Search This Blog

Dec 7, 2015

Kehilangan... Dimana Kan Ku Cari Ganti : The Story of MyLife

Assalamualaikum..

Jarang dah aku menulis di sini. Bukan tak berkesempatan tapi macam dah tak berapa minat untuk menulis atau blogging.. Dulu aku menulis pun sekadar suka-suka sebab dulu kan zaman kegemilangan gitu...huhuhu skrg ni just berhuhu jer dengan kemalasan yang melanda..apatah lagi byk masalah yang perlu difikirkan dan diselesaikan. 

Sekarang..
Cuba untuk berjinak2 semula dengan hobi lama iaitu membaca.. as we all know membaca itu jambatan ilmu kan..so adalah lebih baik kita membaca buku, quran walaupun tak berapa lancar tapi kan ada terjemahan..so tak ada alasan dah pasni. Inshaa Allah. Istiqamah itu penting.. Dulu masa high school and bila dah keje byk masa lapang jgk..so mmg slalu cari buku.. Ada zaman dimana aku gilakan novel2 bahasa malayu cintan cintun punya..tapi skrg ni nak baca novel2 gitu amatlah meloyakan hahaha maybe sebab dah married so all those kind of books dah tak relevant dah bagi aku..walaupun aku tak leh nafikan, byk je pengajaran dalam buku2 camtu..cuma tah lah..skrg ni mmg tak leh hadam novel2 melayu camtu.. Tapi kalau diadaptasi ke dalam drama or movie aku tengok je.. 
Now im more into an investigation novels which i find its more interesting and lagipun my husband mmg suka jugak novel2 camtu..bezanya dia suka yang BM and i yang BI punya.. Currently im reading The Black Box by Michael Connelly ,. Buku ni pun tak tersengaja aku terbaca sebab my husband beli reader digest punya stuffs and it came along with this book. Cite dia pasal kes2 homicide pasal unsolved murders yang i think its base on true stories.. 
Slalu bila aku baca cite tu husband akan datang and dengar skali.. Kalau malam2 aku bosan and nothing is on tv, aku akan bacakan untuk my husband..kira mcam bed time story la hehehehe.. Ya know...I selalu impikan malam2 or tak kira lah what time, i will read a story for my baby (either inside my belly or even after she/he came out) hahaha.. but skrg belum dikurniakan lagi so baca untuk baby besar aje lahh...lalalalalala.. Tapi bila aku di Putrajaya, it seems hard for me to read sebab yelah...hari bekerja...keluar awal pagi balik dah lewat malam..haihhhh I missed my Home, my Heartbeat, my Imam.. #MFH

Kehilangan..
Tak tahu nak definisikan kehilangan tu camne sebab ianya telalu menyakitkan..sukar untuk dimengertikan.. Tapi, kehilangan yang paling meruntun hati aku ini ialah dimana aku kehilangan Atuk kesayangan ku.. Hj Sulaiman bin Ibrahim pada tanggal 22/11/2015.
"Bia betul nih umi?" Itu ayat pertama keluar secara spontan... then aku call abah.. ternyata Atuk memang telah pergi menemui Pencipta Agung, Allah SWT. 

Inna lillahi wa inna ilayhi raji'un, إِنَّا للهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعونَ‎ ...

Rezeki..
Kebetulan atau memang betul2 rezeki aku, sebab berkesempatan untuk berjumpa dengan atok sehari sebelum arwah pegi.. masa tu aku ada program kat USM Kubang kerian..smpai ahad..  Sempat aku visit arwah atok kat wad..Sebulan sblum tu kot, arwah disahkan ada barah hati..stage 3...
Hari ahad, flight aku 12.20 pm.. and i reached Putrajaya at 4.00pm .. Memang tak de fikir apa pun memang tak jangka.. Then pada jam 9.30 camtu, my ummi texted and told me that atok is gone... he is Gone... i was like..shocked !! terus time tu jugak lancar je AlFatihah aku bacakan..siyesly.. aku tak percaya... Air mata memang takyah cakap la..laju je mengalir..
First aku call abah... abah sahkan.. Tenang je aku dengar suara abah..tapi seperti menahan sesuatu..like he was holding back something.. Allah.. Aku call nina, my sister...and my husband.. Nina and i planned untuk balik Kelantan malam tu jugak... it was 10.30 pm rasanya.. my husband gerak dari Melaka and reached by 12mdnite. Aku, husband, nina and his friend azhar gerak dalam pkul 1 pagi... Alhamdulillah kami selamat smpai dalam pkul 6 pagi kat kota bharu..terus ke rumah atok.. Sampai je, aku nampak abah.. tgk jenazah arwah atok.. Allah.. memang tak terkata.. we cried our heart out.. sebb memang tak pecaya... Aku cium pipi, dahi atok..usap dahi dia.. Allah..sedihnya..pilu... aku nangis kat abah smbil peluk abah..then baru aku tgk abah nangis.. mungkin dia masih terkejut.. yelah, abah ngn atok teramat-amat lah rapat.. his only son.. Apa2 abah aku akan rujuk dekat arwah atok... Sebelum arwah dikafankan, aku sempat bantu makcik tu, sediakan kain kafan, kapas2 dengan setanggi semua.. susun elok2.. Lepas arwah atok dimandikan, dikafankan.. dipakaikan kopiah.. Allahuakhbar.. seolah2 arwah tgh tido...sungguh becahaya.. senyum.. for the last time aku cium, kedua belah pipi dan dahi atok.. sesak nafas ku tahan air mata! Ku iringi arwah ke kubur, dan balik semula kat umah atok..naik je rumah rasa mcam kurang sesuatu.. selalunya wajah lembut, susuk tubuh yg agak kurus berpelikat sambil pegang rokok daun ada dok kat living hall kat sofa..x pun kat meja makan kat dapor... Allah.. Terlalu rindu...

Tiada..
Tiada lagi atok ku..suara arwah selalu terngiang2 bila call je.. sukar nak describe suara dia tapi memang aku ingat sebijik2 suara dan intonasi dia.. i smiled bila teringatkan..tapi end up dengan menangis sebb semua tu dah tak ada dah... Dulu masa darjah 4 & 5, kami sekeluarga penah duduk kat kampung dengan atok.. petang2 slalu ikot dia gi kolam ikan tilapia blakang umah..tgk dia menjala.. hehe pastu aku kena sengat dengan lebah smata2 ikot dia g kolam..hahaha..atok tolong buangkan bisa tu...selalu jugak kait buah duku, langsat time musim..pastu buah rambutan.dulu penah bela ayam..time dia nak bg makan ayam2 dia aku mesti akan ikot.. sbb bosan..masa tu tak ada kwn sgt kat kampung.. pastu time magrib2 atok akan ke madrasah depan umah tu untuk mengalunkan Azan.. memang boleh cam suara arwah..hehe.. masa kecik2 darjah 4 & 5 tu kalau kena marah ngan nenek mesti atok akan backup... he's the soft one.. i missed him so much !
Ramai cucu2 dia..tapi lain cucu lain ragamnya, but im sure.. he loves all his grandchild. Masa aku kawen..arwah yang tempahkan cincin kawen husband aku.. Arwah ni dia suka kumpul cincin, or lebih tepat lagi batu2 permata..segala jenis batu permata.. dari sekecik2 hingga sebesar2 batu nibung dan dari yang biasa hingga ke yang rare memang arwah suka kumpul and buat cincin.. setiap sorg cucu dia dapat batu2 tu kot..dlm bentuk cincin and so on.. Masa aku kawen, arwah atok yang tempahkan cincin untuk husband aku..dia bagi batu nibung...memang cantik..dan tu lah satu2nya peninggalan yang aku dan husband aku ada to reminds me of him.. whenever aku tgk husband aku pakai cincin tu, aku akan teringat kat arwah coz he has one just like that...


Qada & Qadar..
Lumrah manusia, yang hidup akan mati.. tidak awal atau lewat walau sesaat.. There's nothing that i can do kecuali berdoa dan sedekahkan arwah byk2 Al Fatihah. Kita yang masih hidup ini, bersediakah kita dengan bekalan untuk hari itu..
Aku redha.. Semoga arwah atok ditempatkan dikalangan hamba2 Nya yang beriman.. Aamiin..


Al Fatihah




“Allahummaghfir Lahu Warhamhu Wa ‘Aafihi Wa’fu ‘Anhu Wa Akrim Nuzulahu Wa Wassi’ Mudkhalahu Waghsilhu Bilmaa`I Wats Tsalji Wal Baradi Wa Naqqihi Minal Khathaayaa Kamaa Naqqaitats Tsaubal Abyadla Minad Danasi Wa Abdilhu Daaran Khairan Min Daarihi Wa Ahlan Khairan Min Ahlihi Wa Zaujan Khairan Min Zaujihi Wa Adkhilhul Jannata Wa A’idzhu Min ‘Adzaabil Qabri Au Min ‘Adzaabin Naar"

(Ya Allah, ampunilah dosa-dosanya, kasihanilah ia, lindungilah ia dan maafkanlah ia, muliakanlah tempat kembalinya, lapangkan kuburnyak, bersihkanlah ia dengan air, salju dan air yang sejuk. Bersihkanlah ia dari segala kesalahan, sebagana Engkau telah membersihkan pakaian putih dari kotoran, dan gantilah rumahnya -di dunia- dengan rumah yang lebih baik -di akhirat- serta gantilah keluarganya -di dunia- dengan keluarga yang lebih baik, dan pasangan di dunia dengan yang lebih baik. Masukkanlah ia ke dalam surga-Mu dan lindungilah ia dari siksa kubur atau siksa api neraka)


Hj Sulaiman bin Ibrahim.. pertama dari kanan.. berbaju melayu hitam..di hari pernikahan ku #belovedGrandDad

2 comments:

  1. Damai tenang la dia di sana. sentiasala doakan utk nya. Takziah..AlFatihah

    ReplyDelete

surat-surat untuk ku... hihi