Search This Blog

Jul 20, 2016

Cracks that wont heal..

apa yang aku nak sampaikan ialah..

kau tengok orang tu gembira tak semestinya dia sedang melalui hari2 yang menggembirakan..

mungkin dia tengah menahan diri dari menangis dan tahan sebak..

dia cover dengan senyuman, dan gelak ketawa..

tapi mungkin ada satu masa dia masam je muka kusam..

lagi nak hadap dengan kerenah orang-orang sekeling yang kadang-kadang memang tak hirau pun pasal masalah kau.. mereka dan attitude mereka.. apa kau boleh buat? sabar.. just sabar dan telan je..

kau tak payah buat muka kesian, tak payah cite sgt msalah kau sebb mereka-mereka tu bukan tahu pun dan tak nak tahu pun masalah kau even masalah kau tu melibatkan kewarasan minda separa sedar...they dont give a shit about it..

dah la dibebani dengan perkara yang kau sendiri takde solution.. wait..bkn takde solution tapi perkara yang perlukan extra time utk solution tu.. tapi kau tak punya masa..

kau nak sendirian je.. kau nak time untuk bersendiri tapi kau tak dapat time tu sebab kau kena bergaul kau kena keluar jumpa orang.. kalau taknak dicop depressed..

kau simpan rahsia..pendam sorang2.. orang tak tahu.. kau tak boleh aspect pll will notice.. kau cederakan ciri kau sendiri sebab terlalu tertekan.. kau memberontak..

kau takde keberanian nak move foward..kau menyesal dengan previous time wasted when ure young.. kau menyesal dengan keputusan kau dulu2.. kau fikir theres no place in this world for you.. litterarily..

u will start to think , "have i lost my mind?"

ure about to actually..

kau frust.. byk benda yang buat kau frust.. tapi kau tak boleh nak let it out.. what shud u do then? what?

it's not about what u dont have.. it's all about what u already have.. it's what u had is the issue..

tahun depan..apa yang menanti kau?? masih sama atau masih ada cahaya kebebasan menanti..



*2016 did a terribly year for me so far..

May 18, 2016

Jiwa Kosong


Tempoh berjauhan 395 hari x 3 = 1185 hari

kos balik Melaka setiap minggu sabtu ahad RM20 pegi + RM20 balik = RM40/week

1 month = 4 weeks x rm40/week = RM 160/month

1 year = 12 months x RM160 = RM1920/year

3 years x RM1920/year = RM5760 total

Belum kira yang balik drive sendiri husband hantar/ambil. Minyak, tol and time.

The most wasted thing is TIME. Only two freakin day with your spouse apa sangat boleh buat?? Nak kemas rumah, do the laundry pun tak sempat...

Bagi yang mampu, that amount maybe small matter je.. celah gigi je.. tapi bagi aku semua yang di atas adalah pengorbanan yang perlu dilalui demi kelangsungan hidup...

Ya.. akan ada yang kata.. "alahh org lain lagi susah dari ko..pjj sorang semenanjung sorang kat sabah, anak 12, laki bini kena bejauhan, gaji pun ciput je, ko ni kira untung la putrajaya melaka jee ponnnn... " lagi " ko takde la seksa sgt, orang lain pregnant sorang2 spouse masing-masing sorg kat malaysia sorg kat london" katanya... 

Walaweyh .. mulut2 camni yang buat aku rasa mcam nak bagi penyepak je kat mulut tak reti nak jaga tu... Ok, nak kata aku meroyan kat FB or Instagram every sunday? well then just unfriend je lah kalau dah rasa semak sgt.. kalau segan nak unfriend, unfollow post jee.. tak susah pun... And bila aku terpaksa balik rumah melaka every weekend, kau cakap aku ni takde life..asyk balik melaka.. Alahaiii please la.. my husband is my Life la saka... "dah tahu kena berjauhan dengan suami/family kenapa terima jugak kerja ni" ohh hello.. u think aku ni psikik..boleh predict future macam mana? Ive planned my wedding since im in private sector which is my actual plan is to quit job at kelantan and move to melaka then find a job there.. But i was lucky, rezeki aku dapat job sekarang yang aku jawat ni... I was thinking to reject the offer at the first place but my mom and family insist. Gaji tak besar mana pun..but with a feeling that i was lucky enough to get the offer out of thousands that applied, so i accepted it. And im very thankful for that. 

Haritu 16/02/2016 keluar news kat TV3 pasal "Guru Berduka" pasal masalah pertukaran ada sampai 5 tahun berjauhan dengan anak 4 masih tak dapat tukar... Aku malas nak fikir tp kena fikir jugak sebab bukan guru je yang mengalami masalah tu.. Its an unsolved cases yang semakin kritikal.. ada sampai bercerai berai, rumah tangga bergolak dek kerana pasangan berjauhan mula berlaku curang dan sebagainya..Nauzubillahi minzaliq.. Orang2 atasan tahu pasal tu? minoriti je kot yang amik tahu agaknya.. Orang-orang yang menguruskan pertukaran tu kenalah telus jugak.. ni tak..

I no longer have motivation untuk teruskan kehidupan berseorang at my current place i stayed. My motivation is dead and im so empty til i started to hate everyone. Deep into my heart i was jealous with ppl who got transferred easily even baru lagi. I know its not right dan berdosa pikir dan mempunyai perasaan mcm tu..tapi im a human too ya know..  i have feelings.. i cant focus on my work, my job and my responsibilities as an employee..so, what's left for me?? An EMPTY SOUL.

i WANT to QUit.

Mar 16, 2016

HidayahMu

Lirik Hidayahmu - Ippo Hafiz

Langit terbentang, lapang hatimu
Disaat kau lihat kebesarannya
Menanti waktu, silih berganti
Disaat kau mengharapkan kasihnya
Cahaya yang suram terlihat didepan
Saat kau mencari keredhaanNya

Kau biarkan masa berlalu
Dan biarkan tangis tawamu
Menemankan sepi malam
Dengan rasa cintanya

Hilangkanlah segala resahmu
Kuatkanlah pintu hatimu
Agar bisa kau peroleh
Hidayah darinya

Kau biarkan masa berlalu
Dan biarkan tangis tawamu
Menemankan sepi malam
Dengan rasa cintanya

Hilangkanlah segala resahmu
Kuatkanlah pintu hatimu
Agar bisa kau peroleh
Hidayah darinya

Hilangkanlah segala resahmu
Kuatkanlah pintu hati dirimu
Yang bisa peroleh
Hidayah darinya