Search This Blog

Dec 18, 2013

Reality VS Fantasy : How to pose and look thin?

Assalamualaikum fellas... here's something i wanna share with u guys...  photographs define our lives and when it comes to the defining moment... everyone likes to look their best.heheh including me.. of coz haha.. so here's some tips that i Guugle and found it interesting to share.. since we all know (or for those of u who didnt know) i love cameras~hahahha....

Le camera tricks !!!! 
Here are some easy steps to make you look slimmer in photos.

1. All in the Posture

Celebrities are groomed to pose a certain way, to make their pictures appear slimmer. Here are some of those slimming postures. By following these tricks, you will be able to draw attention away from unattractive contours and look slimmer.

a. Sideways Pose
This pose tends to elongate your limbs and make you appear taller and slimmer. Partially turn to your sides and place one foot in front. Point the toe of the front foot and distribute the body weight on the foot at the back. Put your hands on your hips.
b. Double Chin Magic
Photographs tend to bring out unsightly physical flaws and emphasize on them with the added light. This holds true for people with a double chin. While it certainly takes some time and effort to get rid of them for good, if you want to minimize them in your photograph, you need only hold your head high and outward.
c. Arms Out
If you have flabby arms then holding them close to your body will make them look even flabbier. Hold them slightly away from the body to lend them a clean look.
d. Body Frame
The best bid at looking slimmer in photographs is to maintain a taut posture. Tuck your stomach in, push your chest forward and throw your shoulders back to take kilos off your image. Be careful not to overdo it, as it tends to show through in the photographs.

2. Camera Placement

The way you are photographed can make or break your picture. Unflattering camera angles tend to add to your unsightly flaws. Being photographed from below, or from too close-a distance tends to make our legs and hips look wider and flabbier. Always ask to be photographed from the eye-level. This will maintain your original appearance and make you look slimmer.


3. Make-Up

While women get to cover their flaws with makeup, men can attempt at using some highlighter and concealer to partake of cosmetic benefits. Apply highlighter on your brow-bone, cheek bones and the rims of your nose to elongate your facial features and make your face look slimmer.

4. Clothing

Wearing form-fitting clothing is an excellent choice when you have a fit physique, but wearing them otherwise will not help cover up your bulges. Opt for clothes in dark colors like black, navy, deep purple and jewel green to help slim down your appearance.
perfect picture will be a fond memory and by following the above-mentioned steps, you will make sure that your pictures steer clear of embarrassing appearances.



**my two cents, just be your self. You may look pretty and beautiful in a picture but reality is what or who you are outside in the real world.. Lotsa photo editor nowadays that can "photoshop" you from head to toe... but ask your self, does it real? does it really you? im sharing this just for fun.. ;)

p/s: hubby cukup tak gemar saya bergambau dalam kereta hahaha tapi last2 dia layankan saja.. love him love him love him so much !!! MFH

Oct 30, 2013

Hugs and kisses - Sebenarnya saya isteri dia

KENAPA ISTERI SUKA DIPELUK SUAMINYA...

✔ Kebanyakan suami tidak memahami mengapa isteri sangat suka apabila dipeluk.

✔ Bagi suami, pelukan hanyalah pertautan fizikal, dan ada kalanya merimaskan.

✔ Sedangkan bagi isteri, pelukan menyimpan erti lebih mendalam dan memberi manfaat besar bagi kesihatan jiwa.

✔ Pernah seorang kenalan wanita mengadu kepada saya, semangatnya lemah kerana suami tiada di rumah dan jarang memeluknya dan juga kerana "perkahwinan jarak jauh".

✔ Bila suami memeluknya, baru terasa semangat dan tubuh menjadi lebih bertenaga dan tenang. Isteri akan merasa lebih selamat apabila berada dalam pelukan suami.

✔ Walaupun ia mungkin benar dari sudut psychology, tetapi dari segi physiologinya juga mengatakan ‘pelukan mesra suami mampu mengeluarkan hormone oxytocin’ dalam tubuh isteri dan memberikan kesan tersebut.

Oleh itu para suami.....

1. peluklah isteri.

2. cium dahinya selalu
3. belai lembut rambutnya
4. sentuh wajahnya
5. gosok lembut lengannya
6. kaitkan jari-jemari tangan anda dengan jari-jemarinya
7. gosok lembut perutnya yang bakal mengandungkan dan melahirkan cahaya mata kamu.
8. sentiasa menjaga pandangan mata anda dengan matanya.

9. puji masakan isteri ( i like this haha)
10. sentiasa berjemaah dengan isteri dan ciumlah dahinya sesudah selesai bersalam. ( i love it)




Pelukan membuatkan pasangan merasa lebih dekat dan intim.

Bagi isteri, pelukan merupakan bentuk komitmen cinta dan kesetiaan pasangannya. Isteri sgt suka bila suami memeluk mereka dari belakang dengan spontan, seakan-akan bergurau mesra... (awwww so sweettt)


Tidak dinafikan ada juga para suami yang rimas dan menganggap perkara itu remeh dan tak perlu, tapi sebagai seorg suami siapa lagi anda nak peluk kalau bukan isteri, ibu dan keluarga.

Isteri kamu adalah yang HALAL untuk mu, jadi jangan sia-siakan isteri kamu.... 
Isteri kamu dari tulang rusukmu...
Isteri kamu adalah tanggungjawabmu, suami.

Wallahua'alam....


p/s: dah lama draft post ni, harini baru berkesempatan untuk settle kan post ni..hihihi. Esok 31/10/2013 :)

Oct 4, 2013

Bawang merah bantu melebatkan rambut?

Assalamualaikum fellas...

nak share something :D

Rambut sering kali gugur setiap kali selepas bersyampu atau menggunakan sikat? Jangan risau. Ini adalah masalah biasa yang kebanyakan antara kita mengalaminya. Namun, jika kita terus kehilangan rambut setiap hari, bayangkan apa yang akan terjadi pada kita selepas beberapa tahun? Oleh sebab itu, kita perlu melakukan sesuatu dengan segera untuk memerangi keguguran rambut dan pada masa yang sama merangsang pertumbuhan rambut baru.

Tahukah anda bahawa bawang merah adalah ubat semulajadi yang menakjubkan untuk menangani keguguran rambut? Tambahan pula, ia juga berkesan meningkatkan pertumbuhan rambut anda. 

Anda mungkin terfikir bagaimana bawang merah yang berbau kurang menyenangkan ini baik untuk rambut bukan? Sebenarnya, rawatan melebatkan rambut dengan bawang merah bukan sahaja semulajadi tetapi ia juga selamat dan mudah untuk dibuat. Anda bukannya mendedahkan rambut dan kulit kepala kepada bahan kimia yang bahaya tetapi ia cuma bahan yang boleh mencegah keguguran rambut dan pada masa yang sama, melebatkan pertumbuhan rambut baru. 

Jadi bagaimana bawang merah membantu memerangi rambut gugur dan menggalakkan pertumbuhan rambut baru? 

Secara fakta, bawang merah sangat tinggi dalam sulfur. Itulah sebabnya jus daripada bawang merah mampu merangsang pertumbuhan rambut kerana sulfur membantu dalam peredaran darah. Ia juga mengurangkan keradangan kulit kerana sifatnya yang antibakteria. Selain itu, bawang merah juga menjadikan rambut anda lebih kuat selain membuka liang-liang folikel rambut anda yang tersekat dan mencegah jangkitan kulit kepala. 

Berikut adalah beberapa cara untuk menggunakan bawang sebagai rawatan keguguran rambut dan menggalakkan pertumbuhan rambut baru: 

Menggunakan jus bawang merah yang mentah: 
Ini adalah cara yang paling mudah untuk mendapatkan manfaat daripada sulfur yang terkandung di dalam bawang. Masukkan beberapa bawang merah ke dalam pengisar anda untuk mendapatkan jus atau air bawang merah tersebut. Kemudian, letakkannya pada kulit kepala anda dan biarkan selama sekurang-kurangnya 30 minit atau lebih sekiranya anda mahu dan bilas menggunakan syampu. Lakukannya sebanyak tiga kali seminggu selama satu atau dua bulan untuk melihat hasil dan diharapkan bersabar kerana ini adalah cara semulajadi. 

Menggunakan campuran bawang merah dan madu: 
Ambil satu perempat daripada jus bawang merah yang mentah dan campurkannya dengan madu. Gunakan gabungan dua bahan ini untuk mengurut kulit kepala anda setiap hari dan lihat perbezaan selepas beberapa minggu. Senang, bukan?

Sep 23, 2013

Mirror Mirror on the Wardrobe..

Assalam..

Hey all... what a short weekend...well  time flew fast// we're getting older each day.. getting fatter each week/// getting thinner each month///.. err why am i saying this?? coz everyday i looked in to the mirror and i saw me changing.. seriously.. people said after married ur body figure will change.. i doubted that before and confidently denying it...wont take long...took abt 3 month then i weight up my figures and walllaaaaaaa~ there u goes... higher than ever....shoeesssss! but its ok.. least im happy and happy...errr..alhamdulillah
Mirror...thanks to who created mirror coz mirror is quite important for human i must say.. but we ladies actually didnt even bother if dont have mirror.. cars oso can lah..ekekeke if u know what i mean hahahahha...  but the truth is we do need mirror... we dont only use it to take a glance on it but sometimes, it's a "piece of fact glass" for human.. what u see is what u are..outside..then inside comes after.. it's simple..take a look at ur self in the mirror..and then speak ur heart.. good or bad u are..its u..ur self..




Ahhh speakin of mirror..im getting fat!hahaha i realized it when some of my baju no longer fit me!erghhh.. i would go on a diet for 1 week ..then im off...then im on again.. it keeps on and off..stressful sangatttt!! lack of discipline huhuhu..

Actually im writing this post coz i wanna share 1 new song from Justin Timberlake im a huge fan of NSYNC before haha the song called Mirror. ..its about love.. how his partner complete him.. like reflection, they're both same and equal...some sort of  "i see me in you" kind of thing lah... so its sweet... the lyric also not bad..aint got any offensive words or sentences....

layanszzzzzz~~~



here's the video clip....



v-clip with lyrics



Mirror by Justin Timberlake


[Verse 1]
Aren't you somethin' to admire, cause your shine is somethin' like a mirror
And I can't help but notice, you reflect in this heart of mine
If you ever feel alone and the glare makes me hard to find
Just know that I'm always parallell on the other side

[Pre-Hook]
Cause with your hand in my hand and a pocket full of soul
I can tell you there's no place we couldn't go
Just put your hand on the glass, I'll be tryin' to pull you through
You just gotta be strong

[Hook]
Cause I don't wanna lose you now
I'm lookin' right at the other half of me
The vacancy that sat in my heart
Is a space that now you hold
Show me how to fight for now
And I'll tell you baby, it was easy
Comin' back into you once I figured it out
You were right here all along
It's like you're my mirror
My mirror staring back at me
I couldn't get any bigger
With anyone else beside of me
And now it's clear as this promise
That we're making two reflections into one
Cause it's like you're my mirror
My mirror staring back at me, staring back at me

[Verse 2]
Aren't you somethin', an original, cause it doesn't seem merely assembled
And I can't help but stare cause I see truth somewhere in your eyes
I can't ever change without you, you reflect me, I love that about you
And if I could, I would look at us all the time

[Pre-Hook]
Cause with your hand in my hand and a pocket full of soul
I can tell you there's no place we couldn't go
Just put your hand on the glass, I'll be tryin' to pull you through
You just gotta be strong

[Hook]
Cause I don't wanna lose you now
I'm lookin' right at the other half of me
The vacancy that sat in my heart
Is a space that now you hold
Show me how to fight for now
And I'll tell you baby, it was easy
Comin' back into you once I figured it out
You were right here all along
It's like you're my mirror
My mirror staring back at me
I couldn't get any bigger
With anyone else beside of me
And now it's clear as this promise
That we're making two reflections into one
Cause it's like you're my mirror
My mirror staring back at me, staring back at me

[Bridge]
Yesterday is history
Tomorrow's a mystery
I can see you lookin' back at me
Keep your eyes on me
Baby, keep your eyes on me

[Hook]
Cause I don't wanna lose you now
I'm lookin' right at the other half of me
The vacancy that sat in my heart
Is a space that now you hold
Show me how to fight for now
And I'll tell you baby, it was easy
Comin' back into you once I figured it out
You were right here all along
It's like you're my mirror
My mirror staring back at me
I couldn't get any bigger
With anyone else beside of me
And now it's clear as this promise
That we're making two reflections into one
Cause it's like you're my mirror
My mirror staring back at me, staring back at me

[Hook 2] x10
You are you are the love of my life

[Verse 3]
Baby you're the inspiration for this precious song
And I just wanna see your face light up since you put me on
So now I say goodbye to the old me, it's already gone
And I can't wait wait wait wait wait to get you home
Just to let you know, you are

[Hook 2] x8
You are you are the love of my life

[Verse 4]
Girl you're my reflection, all I see is you
My reflection, in everything I do
You're my reflection and all I see is you
My reflection, in everything I do

[Hook 2] x16
You are you are the love of my life







** i know the song is quite long.. this is video clip version which is uncut version.. the short version we can hear it on d radio kan... ;) well..enjoy~~~


p/s: thanks abg coz jdi pembaca anon yang paling setia kat blog by ni hahahaha love u miss u and love u again... muahhhhh nanti kite g tgk dinosour tawww kat putrajaya!! 










Sep 10, 2013

Talking about Regret

Assalamualaikum.. 
Salam September fellas !!!

ala2 "wake me up when september ends" gitue!
Ogos yang penuh dengan dugaan dan cabaran, berlalu meninggalkan kesan yang mendalam dalam diri ini... 
bercakap mengenai penyesalan.. ya, semua manusia pernah rasa menyesal yang amat kan.. 

Beberapa bulan yang lepas, aku dikunjungi seseorg untuk mengiklankan product dorg.. basicly product tu macam weight management stuff lah.. untuk mengurus dan body shaping.. dan aku skali lagi mmg rasa berminat setelah mencuba sendiri product tu /by wearing it/ so rasa cam best coz memang best  la kan kalo x xkan boleh beli benda tu kan...typical human feeling masa tu mmg attached gile ah dengan product tu rasa berkobar2 nak barang tu kan... ..so ive made quite a big mistake jugak lah..org kata ukur baju dibadan sendiri kan, i did ukur baju tu dibadan sendiri tapi masalahnyee kalau pakaian je yang memainkan peranan tapi pemakanan dan lifestyle tak berubah tak guna jugak beli product yang beriban-riban tu... and yes!! now im totally regret.. sepatut nye dari aku beli benda alah tu baik aku beli sauna lagi best..lagi murah... but no! i bought the product !

first 3 month pakai memang best.. i wore it time my wedding and im feeling great about it.. but lama-lama, encik husband tanya... "by pakai ni tak effect ke kalau ada baby nti kot2 kalau lekat tp time tu tak tahu, then by pakai corset ni tak bahaya kan bby ke? kan by pakai hari2 benda ni" there u goooo ..question asked by hubby membuatkan aku tertanya2 what if situasi tu btl2 berlaku? aku tak nak sebab nak kurus, blh mrisiko kan benda lain..tah lah..dilemma.. skrg ni suami larang aku ambil sebarang ubat2 kurus sejak kes dulu2 dimana aku sakit disebabkan terlalu byk ambik ubat kurus...so skrg ni aku kena senaman je lah ek??ermm bila time nak senam ??petang balik keje..er tu pun kadang2..wiken..lagi lah..balik melaka.. bila balik melaka selalu je ada hal pegi sana sini... so bila nak senam nye? grrrr 

dalam kepala ni, byr benda tu beriban2 baik aku beli thread mill ke, yang tempat sauna ke, basikal senam yg letak dlm umah tu ke.. ape2 lain ke yang boleh letak dlm rumah... tapi 1 kebaikan product ni..nanti bila aku pregnant (insyaAllah) after bersalin tak perlu susah2 dah cari bengkung,,sebab corset tu dah ada.. huhuhu 

erghhh dilema sekarang ok!! rasa cam takde perubahan je dan aku menyesal gile ambik product tu !!!! 

hurmmmm but its damn too late !! 

gotta keep it and making every penny counts !!!!!

p/s: i should have listen to u first husband..huhuhuhu

Sep 2, 2013

get away timeeeee !

seriously cant wait for september !!!

been planning for a short vacation after the Malaysia Day tis coming 16th Sept...

hubby ajak pegi genting tapi selepas kemalangan bas haritu ... nauzubillah memang i rejected sekeras2 nye lah.. walaupun before this memang teringin nak pegi but there's more other places can go... nak sejuk?pegi la cameron kan..at least boleh hirup udara segar bukit bukau kat sana..plus eat up some fresh strawberries, fresh flowers.. Mmm i love that... !
then nak main games? lerrr lego land ada, gambang waterpark pon hadoo..nk dekat sikit ala sunway tu pn ada... tp i tak minat stuffs mcm tu coz nanti pergerakan i limited sbb i dont like to be in crowd place..

but.. i havent decide it yet... yelah..cuti pn 3 hari je.. taknak pegi jauh2 kang penat pulak.. ..melaka pun i belum habis pusing lagi.. belum habis explore lagi.. banyak lagi tempat i belum pegi..
sebab dekat..then boleh drive sendiri... haaa best tu... tak sabar nyeeeee ! hahaaa....

[draft saved 30/08/13]
[re-write 02/09/13]

takde idea nk tulis ape so save draft dulu..harini baru berkesempatan nak naip... well.. dah decided, we both just pusing2 melaka je nanti..coz permintaan i yang nak stay melaka je sbb kalo keluar state penat dah jalan jauh2...huhu so we planned to spend time kat hotel or resort je.. just nak chill out makan angin kat luar.hehe...

ni nak share dengan korang.. slalunya kalau if i wanna go somewhere, yang memerlukan tempat penginapan, selalunya aku akan search dekat Agoda.com.my untuk booking hotel2 or tempat2 yang menarik.. banyak gile hotel yang u ols boleh pilih.. if registered member Agoda, dapat collect point each time kita booking hotel melalu Agoda.com.my tu... for me dengan agoda lebih senang utk nak travel dalam atau luar negeri coz its nation wide..advance booking, low rate, and senang nak buat payment..

agoda punya homepage.
so skrg dah decided, just tunggu masa jelah.. yayyyy~~ short vacation 3days and 3nights ...

p/s: happy 3 monthsary my dear husband... love ya !! ckup 100 hari kite g vaca lagi ye! ahaha u promised me.. lol ;p

Aug 26, 2013

what to expect when u're berhijab - Shila Amzah

Saying "Alhamdulillah" while waist-to-waist pose with a non muslim man... 

what to expect when u're muslim, plus wearing hijab/tudung ... 

[self reminder to me]




Aug 21, 2013

Cinta Abadi - RoseHitam

Salam peeps!! 

Harini terasa blog ku ini memanggil2 untuk menulis sedikit perihal. Actually there's no big deal pun just wanna share 1 song yang skrg ni rasanya hangat di corong2 radio... at first i thought tis song sang by arwah Achik Spin coz vocal dia mcm lebih kurang sama... tapi sebenarnya lagu ni dinyanyikan oleh kumpulan Black Rose if im not mistaken this band from d 80's  kot.. or maybe late 80's early 90's ... A come back for this song in tis year.. best jugak dengar.. lagu dia..mengasyik kan... i'll let u ols layan dulu lagu dia and here's the lyric for ya !!







Kehadiran cintaMu
Menyinari hidupku
Kehangat cintaMu
Mengubati sepiku

Kelembutan hatiMu
Mengubati lukaku
Kedamaian hatiMu
Menyinari hidupku

Belaian manjamu
Penawar resahku
Keluhuran hatimu
Hanya kau kekasihku

Keagungan cintaMu
Bersama impianku
Untuk hidup bersama
Sehingga keakhirnya

Makin membara
Api cintaku
Kau lah yang satu
Kau lah cintaku

Tak mungkin lagi
Berubah hati
Cinta yang suci
Cinta abadi

*p/s - if u guys notice ive made some changes at the lyric coz some of ayat 'mu' saya dah tukarkan kepada 'Mu' coz for me, tiada cinta abadi setanding cinta pada Dia dan Rasul.. so takut nanti terlalu mengagung2kan manusia kang terpesong lak kan... but hey, it up to u guys to make ur own judgement ya... 



Aug 5, 2013

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI 1434 HIJRAH

Alhamdulillah hampir 2 bulan lebih dah bergelar seorg isteri.. wife to encik suami, Mohd Fuzi hassan.

Since married, i learnt a lot of new things.. like cooks, how to be a good housewife, how to clean up our house, yng penting dapur bersih maklum lah kan PJJ, weekend spouse haha.. kemas living room tu biasa.. toilet?err of coz la encik suami yang bersihkan haha.. buat '5S' kat rumah especially clean up baju2 encik fuzi semua...then iron semuaaaaaaaa baju2 keje dia untuk stock sminggu...love it!! :)

Tahun ni first year beraya sebagai seorg isteri, im thrilled, happy and excited but deep in my heart...im unhappy..coz first day raya im here at kelantan and he's there at mersing preparing our majlis bertandang on Syawal 4th, huhuhu...sedih dan sayu bila dengar lagu raya..bila terfikirkan pagi raya pertama time nak pegi smyang raya tu..ya Allah... sesungguhnya dugaan Mu ini kecil berbanding dgn insan lain yang tidak dpt beraya bersama insan2 yang tersayang....

Semalam 4/8/13 dah beraya awal2 before balik putrajaya semula...dah bermaaf-maafan awl2 dah..hehehe actually tak perlu tunggu hari raya untuk mintak maaf ni... sebagai seorg anak pada ibu bapa, isteri kepada suami.. kalo boleh mohon lah maaf sekurang2nya 2kali sehari bak kata Ustaz Azhar Idrus.. pertama nya pada awal pagi selepas subuh sblm nak pegi keje or mana2 dan yang ke dua nya pada sebelum tidor.... insyaAllah... :)

Kali pertama ini akan kuabadikan selamanya dlm hati, walau hnya pada raya ke3 dpt balik mersing jumpa suami tercinta...err macam dah dapat bayangkan dah pagi raya pertama tu selepas subuh mesti nanges punyalahhh pastu call mr jaanu nanges2 hahahahhahaha ok itu mungkin akan berlaku. =_="

Harini 5hb encik fuzi sudah pn selamat balik kampung beliau... my turn plak 6hb ni balik kelantan...to be with my beloved family... walaupun suamiku x pulang bersama..tp dia tetap bersama aku dalm hati ni :)
Ya Allah.. smoga selamat pulang ke kampung ku... amin...


*********************************************************************************

Di kesempatan ini, ku mohon seribu kemaafan, andai kata ada kata-kata dan perbuatan yang mengguris hati dan perasaan insan-insan disekelilingku, kawan-kawan dan kaum keluargaku.... Maaf diatas kekhilafan ku yang hanya insan biasa ni...

For my beloved husband, sejuta kemaafkan ku pinta andai ada salah dan silap ku terhadap mu sayang....love u so much mere jaanu... 

SALAM AIDILFITRI
MAAF ZAHIR & BATIN

dari

Mimi & Fuzi






p/s: abg sayang tunggu by raya ke3 ek nanti kita main bunga api same! love u ketat2 ahhh muahhhh hihi

Jul 29, 2013

Routine for the past 3 weeks

Assalamualaikum... Harini Ramadhan hari yang ke 21...alhamdulillah..masih lagi diberikan kekuatan untuk berpuasa insyaAllah sehingga habis bulan ramadhan...amin..

Ramadhan tahun 2013 ni menyaksikan aku sudah pun bergelar seorang Isteri.. Buat pertama kali aku berpuasa perantauan tanpa keluarga, dan petama kali berpuasa sebagai seorg isteri... alhamdulillah.. tapi the sad part is im apart from my husband... long distance marriage kan.. although being apart from my family and husband..i feel blessed..

Well since our majlis bertandang akn dibuat pada Syawal ke-4 kat mersing, maka byk lah persiapan yang belah husband kena buat... sooo...he has to balik kampung sokmo la kan..on weekend.. and i, kena lah follow... we've been balik kampung for the 3 consecutive week (cewahhhh kelas kaw ayat nak omputeh je isk) hahahahhaha...

my routine for these 3-4 weeks same je... setiap hari jumaat balik melaka samada by bus or dia hambik...
then pagi2 sebelum suboh lagi gerak to mersing... tiring i must say, but that's the only time we have kan..and alhamdulillah bersyukur dapat spend time dengan suami tercinta... nasib baik lah jarak antara putrajaya - melaka neh dekat jugak lah dalam 3hours trip.... yang terkilan nya..tak dapat balik kelantan selalu :( sobsss...
dah rindu pada family... umi abah, adik2 nazim aniq abg nazli sume tu... uwaaaaaa rindu ayam percik umi, rindu ayam gulai umi...ayam black pepper..ayam pedas... nasik ayam...waaaaaaaaa teramat2lah rindu.. nah skrg rasakan mimi dulu nak sgt kan merantau..skrg dah dpt merantau baru taw langit tu tinggi ke rendah,rindu umi n keluarga... err suami pun rindu amat jugak tp boleh jmpa weekend sokmo...heehehe...

Syawal pula sama la...syawal pertama sebagai wify tp alhamdulillah tahun ni dpt beraya di kelantan lagi..hehe nti raya ke3 baru balik mersing umoh abe sayey... takut nanti raya petama nanes2 sbb berjauhan dri suami..sobss....

sepanjang perjalanan kami.....

kemestian...naseb kete auto, kalo manual xde blh nye nk pgg tgn kitew gini.. hihi love~



week 1 ~ 13/07/2013 - balik kampung 7am at felda nitar highway...huhu



well cam biasa puan mimi suke bergambau syok sndiri skeping dua..hihi


week 2 ~ 20/07/2013 -  balik kampung lagi, encik suami buat muka boring bila wife dia hasyik suh senyum nk begambau..grr muka sgt supportive ye encik fuzi..



trademark pic hahaha me alone with muka ala2 comel gitew..ahaksss mohon jgn nk muntah yer pff



week 3 ~ 26/07/2013 otw balik mersing, encik suami sedang ralik driving, puan isteri pula sedang asyik taking pictures!!!!



muka puan mimi yang sgt (u name it) sila abaikan eyebag gucci i yang mahal itu ye..ni lah akibatnye x ckup rehat dan tidoq zzZZzzz




p/s: alhamdulillah bersyukur atas nikmat Nya... abg nti bwk balik biskut raya banyak2 yer minggu depan by nk try test biskut raya tu... ngeee love u!!

Jul 18, 2013

Tak Usah Bicara - Dayana & Ashraf

Bagi aku, hanya wanita yang menjatuhkan seorang wanita lain....

Hasil nukilan dari Ana Hawana

*****************************************************************************
Tak usah bicara tentang payung emas
Kerana
Aku belum layak iktiraf diri sesuci khadijah atau fatimah

Tak usah bicara tentang zuriat
Kerana
Aku bukan Allah...mudah menyebut kun fa ya kun...

Tak usah bicara tentang setia
Kerana
Aku pasti kau tahu aku bukan perempuan jalanan

Tak usah bicara tentang tanggungjwb
Kerana
Aku tahu kau lebih arif tentang itu

Tak usah bicara tentang kesempurnaan
Kerana
Aku terima kekurangan kau kerana Allah

Tak usah bicara tentang dia
Kerana
Aku diasingkan darimu kerana dia

Sucinya aku, kau miliki ketika di Makkah
Hebatnya dia, kau sembunyikan ketika di Thailand..

Berhenti beralasan ini semua jodoh ketentuan Allah...
Kerana satu dunia tahu
Hanya itu lah jawapan mudah utk lepaskan kekhilafan yg disengajakan...




Sedih.... mintak dijauhkan dari perkara sedemikian...
Hanya wanita yang memahami wanita... dan hanya wanita juga lah yang akan menjatuhkan wanita...
Benar kita tak tahu pokok pangkal cerita, tapi..siapalah rela dimadukan dengan cara sebegini... Nauzubillahi'minzaliq..

Semoga Dayana tabah menghadapi ujian ini...amin.

Jul 16, 2013

Cerita tentang P

Cerita Huruf 'P'...

Paklong Punya Pasal, Pagi-Pagi Pakngah Pergi Pasar. Paklong Pesan Pulut Panggang. Parking Pulak Punyalah Payah. Pakngah Pun Pelik, Pasal Pulak Pagi-Pagi Payah Parking. Pakngah Pun Pusing-Pusing Perhati Parking. Pusing Punya Pusing, Pakngah Pun Pening. Penyudahnya Pakngah Parking Pinggir Parit.

Pening-Pening Pun Perut Pakngah Perlu Penuh. Pakngah Pun Pergilah Pekena Pasembor. Pasembor Pulak Punyalah Pedas. Pergh ! Pedas-Pedas Pun Pakngh Pulun. Pakngah Pulun Pelan-Pelan Pasal Pedas. Pastu Pakngah Pun Pulang.

Pakngah Pulang Punyalah Panas. Pakngah Pun Pasang Penyejuk. Pasang Penyejuk Pun Panas. Pakngah Pun Pelik Pasal Pulak Panas. Pakngah Pun Periksa Penyejuk. Patutlah Panas, Penyejuknya Palsu. Pakngah Pun Pergi Pulangkan Penyejuk Pada Peniaga. Pokemon Punya Peniaga!

Pikir Punya Pikir Pakngah Putuskan Pelihara Puyu. Pakngah Perlukan Peruntukan. Permohonan Peruntukan Pulak Punyalah Panjang Prosesnya. Prosedurnya Pun Payah. Pagi Petang Pakngah Panjat Pejabat Pegawai Perikanan. Pakngah Pun Pedap. Penyudahnya Pakngah Pinjam Paklong .

Pinjam Paklong Pun Paedahnya Pat Persen. Pat Persen Pun, Pat Persenlah. Puyu Punya Pasal, Pedulilah. Projek Pelihara Puyu Perlukan Pondok. Pakngah Pun Perbaiki Pondok Pakngah. Pakngah Paku Papan ... Pung Pang Pung Pang Pung Pang Pung Pang Pung Pang Pung Pang Pung Pang Pung Pang .....

Pengetuk Paku Pulak Patah Patah. Pedulikan Pasal Pengetuk Paku Patah. Pikir Pulak Pasal Perkara-Perkara Penting. Pasal Pimpinan PM, Pasal Pilihanraya, Pasal Pembangunan, Pasal Perpaduan, Pasal Pendidikan, Pasal Perundangan, Pasal Perjalanan Parlimen, Pasal Perairan, Pasal Palestin, Pasal Peluang Perniagaan Pabila Puasa ...
Pup .... Pelita Padam !
Pakngah pun pengsan...

Penamat...
adoyaiiiiiiii

Jul 12, 2013

Dia suami ku....

I love looking at him when he sleeping
I love cooking for him
I love watching him playing games
I love him sleep on my tummy
I love him sleep on my lap
I love watching him eating hehe
I love looking at him while he's driving
I love pitchin his mancung nose
I love touching his rounded belly
I love kissing him on the eye
I love to sleep on his muscled arms haha
I love rubbin his beard
I love holding his hand
I love his fingers, pretty fingers *jealous
I love his eyebrows, naughty face like shin chan
I love the smell of him
I love waking up beside him
I love his jokes *sometimes get annoyed also grr
I love poking him hehe *very sensitive man
I love picking up his clothes on the floor and starts 'membebel'
I love i love i love i love i love i love everything about him !!!

Because he is my HUSBAND and i am his WIFE.

He is a very serious man, quiet, tough with the fierce face. But deep inside he is a very sengal, pretty funny and freakin cool!!

i know some of u out there (if ada lah yang bace blog kawe ni kan) feels annoyed with this post..well, be my guest to stop reading my blog..hahahaha

ok ..im done here.



p/s: malam ni sahur masak daging black paper, esok bebuka masak asam pedas..nyummmm !!!

May 21, 2013

tolong jangan tiru aksi ini !!!

Pastikan apebila anda di office... jangan lakukan aksi ini sekiranya anda tidak yakin !!!

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
V


oppssss ada org la kat blakang hahaha

hehehe tetiba merah padam muka... haaa ni la makan dia kalo dah syok sndiri kat opis..wakakaka naseb bek yang lalu kat blakang tu boss aku yang sporting haha.. kan dah kena bahan free2 arini..adehhhh.... 

disebabkan akibat tekiri dan tekanan yang dihadapi, maka untk menghilangkan tekanan tekiri serta kebosanan..maka berinstagram lah kita.... hahaha.....sabauuuu je lahhhh 


p/s: ~~ ini semua poyosssssss !!!!! HAHAHA

May 20, 2013

Perkahwinan Jarak Jauh - PJJ

Lumrah pasangan yang berkawen inginkan suami atau isteri sentiasa di sisi.. nak merasai nikmat perkahwinan yang diidamkan slama ni... nak melayari kehidupan bersama walau dalam keadaan susah mahupun senang...

Sape yang tak nak kan bila bangun pagi-pagi, insan tersayang ada depan mata ...bila malam insan tersayang ada kat sebelah temankan kita ..buatkan sarapan untuk suami tercinta...masak untuk dia... lagi2 ni dah nk dekat puasa...tak kan lah dia nak kena beli makan bazar ramadhan cam time dia bujang dulu kan... 
salam tangan suami bila nak pergi kerja ...sakit pening kita dia sentiasa ada menemani . Sape yang tak nak kan ??

Tapi, disebabkan lokasi keje yang berlainan aku kat putrajaya dan dia kat ayer keroh melaka... maka bermulalah PJJ - Perkahwinan jarak jauh... memang lah putrajaya ke melaka tu dekat je dalam 3jam lebih tapi kalau dah 2hari sminggu je balik rumah melaka tu kan dah x tak sama  dengan tinggal sebumbung..iskkk

Ada ke yang paham situasi aku ni.. kalo hari bekeje pegi keje balik umah sorg2..dia pn kat sana pegi keje balik umah bujang lagi ..takde sape nak sambut depan pintu... huhu

Aku dah pun mohon pertukaran ke mana2 jabatan or kementerian yang ada kat melaka tu khusus nya dekat ayer keroh...lepas ni akukena usaha lagi, berdoa dan terus berdoa mohon Allah makbulkan doa2 aku supaya aku dapat tukar ke ayer keroh... insyaAllah amin... 

Dah byk artikel yang aku bace mengenai PJJ neh... mmg kena tabah dan kuat imannya... bagi aku mmg betul kalo PJJ ni paling penting ia lah KEJUJURAN..diselangi dengan KESETIAAN, KEPERCAYAAN, KESABARAN, KOMUNIKASI YANG TAK PUTUS, BERTOLAK ANSUR dan MEMAHAMI.... 


antara beberapa tips yang aku google...


TIPS 1: SENTIASA BERHUBUNGAN
-Pastikan korang sentiasa berhubung dengan pasangan SETIAP HARI. Jangan miss satu hari pun. Kalau sebelum kahwin pun korang tak pernah miss kan, apatah lagi lepas kahwin:D. jangan kedekut melabur duit pada henpon korang untuk telefon pasangan korang. Paling cikai kekerapan tu pun at least setiap pagi korang wish good morning dan setiap malam sebelum masuk tidur korang wish good night.


TIPS 2: LUANGKAN MASA BERTEMU
-Dalam seminggu tu at least sehari cuba curi2 masa untuk jumpa pasangan korang. Dalam sebulan tu cuba curi -curi sehari atau 2 hari untuk bertemu pasangan. YA! kadang kala faktor kerja jarak menjadi punca permasalah pertama untuk berjumpa, tapi untuk orang yang korang sayang apa salahnya korang berkorban masa dan duit untuk jumpa pasangan korang. Paling minimum, jikakorang rasakan ia membebankan dan ingin menjimatkan lagi kos, anda boleh pulang bertemu 2 minggu sekali. Beri peluang untuk korang dan pasangan melepaskan rindu.:)


TIPS 3: JUJUR
-Bersikap jujur dengan pasangan korang. Sekali korang berbohong, seribu kali anda teringin nak buat lagi. Jangan jadi kan faktor jauh bersama pasangan sebagai alasan untuk berbohong. pasangan tak tahu, tapi tuhan tahu. kan kan? bersikap jujur walaupun ianya pahit. Ingat, Allah SWT sentiasa melihat segala perbuatan korang. Jika korang buat perkara yang ‘bukan-bukan’, pastinya pasangan korang kan tahu juga akhirnya.


TIPS 4: VIDO CALL/ 3G
korang boleh sekali-sekala lakukan Video Chat atau video conferencing ataupun perkhidmatan 3G. sekarang ni dah ramai dah menggunakan aplikasi android seperti whatsup,liner,viber jadi gunakan aplikasi berikut untuk membuat video call pada pasangan. Tak dapat bertemu di depan mata asalkan lihat mereka di dalam screen handphone pun cukup untuk mengubati rindu korang pada pasangan.


TIPS 4: BUAT KEJUTAN
Sekali-sekala apa kata korang pulang ke rumah pasangan tanpa memberitahunya terlebih dahulu. Pilih muzik jazz yang romantik dan sediakan menu kegemarannya untuk korang berdua menikmati temujanji yang lebih intim dan privasi. Kejutan seperti ini boleh mengubat rasa rindu dan menguatkan rasa sayang.


TIPS 5: PERCAYA
 Dan tips yang terakhir ialah sentiasalah PERCAYA kepada pasangan korang. Percayakan pada  ikatan perkahwinan yang telah korang sendiri bina. Perbanyakkan berdoa kepada Allah SWT supaya terus menguatkan lagi perasaan percaya dan rasa kasih sayang yang tidak bertepi terhadap pasangan korang  Jika korang mempercayai pasangan anda, nescaya pasangan korang turut akan mempercayai korang jua.


InsyaAllah.. we can do this...together...

p/s: mr fuzi..pls stay close to me... :(

May 15, 2013

Hari Ini Genap 65 Tahun Penubuhan Negara Haram Yahudi


Hari Ini Genap 65 Tahun Penubuhan Negara Haram Yahudi


15 Mei 2013 ini genaplah ulangtahun peristiwa Nakbah yang ke 65. Peristiwa Nakbah secara rasminya diingati pada 15 Mei setiap tahun.


Ia merujuk kepada pengisytiharan Negara haram Israel pada 15 Mei dan disambut di Israel sebagai ‘Hari Kemerdekaan’ Israel setelah mereka memenangi peperangan yang mereka dakwa sebagai ‘The War of Independence’ (Peperangan bagi memperoleh kemerdekaan).

Hakikatnya ialah mereka merampas negara Palestin dengan mengusir penduduk Arab dari tanah air mereka. Akibat dari keganasan oleh beberapa kumpulan bersenjata Yahudi Zionis, 800,000 rakyat Palestin terpaksa menyelamatkan diri dengan meninggalkan kampung halaman dan berlindung di Syria, Lubnan, Tebing Barat, Jordan dan Semenanjung Gaza.



Kini setelah 65 tahun peristiwa ini berlaku, dianggarkan 6 juta pelarian yang sebahagian besarnya merupakan generasi kedua dan ketiga yang tidak pernah menjejakkan kaki di tanah air mereka. Ini bererti mereka telah menunggu selama 65 tahun untuk pulang ke Palestin.

Jika Nelson Mandela diraikan sebagai pahlawan kemanusiaan terulung kerana sanggup dipenjarakan selama 30 tahun demi membebaskan bangsa kulit hitam Afrika Selatan dari sistem Apartheid, maka rakyat Palestin yang menghuni kem-kem pelarian sejak 65 tahun lalu lebih wajar dinobatkan sebagai pahlawan hak asasi yang tidak pernah mengenal erti putus asa.


*p/s : kurang lebih 2 mingu je lagi sayang huhu

Apr 9, 2013

PILIHAN RAYA UMUM

Holaa...

aku masih ingat lagi... time malaysian general election yang ke 12 pada tahun 2008... 
at that time me and my fiancee baru berkawan..baru mula berkawan.. 
time tu... my love tu mesti busy je.. 
he always got home late.. and seems kinda stress jer... 


and now.. utk PRU 13 ni once again he's back on the kebizian tu... 
dah mula dapat rasakan dia beransur sibuk dan kadang2 mood dia tak ok..mungkin sebb sibuk..
how do i know dia busy?? i just know it.. i mean.. terperasan dengan perubahan dia..byk distract kalau time cakp..dlam kepala dia asyk pikir sal keje je maybe..haizz syg..

well i hope he'll handle it well..

our time is just near ... less than 2 months to go... im so nervous and a bit afraid...bukan pe, takut persiapan tak sempat nak settle.huhu

just hope eveything will be okay... #_#



**im so sleepy

keletah si dia...

Holaa me amor ~
Hari yang mengantuk dah agak bad day jugak for me..
Dari pagi ada je yang tak kena...
Terasa macam diri ini diperkotak katik kan dengan sesuka hati..

Tapi aku malas nk hard up sgt pasal keje tu.. lantak lah biar waktu yang menentukan yang penting skrg ni aku pikir nak cuti kawen je nanti..nak fokus kan kat my future family ni je.. . hmm hopefully semuanya akan okay.huhu..

bercakap tentang kerenah ni aku teringat kat my love jaanu tu.. haizz byk nau kerenah nakal dia.. suke sgt kenakan aku haha tapi aku happy la dengan kerenah dia tu sbb kadang2 mula2 je geram..pastu lama2 dah boleh membuat kan aku senyum ketawa plak... hihihi..sometimes dia kenakan aku sampai aku termenangis pastu dia sendiri cuak..ekekke taw pn cuak kalo aku termenangis..hehe slalu nye dia memain je pun aku je yang lebih sensitip dan over acting haha...

last 3 weeks he came to putrajaya just to met me and we went to UKM visit my sister Nina.. aku dah janji nak masak untuk dia kalau dia dtg minggu tu tapi kesian dia time dia datang tu bahan2 masak sume dah habes huhu.. so terpaksa lah masakan nasi goreng je kat dia..pastu ada la ayam goreng berempah sikit..dan sosej... then we both berpiknik kat bawah pokok kat presint 2 hehe...

si dia tgh menjamu selera smbil berposin dgn nasi goreng dan milo ais shake.hehehe

Just after we had our brkfast terus gerak ke UKM jmpa nina... best sgt jejalan hilang kan tension mmg happy gile dapat keluar dari putrajaya ni even for a while.. maklum lah kat sini kami xde kenderaan... bus je lah yang setia mgambil dan pick up kami kat sini..so bila dpt hang out luar dari putrajaya mmg best sgt... happy jerrrr hehehe...
ni la cik Nina tu merangkap budak sengal..haha
Keluar jmpa nina tu balik hari je pun... pas tu we're heading back to putrajaya..huhu mmg malas je nk masuk putrajaya balik..huhu.. before we reach home singgah kat masjid putrajaya tu dulu.. lepas selesai asar lepak2 kat dataran bulatan tu..nama ape tah aku tak concern pn nama dataran tu.iskk... we both lepak2 lah tgk pemandangan, sembang2..borak2.. tgk gelagat2 manusia yang dtg kat situ..bermacam2 perangai..ada yang asyik dok bergambar..ada lak yang asyk dok bgambar kat tempat yang sama je.hahaa pakcik jepun kot..2 org..hehe...

finally here i am in istanbulasangattapihereiamkatputrajayajer hahahaha

dia jalan 50kaki dulu depan aku... grrrrr

lepas tu aku potong dia jalan hehe peace yawww

"abg blh la kalau nak mandi kat dlm kolam ni..lalalala"

dia buat muka innocent dia plakkkk..haha poyo gile muka.. aku plak bolat gile pp aku..damnn haha

ni dia buat muka sin chan...haha kalakau gile tgk..tp comelll hehe meltinggg

pada asalnye ak xnak upload pic ni sbb muka aku bolat gile kot..tp xpelah..yang fokus kat muka si dia tu muka nak serius je...haha poyo je ini semua... tgh mengelamun tgk budak main buih sabun yang besau tu...lalalala

Org nak pegi jalan2 dia sebok nak main game kat nexus...mencik taw puas ajak gi pusing2 tak dia.iskkk kaki games sungguh..ala main dragon warcraft je pun..hehehe

finally he gets up tu pn hanya selepas nexus ak tu dah habes battery..dah mati..so dia da takleh main game lagi dah.hahaha so ape lagi, ronda2 lah..hehe siap tlg pgg kan beg ak lagihaha so sweeetttt

dia tlg pegg kan beg aku...untuk keselamatan katanya...auu protective..i loikee hehe sayang abg lebih ah,..

haha tah ape la dia dok intai bawah tu..hehe comel je tgk  hehehe

jauh memandang ke dalam tasek..entah ape la yang difikirkan nya itu...ekeek


pic ni pn sebenarnya aku tak nak upload sbb muka bolat gile kot.haha tp pic cik abe blakang tu la ..ralik sgt main game...iskkk slumber dia je kadang2 geram jgk..iskkk

aku nak amik tab dari tgn dia..dia wat larik.haha tgkkk nampak sgt kan aku diabaikan seketika..uwaaaaa sayang mmg nak kena hempok byk2... muka nak seriusssss jeeeee

last2 aku sendirian , dok termenung..memikirkan ttg kehidupan yang masih jauh jika dipanjangkan umur insyaAllah... akan aku cuba untuk menjadi seorg isteri yang solehah untk suamiku, dan anakyang solehah utk keluarga ku...Amin.

to be continue. . . . .

p/s: thanks to my jaanu sebab susah payah nak hantar aku pegi INTAN (WS) kat kluang..jauh tu..huhu appreciate it so very much... i dont know what wud i do if i dont have you...love u much.