Search This Blog

Sep 30, 2012

Ibu yang tak bertanggungjawab!!


apa perasan anda bila anda tgk pic ni?? whats on ur mind? marah, geram? rasa nak lempang? rasa nak amik baby tu wat anak angkat?
hmm nowadays, manusia mmg dah x berhati perut..self centered ..smpai hati dia lebih pentingkan phone dari anak dia.. hmm speechless !!!

Sep 24, 2012

Both of Us - dari sudut pandangan ku..

Assalamualaikum handsome and gorgeous... 

In this new entry, i wanna talk about a song that currently hit the top at the UK cart.. 
i know..most of peeps akn persoal, dari dok dengar lagu omputeh nape tak dgr lagu2 dakwah ke, zikir ke kan.. well, from my point of view..x salah kalau kita pandai guna kemudahan skg ni..frankly, mmg hampir kesemua klip2 video lagu omputeh ni semua nye 18pL ...kena pandai pilih lagu, dan lirik nya skali.. and x mustahil jgk akn ada org ckp, susah2 xyah dgr je lagu omputeh neh.. err Yusuf islam pn omputeh jgk kan.hehe so, the point here.. its your call. You can choose what u wanna hear, see or even say.. 

i take 1 example here..skrg ni aku suka sgt dgr lagu ni, Both of Us dari Taylor Swift ngn BOB.. bukan skadar dgr, aku dpt fhm dia pnya lirik.. tentang kehidupan didunia skrg ni.. kebykan apa yg ada dlm lirik tu menunjukkan sikap kita skrg.. here's some of the lyrics i paste ya.


Both Of Us

Ever thought about losing it? - 
When your money is all gone and you lose your whip
You might lose your grip
When the landlord tell you that you're due for rent
And the grass so green on the other side
Make a nigga wanna run straight through the fence
Open up the fridge about 20 times
But still can't find no food in it
That's foolishness
my point of view = pernahkah kita rasa kesusahan?bila semua hilang, kita hilang pegangan.. manusia pilih jalan mudah, lari dari msalah... "Open up the fridge about 20 times, But still can't find no food in it,That's foolishness" - sgt menarik ayat ni..bukak peti 20kali pn xde mknan dlm tu, kita still bukak jgk..bukan kita nk ikhtiar cari sesuatu tuk penuhkn peti tu..ko pegi bukak tutup peti sejuk nk tgk samada ada makanan ke x..tp ko x berusaha nk cari rezeki dptkan makanan tu x guna gak...  same sperti kita taw kita berdosa, tp xterlintas tuk minta ampun dari Nya.. mnyesala 20kali, tp x penah mintak maaf dari Dia... 



And sometimes I wonder
All we care so much about the way we look
And the way we talk, and the way we act
And the clothes we bought, how much that cost?
Does it even really matter?
my point of view = haah, kdg2 aku heran dan pelik..kita semua pentingkan luaran dari dalaman..msti nak kena yg mahal2, cantik2,. kalau lelaki, msti nak yg pmpuan kurus2.. Yes!memang kita diwajibkan jaga the way we look, talk, the way we acts tp jaga ia supaya selaras dgn garis pnduan agama kita.. but now days? "hey look at my new mini skirts girls?isnt it pretty and make me look more sexy?" itu yang mereka banggakan.. na'uzubillahi minzaliq...  all that, doest it matter at the end??


At the last and 2nd rap, dlm lirik tu ditulis seperti kata2 semangat...


But everything so low,
That you can drown in the puddle
That's why I gotta hold us up
Yeah hold us up
For all the times no one ever spoke for us
So every single time that they play this song
You can say that, "that's what Bobby Ray wrote for us"
my point of view = kita lemas, hanyut dlm kehidupan didunia yang mengejar keduniaan semata2.. dlm lirik tu, BOB tulis, "that's what Bobby Ray wrote for us" - for them, in the song mgkin BOB yang tulis, tp dalam realiti nya,, this is the correct one for me.. " that's why Allah hold us up, for the times no one ever spoke for us, Allah spoke to us by Al-Quran..so every single time that they read the Quran, we can say that Allah is with us." insyaAllah... 



Kita byk lakukan kesilapan dalam kita sedar or sebaliknya.. samada kesalahan sesama manusia mahupn kekhilafan pada Dia.. aku cume seorg manusia biasa..sama seperti korang semua.. aku tulis entry ni sekadar renungan kita bersama. .xkesah lah lagu apa kita dgr pun..asalkan tidak melalaikan... and advantage jugak kita dgr lagu omputeh ni..sbb sedikit sebanyak kita dapat blajar bahasa ingeris dari lirik dia..tapi jgn la pegi balun ckp yang mngarut2 plak..huhuhu... agak2 lah.. ikut akal waras kita... yang baik kita amik..yg buruk kita cube jauhkan..insyaAllah.. peringatan pada diri aku sendiri... Jangan kita pandang rendah pada org yg kurang nasib baek.. org yg x setaraf ngn kita... hanya org yang penah susah, akan faham apa erti kesusahan itu... mtk jauh la dari berperasaan cmtu.. hmm...
Terimalah seseorg insan tu seadanya dia...insyaAllah.

Meh kita layan lagu Both of Us ni ek... 



Here's the full lyric:


I wish I was strong enough to lift not one but both us
Someday I will be strong enough to lift not one but both of us

[B.o.B]
Ever thought about losing it?
When your money is all gone and you lose your whip
You might lose your grip
When the landlord tell you that you're due for rent
And the grass so green on the other side
Make a nigga wanna run straight through the fence
Open up the fridge about 20 times
But still can't find no food in it
That's foolishness
And sometimes I wonder
All we care so much about the way we look
And the way we talk, and the way we act
And the clothes we bought, how much that cost?
Does it even really matter?
Cuz if life is an uphill battle,
We all try to climb on the same old ladder
In the same boat with the same old paddle
Why so shallow, I'm just asking
What's the pattern to the madness?
Everybody in a #1 draft pick
Most of us aint Hollywood actors
But if it's all for one, and one for all
Then maybe one day we all can ball
Do it one time for the underdogs
Sincerely yours, from one of y'all

[Taylor Swift - Chorus]
I wish I was strong enough to lift not one but both us
Someday I will be strong enough to lift not one but both of us

[B.o.B]
I can feel your pain,
I can feel your struggle
You just want to live
But everything so low,
That you can drown in the puddle
That's why I gotta hold us up
Yeah hold us up
For all the times no one ever spoke for us
So every single time that they play this song
You can say that, "that's what Bobby Ray wrote for us"
When his eyes get too high
And the sea up underneath get so deep
And you feel like you're just another person
Getting lost in the crowd
Way up high in the nosebleeds (Uh)
Because we've both been there
Yeah both of us
But we still stand tall
With our shoulders up
And even though we always against the odds
These are the things that have molded us
And if life hadn't chosen us
Sometimes I wonder
Where I would have wound up
Cuz if it was up to me
I would make a new blueprint
Then build it from the ground up
Hey, but if its all for one
And One for all
Then maybe one day
We all could ball
Do it one time for the underdogs
From Bobby Ray to all of y'all

[Taylor Swift - Chorus]
I wish I was strong enough to lift not one but both us
Someday I will be strong enough to lift not one but both of us


p/s: Semoga abah syg sembuh seperti sediakala... amin.. both of us.. love ya mr fuzi..



Sep 3, 2012

Matahari . . .

Kudatang mencarimu
Yang berselindung dalam bayangan
Ternyatalah kealpaan
Menjadi duri dalam jiwaku

Semakin jauh menyusur matahari
Semakin aku hilang arah tujuku
Tidak kusangka yang terang akan suram
Meskipun intan bayangnya
Jua tak berwajah

Biarpun gelap malam
Mata terpejam hatiku tenang
Kekusutan ansur pulang
Bersama bayang siang semalam

Baru kutahu ertinya
Sakit yang mencengkam dada
Malam yang sesepi itu
Terbuka jalan selebar dunia


p/s: walaupn kita sedih, senyum lah...demi org yang dicintai... 

Sep 2, 2012

Gangnam style a.k.a JahaNAM style


[GANGNAM STYLE]Orang suruh saya ulas isu ini. Saya perasan ramai dah ulas. Justeru saya tak nak ulas panjang. Saya mulakan dengan kaedah mudah dalam isu-isu macam ini.
1 - Baik ke tidak? Kalau baik, teruskan. Kalau tak baik, tinggal.
2 - Sopan ke tak? Kalau sopan, promosikan. Kalau tidak, buat apa popularkan?
3 - Syara' atau tidak? Kalau bendanya sebuah maksiat, melibatkan pendedahan aurat dan
aksi-aksi yang mengiurkan, buat apa promosikan kepada ramai?
Menari salah tak?
Kalau tanya saya, secara asasnya menari tidak salah. Nak buat style apa pun buatlah. Selagi mana guideline syara'nya dijaga. Aurat dijaga, adab sopan dijaga, dan terpancar daripada tindakan kita itu wajah seorang muslim/muslimah yang beriman kepada Allah SWT, bukan sebaliknya.
Isunya bukan Gangnam Style. Isunya, apa style pun, mewajahkan Islam tak? Kalau Gangnam Style tu, kita menari, terpancar akhlak seorang muslim/muslimah pada diri kita, why not teruskan dan popularkan? Begitu juga dengan style-style yang lain.
Tetapi kalau sekadar akhirnya menunjukkan kerendahan akhlak, membuang kesopanan, menghilangkan keindahan peribadi seorang muslim/muslimah, kenapa teruskan dan popularkan?
Akhir kata, suka juga saya nak cakap kepada yang menegur isu Gangnam Style ni. Pertama, sila consider masyarakat yang tak faham pempraktisan Islam yang sebenar, gaya hidup Islam yang sebenar. Benda ini benda kemasyarakatan. Saya sendiri perasan ayat Gangnam Style ni bila ada sebuah keluarga melayu nak sambut raya, buat tarian gangnam ni. Jadi, janganlah tegur dengan sindiran dan perlian.
Ada orang, hidup tak dapat fikrah Islam.
Ada orang, ada fikrah Islam, tetapi belum mampu memahamkan seluruh keluarga. Keluarganya tak faham fikrah Islam, tetapi ada semangat nak tunjukkan ukhuwwah keluarga, buat video menari yang kalau dikira dengan aras ukur 'masyarakat sekarang ni', taklah teruk sangat. Kita pun sedia maklum, demam K-Pop memang kuat sekarang ini.
Da'ie kena consider benda ini. Kalau kita ni da'ie(penyeru)lah. Kalau kita ini ada tanggungjawab menjadi penghukum, itu cerita lain.
Jadi, janganlah teguran kita hingga melukakan. Memang ada masa, tegur kena tegas. Ada masa, sindiran itu perlu. Tetapi dalam bab 'orang sekadar tersilap cara nak ekspresikan kegembiraan dan hubungan erat kekeluargaan', saya tak rasa teguran menyindir, 'tunjuk kuat', adalah cara teguran yang baik.
Berikan solusi, berikan kaedah, biar orang faham titik asalnya silap di mana. InsyaAllah, mereka akan terkesan, faham, dan akan berusaha buat perubahan sedikit demi sedikit.
Hilal Asyraf

sumber: https://www.facebook.com/mindafahmidotcom/app_404099002985831

terlalu merindui

dah 2 mingu since last met my fiancee.. to be honest, rasa cam lama sgt tak jmpa.. perhubungan jarak jauh ni agak menyeksakan huhu... rindu sgt2 dah iskk (jiwangnye)

today dia ada jamuaan makan hari raya kat putrajaya... eventho rasa cam nk ikut je tp xpelah naseb la badan sbb dah jauh kan.. 
talking about putrajaya ni..rasa cam paranoid plak sbb tak taw la nape, aku agak anti dgn kakitangan pekeje2 wanita kat sane (single ladies) ..seriously when he tells me he had to go to putrajaya i was like.."err do u really hve to go there?" i know..its kinda silly kan?nk paranoid camtu..its not that i dont trust him, tapi..aku tak percayakan wanita2 kat sane *duhh theyre like desprado pn ada...well, not all la kan, tapi ada some of them..seriously...however i still boleh behave myself kan..summore aku ada jugak kwn2 yg keje kat sane..erkk what ever~

so, speaking of rindu..i really do miss him a lot... menjelang hari bhgia nanti makin kuat plak rindu neh haha..even our preparations pn tak brapa nak siap lagi..still lagi dlm process menyediakan..haizzz so many thing to do in so little time... 

last raya he cant make it to see me kat klantan..i was kinda angry, frust and upset a bit.. kite pnya la rancang nk raya same, nk bwk jmpa kaum kerabat sume, last min x dapat nak dtg plak..sedih wa... sobs3..tp salah aku jugak..sebb last min wat prangai smpai kan malam raya tu still lagi gado-gado manje..last2 malam raya nangis la sorg2..isk3 raya prtama, kedua dan ketiga pn same sampai i had to cancel my raya leave and resume working on hari raya ke3.. then raya ke4 i had to go to HQ coz ada annual raya dinner for those who were selected to go to shanghai end of this year..skali ngn open house raya skali..yayyyy!! im thrill ~!
then on friday he came to meet me.hihihi i knw he missed me too..saje ego org lelaki kan.. like i donno haha.. then we went shoping, borong kain sarung n cookies for my family...of coz dia yang blanja.haha nk amik hati letew sebab dah tak jadi datang raya aritu.. *he called my mom ckp pjg lebar, ganti yg x jadi dtg raya..nk amik hati bakal mak mertua heheh so sweeetttt honey*
lepas borong barang2 yg nak diberi, then we went out for dinner.. hihi

otw to makan dinner :P

he came to meet me :)

teringin nak tgk cite expendables 2..so pegi tgk midnite movie... :D

akhirnye dpt gak tgk cite expendables 2..awesome movie i tell ya :D
the next day dah kena balik..really hard for me to balik..hishhh.. i made him promise, to beraya dikelantan raya haji nanti..and he promised me.haha i hold on to ur words sayang.. hehe... 

one thing yang i blajar dari sepanjang perhubungan dari jarak jauh ni is, communicate with ur partner well.
kena sentiasa communicate so that tak ada tmbul masalah, salah faham, dan ape2 je yg boleh jejaskan ur relationship..lagi2 bila dah nk dekat majlis mcam2 dugaan dtg..so kena kuat mental n fizikal to face it... 
sentiasa berdoa, smoga Allah permudahkan urusan kita..amin... 

p/s: thanks syg for the duit raya.hehe i love u so much !