Search This Blog

May 18, 2016

Jiwa Kosong


Tempoh berjauhan 395 hari x 3 = 1185 hari

kos balik Melaka setiap minggu sabtu ahad RM20 pegi + RM20 balik = RM40/week

1 month = 4 weeks x rm40/week = RM 160/month

1 year = 12 months x RM160 = RM1920/year

3 years x RM1920/year = RM5760 total

Belum kira yang balik drive sendiri husband hantar/ambil. Minyak, tol and time.

The most wasted thing is TIME. Only two freakin day with your spouse apa sangat boleh buat?? Nak kemas rumah, do the laundry pun tak sempat...

Bagi yang mampu, that amount maybe small matter je.. celah gigi je.. tapi bagi aku semua yang di atas adalah pengorbanan yang perlu dilalui demi kelangsungan hidup...

Ya.. akan ada yang kata.. "alahh org lain lagi susah dari ko..pjj sorang semenanjung sorang kat sabah, anak 12, laki bini kena bejauhan, gaji pun ciput je, ko ni kira untung la putrajaya melaka jee ponnnn... " lagi " ko takde la seksa sgt, orang lain pregnant sorang2 spouse masing-masing sorg kat malaysia sorg kat london" katanya... 

Walaweyh .. mulut2 camni yang buat aku rasa mcam nak bagi penyepak je kat mulut tak reti nak jaga tu... Ok, nak kata aku meroyan kat FB or Instagram every sunday? well then just unfriend je lah kalau dah rasa semak sgt.. kalau segan nak unfriend, unfollow post jee.. tak susah pun... And bila aku terpaksa balik rumah melaka every weekend, kau cakap aku ni takde life..asyk balik melaka.. Alahaiii please la.. my husband is my Life la saka... "dah tahu kena berjauhan dengan suami/family kenapa terima jugak kerja ni" ohh hello.. u think aku ni psikik..boleh predict future macam mana? Ive planned my wedding since im in private sector which is my actual plan is to quit job at kelantan and move to melaka then find a job there.. But i was lucky, rezeki aku dapat job sekarang yang aku jawat ni... I was thinking to reject the offer at the first place but my mom and family insist. Gaji tak besar mana pun..but with a feeling that i was lucky enough to get the offer out of thousands that applied, so i accepted it. And im very thankful for that. 

Haritu 16/02/2016 keluar news kat TV3 pasal "Guru Berduka" pasal masalah pertukaran ada sampai 5 tahun berjauhan dengan anak 4 masih tak dapat tukar... Aku malas nak fikir tp kena fikir jugak sebab bukan guru je yang mengalami masalah tu.. Its an unsolved cases yang semakin kritikal.. ada sampai bercerai berai, rumah tangga bergolak dek kerana pasangan berjauhan mula berlaku curang dan sebagainya..Nauzubillahi minzaliq.. Orang2 atasan tahu pasal tu? minoriti je kot yang amik tahu agaknya.. Orang-orang yang menguruskan pertukaran tu kenalah telus jugak.. ni tak..

I no longer have motivation untuk teruskan kehidupan berseorang at my current place i stayed. My motivation is dead and im so empty til i started to hate everyone. Deep into my heart i was jealous with ppl who got transferred easily even baru lagi. I know its not right dan berdosa pikir dan mempunyai perasaan mcm tu..tapi im a human too ya know..  i have feelings.. i cant focus on my work, my job and my responsibilities as an employee..so, what's left for me?? An EMPTY SOUL.

i WANT to QUit.

2 comments:

  1. beb..relax. doa byk2 , urusn ko dpt settle ASAP. nanti gi push bkp/bk. mana tahu can see how's the solution..

    ReplyDelete
  2. Slm nazreen. I stuju dgn all yur sttment.. i keje ulang alik mlk- putrjaya everyday n drive alone ! mmg kita strugle utk teruskn idup pjj ni n try jdkan suma benda +ve.
    Tapi sampi bila kannn?? I pun dh stress skg ni penat xyh ckp la.. duit lg barai.. keje opis pun xfokus.. anak2 pun i xdpt care mcm dulu.. top mgt ni suh pindah situ sini.. tp KEBAJIKAN staff yg tranfer tu xjaga !! Kuaters jgn harapla..waiting lust yg ke 5000 !
    SO NAZREEN IF U NK try ulang alik mlk-putjta i bole tlg bantu.. i ade baca kt blog mn tah td yg u nk tumpng friday balik n monday g keje kan? I memula pun nk join geng poolcar tapi i xsempat nk gerak pagi2 sgt dgn dorang.. sbb tu igerak sorang n masa sendiri. Kita Bole bincang . U whatapp or call i ok. 0126837139 - shu-

    ReplyDelete

surat-surat untuk ku... hihi