Search This Blog

Dec 31, 2015

Dilwale - Janam Forever Janam

Assalamualaikum...

December went fast and we already at the end of the year. My wish for new year of 2016 is non other than be bless by Allah with happy marriage, healthy health, happy family and my most desire wish is to have "the bun in my oven" hehe i mean baby.. Inshaa Allah.. Semoga dipermudahkan juga pertukaran aku pulang ke Melaka.


Janam is Forever.
Forver be mine.. haa jiwang giteww... It is actually a song tittle for a song in Dilwale. A film act by Shah Rukh Khan and Kajol.. my favorite hindustani actor and actress.. Well, I havent seen the movie yet but i will hehe. Some of my friends said it was okay , ada yang cakap the best dan tak kurang juga yang compare dengan satu lagi filem lakonan Salman Khan iaitu Bajrangi Bhaijaan. Kedua-dua filem tu ditayangkan serentak plak tu.. tapi bagi aku, cite bajrangi tu byk pedoman dan teladan ..agak sarat berbanding dengan Dilwale coz obviously dilwale tu is a love movie with light actions i guess. Cukup untuk tengok tanpa perlu pikir apa2..


Basstt!! hehe Cukup !!! tak yah susah2 fikir pasal jalan cite ke apa...buat sesak kepala je.. Dalam ini actlly aku nak share pasal lagu dia.. yes! Lagu dalam cite dilwale tu.. Janam Janam.. i fell for this song..seriously.. aaa.. sedap untuk halwa telinga taktala melayan jiwang malam-malam ke hehehe.. Macam biasa penyanyi dia punya suara..makaihhh sedappp macam cheesecake.. apa2 pun jom kita layan lagu ini... Siap dengan English translation okayhhhhh meh sama2 nyanyi...

Terimalahhhh.....






Janam Janam Lyrics  

Janam janam janam
Forever..
Saath chalna yunhi
Walk by my side
Kasam tumhe kasam
Promise me
Aake milna yahin
that you will meet me again
Ek jaan hai bhale
We are two bodies
Do badan ho juda
but our hearts beat as one
Meri hoke hamesha hi rehna
Be mine, forever
Kabhi na kehna alvida
Do not leave me ever

Meri subah ho tumhi
You are my dawn
Aur tumhi shaam ho
You are my twilight
Tum dard ho
For you, my heart aches
Tum hi aaraam ho
and only you can
allay the pain
Meri duaaon se aati hai
I have only
one wish ever
Bas yeh sada
Be mine, forever
Meri hoke hamesha hi rehna
Do not leave me ever
Kabhi na kehna alvida
Do not leave me ever

Aha ha ha.. Aa ha.. ha.. hoo..

Meri hoke hamesha hi rehna
Be mine, forever

Kabhi na kehna alvida
Do not leave me ever

Oho..o..

Teri Baahon Mein Hai Mere Dono Jahaan
Both my worlds are there in the embrace of Your arms
Tu Rahe Jidhar Meri Jannat Wahi
Wherever You reside, my heaven is right there
Jal Rahi Hai Agar Jo Ye Do Tarfa
If this flame (of love/desire) is burning, then it is burning from both the directions
Na Bujhe Kabhi Meri Mannat Yahi
I pray that may this flame never get extinguished

Tu Meri Aarzoo, Main Teri Aashiqui
You are my desire, I am Your love
Tu Meri Shaayari, Main Teri Mosiqui
You are my poem/words, I am Your music/tune

Talab Talab Talab Bas Teri Hai Mujhe
I am thirsty only for You
Nason Mein Tu Nasha Banke Ghulna Yunhi
In my veins, always remain this way like an intoxicant 
Meri Mohabbat Ka Karna Tu Haq Ye Adaa
Fulfil this desire of my love
Meri Hoke Hamesha Hi Rehna
Always remain being mine
Kabhi Na Kehna Alvida
Never say good bye

Meri Subah Ho Tumhi Aur Tumhi Shaam Ho
You are my morning as well as my evening
Tum Dard Ho Tum Hi Aaraam Ho
You are my pain as well as my relief
Meri Duaaon Se Aati Hai Bas Ye Sadaa
My prayers are just shouting this out
Meri Hoke Hamesha Hi Rehna
Always remain being mine
Kabhi Na Kehna Alvida… Alvida…
Never say good bye

Ohoo…
Na Na Na Na Na…






*courtesy of Youtube

Dec 18, 2015

Bulan akhir tahun 2015

Assalamualaikum ....

Alhamdulillah.. pada 14 Dec 2015 yang lepas, genap usia aku 27 tahun.. wlaupun hujung2 baru ckup umor 27 hehe.. Rasa dah makin tua plak.. tinggal lagi 3 tahun je to the three series ahakss...
Harini baru ada mood nak talk about my birthday...

Rancang..
Kita hanya rancang, tapi Allah yang Maha Menentukan. Well, this year my birthday fell on Monday. Jadi, things werent like what ive planned.. Tapi takpe lah kan, nak ambik cuti, cuti dah tak banyak.. hehehe..

Sweet surprise . .
As usual on weekend i'll be home kat melaka.. He's acting normal and been busy with his job and so on. Hari sabtu malam, husband just cakap nak keluar gunting rambut je.. aku pecaya la sebab dia keluar pakai baju tido je..hehe selekeh la kiranya... Lama jugak lah tunggu ingat lepas gunting rambut dia lepak dengan kawan.. Tunggu punya tunggu, TIBA-TIBA *sound effect lagu beethoven* hahaha dia muncul dengan sebijik kek.. hahaha *aku mcm dah boleh jangka tapi tak beharap sgt tapi still sweet for me*

Lama dia keluar rupanya pegi cari kek..alahaii syg.. dia beli fruit kek..sebab dia cakap healthy sikit..hahaha jahat betul..ingatkan belila cheese kek ke kan.. hehehe takpelah, asalkan kek aku makan je..lalalalalala...

So, aku dengan muka serabai biasa lah mesti nak jugak gamba kenang-kenangan..kalau tak..tak sahh hahaha... maka jadilah gamba di bawah. ini....

terharu..muka nak nangis tapi cover.. sayu teringatkan pejalanan hidup yang terpksa berjauhan...seksa !!! Love you so much Mr Mohd Fuzi Hassan
*nak cepat sampai pakai tudung terbalik hahaha


Terlalu cinta...
Terima kasih abg sebab selalu jaga by, sebab selalu buat by happy sampai pipi dah kembang semangkuk dah ni... Love you till Jannah, InshaaAllah...
Nanti by nak claim adiah lain plak yerr..hehehe


p/s: by tau abg slalu stalk blog by ni .. muehehehehe

Dec 7, 2015

Kehilangan... Dimana Kan Ku Cari Ganti : The Story of MyLife

Assalamualaikum..

Jarang dah aku menulis di sini. Bukan tak berkesempatan tapi macam dah tak berapa minat untuk menulis atau blogging.. Dulu aku menulis pun sekadar suka-suka sebab dulu kan zaman kegemilangan gitu...huhuhu skrg ni just berhuhu jer dengan kemalasan yang melanda..apatah lagi byk masalah yang perlu difikirkan dan diselesaikan. 

Sekarang..
Cuba untuk berjinak2 semula dengan hobi lama iaitu membaca.. as we all know membaca itu jambatan ilmu kan..so adalah lebih baik kita membaca buku, quran walaupun tak berapa lancar tapi kan ada terjemahan..so tak ada alasan dah pasni. Inshaa Allah. Istiqamah itu penting.. Dulu masa high school and bila dah keje byk masa lapang jgk..so mmg slalu cari buku.. Ada zaman dimana aku gilakan novel2 bahasa malayu cintan cintun punya..tapi skrg ni nak baca novel2 gitu amatlah meloyakan hahaha maybe sebab dah married so all those kind of books dah tak relevant dah bagi aku..walaupun aku tak leh nafikan, byk je pengajaran dalam buku2 camtu..cuma tah lah..skrg ni mmg tak leh hadam novel2 melayu camtu.. Tapi kalau diadaptasi ke dalam drama or movie aku tengok je.. 
Now im more into an investigation novels which i find its more interesting and lagipun my husband mmg suka jugak novel2 camtu..bezanya dia suka yang BM and i yang BI punya.. Currently im reading The Black Box by Michael Connelly ,. Buku ni pun tak tersengaja aku terbaca sebab my husband beli reader digest punya stuffs and it came along with this book. Cite dia pasal kes2 homicide pasal unsolved murders yang i think its base on true stories.. 
Slalu bila aku baca cite tu husband akan datang and dengar skali.. Kalau malam2 aku bosan and nothing is on tv, aku akan bacakan untuk my husband..kira mcam bed time story la hehehehe.. Ya know...I selalu impikan malam2 or tak kira lah what time, i will read a story for my baby (either inside my belly or even after she/he came out) hahaha.. but skrg belum dikurniakan lagi so baca untuk baby besar aje lahh...lalalalalala.. Tapi bila aku di Putrajaya, it seems hard for me to read sebab yelah...hari bekerja...keluar awal pagi balik dah lewat malam..haihhhh I missed my Home, my Heartbeat, my Imam.. #MFH

Kehilangan..
Tak tahu nak definisikan kehilangan tu camne sebab ianya telalu menyakitkan..sukar untuk dimengertikan.. Tapi, kehilangan yang paling meruntun hati aku ini ialah dimana aku kehilangan Atuk kesayangan ku.. Hj Sulaiman bin Ibrahim pada tanggal 22/11/2015.
"Bia betul nih umi?" Itu ayat pertama keluar secara spontan... then aku call abah.. ternyata Atuk memang telah pergi menemui Pencipta Agung, Allah SWT. 

Inna lillahi wa inna ilayhi raji'un, إِنَّا للهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعونَ‎ ...

Rezeki..
Kebetulan atau memang betul2 rezeki aku, sebab berkesempatan untuk berjumpa dengan atok sehari sebelum arwah pegi.. masa tu aku ada program kat USM Kubang kerian..smpai ahad..  Sempat aku visit arwah atok kat wad..Sebulan sblum tu kot, arwah disahkan ada barah hati..stage 3...
Hari ahad, flight aku 12.20 pm.. and i reached Putrajaya at 4.00pm .. Memang tak de fikir apa pun memang tak jangka.. Then pada jam 9.30 camtu, my ummi texted and told me that atok is gone... he is Gone... i was like..shocked !! terus time tu jugak lancar je AlFatihah aku bacakan..siyesly.. aku tak percaya... Air mata memang takyah cakap la..laju je mengalir..
First aku call abah... abah sahkan.. Tenang je aku dengar suara abah..tapi seperti menahan sesuatu..like he was holding back something.. Allah.. Aku call nina, my sister...and my husband.. Nina and i planned untuk balik Kelantan malam tu jugak... it was 10.30 pm rasanya.. my husband gerak dari Melaka and reached by 12mdnite. Aku, husband, nina and his friend azhar gerak dalam pkul 1 pagi... Alhamdulillah kami selamat smpai dalam pkul 6 pagi kat kota bharu..terus ke rumah atok.. Sampai je, aku nampak abah.. tgk jenazah arwah atok.. Allah.. memang tak terkata.. we cried our heart out.. sebb memang tak pecaya... Aku cium pipi, dahi atok..usap dahi dia.. Allah..sedihnya..pilu... aku nangis kat abah smbil peluk abah..then baru aku tgk abah nangis.. mungkin dia masih terkejut.. yelah, abah ngn atok teramat-amat lah rapat.. his only son.. Apa2 abah aku akan rujuk dekat arwah atok... Sebelum arwah dikafankan, aku sempat bantu makcik tu, sediakan kain kafan, kapas2 dengan setanggi semua.. susun elok2.. Lepas arwah atok dimandikan, dikafankan.. dipakaikan kopiah.. Allahuakhbar.. seolah2 arwah tgh tido...sungguh becahaya.. senyum.. for the last time aku cium, kedua belah pipi dan dahi atok.. sesak nafas ku tahan air mata! Ku iringi arwah ke kubur, dan balik semula kat umah atok..naik je rumah rasa mcam kurang sesuatu.. selalunya wajah lembut, susuk tubuh yg agak kurus berpelikat sambil pegang rokok daun ada dok kat living hall kat sofa..x pun kat meja makan kat dapor... Allah.. Terlalu rindu...

Tiada..
Tiada lagi atok ku..suara arwah selalu terngiang2 bila call je.. sukar nak describe suara dia tapi memang aku ingat sebijik2 suara dan intonasi dia.. i smiled bila teringatkan..tapi end up dengan menangis sebb semua tu dah tak ada dah... Dulu masa darjah 4 & 5, kami sekeluarga penah duduk kat kampung dengan atok.. petang2 slalu ikot dia gi kolam ikan tilapia blakang umah..tgk dia menjala.. hehe pastu aku kena sengat dengan lebah smata2 ikot dia g kolam..hahaha..atok tolong buangkan bisa tu...selalu jugak kait buah duku, langsat time musim..pastu buah rambutan.dulu penah bela ayam..time dia nak bg makan ayam2 dia aku mesti akan ikot.. sbb bosan..masa tu tak ada kwn sgt kat kampung.. pastu time magrib2 atok akan ke madrasah depan umah tu untuk mengalunkan Azan.. memang boleh cam suara arwah..hehe.. masa kecik2 darjah 4 & 5 tu kalau kena marah ngan nenek mesti atok akan backup... he's the soft one.. i missed him so much !
Ramai cucu2 dia..tapi lain cucu lain ragamnya, but im sure.. he loves all his grandchild. Masa aku kawen..arwah yang tempahkan cincin kawen husband aku.. Arwah ni dia suka kumpul cincin, or lebih tepat lagi batu2 permata..segala jenis batu permata.. dari sekecik2 hingga sebesar2 batu nibung dan dari yang biasa hingga ke yang rare memang arwah suka kumpul and buat cincin.. setiap sorg cucu dia dapat batu2 tu kot..dlm bentuk cincin and so on.. Masa aku kawen, arwah atok yang tempahkan cincin untuk husband aku..dia bagi batu nibung...memang cantik..dan tu lah satu2nya peninggalan yang aku dan husband aku ada to reminds me of him.. whenever aku tgk husband aku pakai cincin tu, aku akan teringat kat arwah coz he has one just like that...


Qada & Qadar..
Lumrah manusia, yang hidup akan mati.. tidak awal atau lewat walau sesaat.. There's nothing that i can do kecuali berdoa dan sedekahkan arwah byk2 Al Fatihah. Kita yang masih hidup ini, bersediakah kita dengan bekalan untuk hari itu..
Aku redha.. Semoga arwah atok ditempatkan dikalangan hamba2 Nya yang beriman.. Aamiin..


Al Fatihah




“Allahummaghfir Lahu Warhamhu Wa ‘Aafihi Wa’fu ‘Anhu Wa Akrim Nuzulahu Wa Wassi’ Mudkhalahu Waghsilhu Bilmaa`I Wats Tsalji Wal Baradi Wa Naqqihi Minal Khathaayaa Kamaa Naqqaitats Tsaubal Abyadla Minad Danasi Wa Abdilhu Daaran Khairan Min Daarihi Wa Ahlan Khairan Min Ahlihi Wa Zaujan Khairan Min Zaujihi Wa Adkhilhul Jannata Wa A’idzhu Min ‘Adzaabil Qabri Au Min ‘Adzaabin Naar"

(Ya Allah, ampunilah dosa-dosanya, kasihanilah ia, lindungilah ia dan maafkanlah ia, muliakanlah tempat kembalinya, lapangkan kuburnyak, bersihkanlah ia dengan air, salju dan air yang sejuk. Bersihkanlah ia dari segala kesalahan, sebagana Engkau telah membersihkan pakaian putih dari kotoran, dan gantilah rumahnya -di dunia- dengan rumah yang lebih baik -di akhirat- serta gantilah keluarganya -di dunia- dengan keluarga yang lebih baik, dan pasangan di dunia dengan yang lebih baik. Masukkanlah ia ke dalam surga-Mu dan lindungilah ia dari siksa kubur atau siksa api neraka)


Hj Sulaiman bin Ibrahim.. pertama dari kanan.. berbaju melayu hitam..di hari pernikahan ku #belovedGrandDad