Search This Blog

Apr 4, 2012

saya chubby, tp saya sweet! salah ke?

assalamualaikum... hollaaa!

sebenarnye kan...saya kan........... saya kan........ saya suka makan... hari2 saya makan.. saya makan makanan yang saya masak.. tp kebanyakannye saya umi saya yang masak, saya masak time weekend and time cuti jek... sbab kalo hari weekdays saya keje.... balik rumah dah kul 7mlm dan kadang2 kul 8 baru balik..so nak masak sgt lah malas tak sempat..tp kalo masak2 bese mcm mask roti ke air ke tu mmg la saya akan buat.. erm begitulah cerita saya... **sila baca dgn nada suara Nabil dlm cite Bujang terlajak, time kaseh**
saya masak rendang ayam dgn pulut ketupat hehe

saya mmg suka makan..tp dalam masa yang sama..saya suke sgt nak kurus...erkk cmne tu? ermm dulu, saya penah buat 1 keje yang kurang cerdik huhuu... masa tu saya btl2 nak sgt selim macam siti nurhaliza sbb dulu2 masa skola mnengah kwn ckp sy ada iras siti nurhaliza. tapi malangnye usaha x jadi... smpailah saya stat keje ni.. bila dah setat keje ni , dah pegang duit sendiri so paham2 jelah..asal nk je mesti beli...xde dah masak2 (time tu lah) tp skrg ni umi control....xleh nk beli makn sgt...
dlm pale saya ni skrg, bila sy tgk makanan..automatically macam ada 1 cart kuar kat depan mata showing me the list of mcm "kalau ko amik benda ni kalori dia gini2..kalo ko mkn menda ni lemak dia gini2..kalo ko mkn yg ni protien dia cmni2" haaaaaaa mcm tu la..mcm ada cart n ada suara halus yang dok membisik kat tinger aku... ermm ok, back to my cerita tadi... dulu saya kalo lepas makan, mesti akan muntahkan balik... tak caya!!??? betullllll.. tiap kali lepas makan mesti akn muntahkan balik... hasilnye mmang saya kurus waktu tu...time tu sekitar tahun 2007-2008 kot... time tu dah keje dah...so mmg saya jadi kurus lepas tu... selim gitu kaw..ngeeeee tapiiiiiiiiiiiiiii... saya selalu sgt sakit.. my mom suh gi chk ... then i went la to medic check.. well..as u all dah boleh agak kan.. hurmm doc ckp kalo saya teruskan jugak kidney saya akn rosak!! sbb perbuatan saya tu...badan sy have to pay the consequences ... uhuhuhu

tapi............ nape saya buat sume tu dulu????

sebabnya... sebab ada stengah2 orang yang suka membuli dan mengutuk kami yg chubby ini !!! ya memang saya gemok. x bape lawa sgt macam siti nurhaliza...tapi kitorg pn ada hati dan prasaan taw!! ckup lah mereka2 dan si labi2 nya tu perli2 n kutuk2 org2 yang seangkatan ngn saya..time skola ..skola mnengah sume time stdy...ape??bukan dorg pn yang bagi makan kat saya kan kan?? huhh.... kalo nak diikutkan... saya takde lah gemok sgt kira ok la ngn ketinggian saya yang berketinggian 169cm model pn tinggi tu je jgk tapi dorg suke2 hati nk kutuk2 nk hina2... memang sampai bila2 pn tak kan maafkan sesapa yg perli, ngata n kutuk 'aku' waktu tu.... Mereka apa tahu??? saya aku (xde saya2 dah, aku terus je skrg,panas2) penah tnya pada mama tok..nape dlm kuarga ni kebykan family badan 'best2' je..org klate pangil badan 'kasar2' blaka.... solid (puji diri sndiri hihi) bukan nk bermegah..tp mamatok cakap... belah mamatok aku ada darah arabic kau.. haaa tak caya?tak suruh pn pcaya.... tp itulah hakikat nye.... arwahnye atok pada mamatok aku org arab..kawen ngn org klate ore kampung sireh... tu sebab la ada genetik2 hormon yang kearah ke-arab-ian cikit....ok??? huhuhuhu tp org xtaw sume tu.. orang reti hina, kutuk..perli, nganyim... rasa nak sepak je atas muka sekor2... pastu nk cakap.."yg ko sebok nape? ko ke yang bagi aku makan,yg bayar nasik aku makan hah mangkuk jamban??" ~ tapi aku ni kira baik hati la jgk.. bila org cakp aku macm tu... aku cume mampu senyum je...siyes... aku senyum je... rasanya x penah melenting (kalo melenting pn blkg2, hempas file bagai) ...

Manusia skrg mmg suke jaga tepi kain org..sungguh aku cakap... mmg sejak azali lagi kot camtu ekk??? korang bayangkan... dpn2 muka neh.. blh gi tnya "ehhh ko skrg aku tgk dah macam badak air dah gemok skrg..ko mlantak lembu hari2 ke??hahaha"  - you all jgn x caya..ADA yang cakp smpai sedemikian rupa taw... (tp bukan kena pada aku,alhamdulillah kalo x aku lembukan je manusia camtu)
Suka hati mak bapak tiri jiran sebelah umah nenek pakcik spupu spapat aku lah nk chubby ke, nk makn ke, nk montel ke nak kurus ke skalipon, ape ada hal bukan mintak duit kat sape2 mintak simpati kat sapa2 pn.... salah ke kalo chubby?????

tu la..aku selalu beringat, kalo bercakap tu mulut tapis sikit... lepas tu..cube jadi insan yang berhati perot dan jgn smpai org cop mulut longkang sbb kutuk2 perli2 org yang chubby, gemok neh... aku boleh bet yang majoriti mak2 u ols sume pn ada sedikit berisi..so apa perasaan korang kalo ada org panggil mak kau tu gemok...cakap mak ko gemok... mrah x??? melain kan ko anak yg xde hati perut, mesti korang marah kan...? so mcm tu la seumpamanya....

Pempuan amat sensitif ttg berat bdan..siyesly aku cakp.. mmg sensitif.. hanya suami yang boleh menegur pasal berat badan seseorg wanita... nape aku cakap mcm tu? sebab, bagi seorg wanita, seorang isteri.. jauh dlm sudut hati dia, dia nak nampk cantik anggun di mata suami... dan dia akan berhabis semata2 untuk mejaga diri utk suami dia (majority lahh, termasuk ngn aku skalu) hahahaha...

home made nasi briani :D

So, pada aku... kau kau aku aku... cmtu la... takde salahnya montel, chubby, berisi sikit.. asalkan kesihatan terjaga ...xde sakit2 kronik pada diri tu... yang paling penting, syukur...syukur atas apa yang Dia kurniakan... kita ckup sifat, ckup makan, ckup pakai...syukur ngn nikmat diberi... menghina seorg manusia lain seumpama menghina tuhan....sebab setiap manusia tu diciptakan oleh Allah swt...
for the record, currently aku pn dalam diet program..alhamdulillah harap2 mnjadi la...hihihihi atas skongan padu oleh my incik tunang tercinta.... thanks abg ! nanti kita beli Herbalife tu ekkk.. ngeeeeee....

hurmmm sama2 kita renungkan, dan selama beramal....

~ pesanan khas penaja, by puasa sambil diet...heheh abg pn nti kena diet ekkk erkkk muahhh sayang abg ketat2 #MrFuzi#

2 comments:

  1. sokong.. hehe.. tp molot org mana bule tutup.. hihi.. lantak laa dorang nak ckp pe pun.. kalo dorg ckp lagi, mi jawab je "i gemok sbb i hepi.. u pulak kurus je nape? u tak hepi eh? ke u kecewa sbb hubby @ bf u dah tinggalkan u?" hahaha.. bole ke gitew? muehehehehe..

    ReplyDelete
  2. hahah terbaek lah jawapan cmtu...
    tp mmg mi penah jgk kot ckp cmtu.. time skola2 dulula... mulut org xleh ttup..tp kalo nk ttp jugak..kena bagi dulu sedas-dua atas muka dorg..baru dorg rasakan kekuatan org gemok neh hahaha

    ReplyDelete

surat-surat untuk ku... hihi