Search This Blog

Dec 2, 2012

Sentuhan Listrik mu...

Last Thursday nite... lewat malam..tunggu incik sayang saya balik dari keje.. he had to stay back coz ada audit 5s so mmg he came back late..around 2am cmtu ler... while waiting for him.. dok dgr lagu ler kejap.. time tu bukak hot.fm ... lagu2 dia lewat malam tu agak menarik sbb dorg putarkan lagu cam old skool gitu.. 
then, this song is on d radio.. i dont know the title..layan first chorus tu tibe2 rasa rindu amat dkt my mr jaanu (for those yg ada nk ckp "dari dok dgr lagu baek bace quran,or berdoa pada Nya" /well if ada, thanks so much krna berniat nk ckp cmtu, tp rasanya bab gitu x perlu mention dlm ni sbb its a private thing..kang kalo tulis kat sini org ckp riak, takaabur nk tnjuk baek bace quran pn heboh 1 blog erkkk)

sampai lah habis lagu tu aku dgr.. best..music dia rilex jer... well, lagu ni is just for fun.. takde kena mengena dgn yang hidup atau yang telah meninggal dunia..sekadar hiburan yang boleh kita kongsikan bersama... 

here's the lyric~

Sentuhan Listrikmu 

Bisakah aku bertanya padamu
Dari mana datang sayang ini
Dari redup matamu
Atau bisikan mesra

Adakah kerna sentuhan listrikmu
Membuat ku terus berjanji
Hati ini hanya untukmu saja

Sentuhanmu bukan datang dari
Dunia materi
Terasa ini pernah mengusikku
Bagai de javu

Ku rindu sentuhanmu
Ku damba sentuhanmu
Tiada lain yang ku inginkan
Hanyalah
Hanya sentuhanmu

dan ini video nya :)



ENJOY !!! :)

P/s: Welcome december... waiting for 2013

hari takde mood sedunia.

Hari ni..

takde mood..
geram..nk marah..benci...
annoying dgn budak practical..
down..dawn..yawn..

takde mood nk senyum..
takde mood nak sembang2
takde mood nak gelak2..
takde mood nak bercakap..
takde mood nak layan kerenah dealers..
takde mood nak makan..
takde mood nak buat semua benda...

istighfar byk2..ambik wuduk...smoga perasaan ni sekejap je hadir dalam hati dan minda aku..

**kalau tak suka nak senangkan org, jangan suke susahkan org..


Nov 1, 2012

Pengumuman: 'Seabad Mendaulatkan Islam' di Istana Kubang Kerian

Tuanku Sultan Muhammad Ke-V, Sultan Kelantan.



ASSALAMUALAIKUM WTH... PENGUMUMAN buat semua rakyat jelata samaada di negeri Kelantan, Malaysia @ di mana shj... AL-SULTAN KELANTAN, SULTAN MUHAMMAD V telah mengampuni perkenan MEMBUKA PINTU ISTANA NEGERI, Kubang Kerian kepada seluruh rakyat jelata selama 35 HARI bermula esok 01 Nov hingga 06 Dis 2012 bagi memeriahkan Ekspo MAIK sempena ulangtahun ke 100 penubuhannya...

Ekspo bertemakan 'Seabad Mendaulatkan Islam' mensasarkan 100,000 pengunjung.. Pihak MAIK sebenarnya mencadangkan lokasi lain utk ekspo ini tapi Tuanku Sultan menitahkan agar ekspo ini diadakan di Istana Negeri...ia satu SEJARAH krn rakyat jelata semua DIJEMPUT ke Istana bermula jam 9 pg hingga 6 ptg setiap hari..ratusan artifak bersejarah akan dipamerkan spt replika rumah & pedang RASULULLAH SAW dsb nya.. 

HOS PENYIAR majlis ini ialah TV ALHIJRAH dan pelbagai program utk pengunjung bersama pihak TV ALHIJRAH jg diadakan.. sbg tanda cakno utk golongan 'saudara baru',org asli & golongan kurang mampu pula, sebanyak 40 gerai jualan turut disediakan di halaman istana termasuk gerai pameran/jualan dr agensi kerajaan & swasta...cuma utk pameran dlm istana anda diminta menanggalkan kasut & beg plastik khas akan diberi kpd setiap penunjung bg menyimpan kasut... 

TUANKU SULTAN MUHAMMAD V akan merasmikan pameran ini esok jam 10 pagi...jd apa tunggu lagi sekelian rakyat jelata,sama-sama lah kita jayakan sasaran 100,000 pengunjung ini di samping itu secara tak langsung kita sebenarnya MENGHARGAI budi ikhlas Tuanku Sultan yg dikasihi yg berkenan membuka pintu Istana Negeri, Kubang Kerian utk rakyat semua...


Bertuah saya mjadi seorg rakyat dibawah naungan Tuanku, Allahuakhbar !!!


JUNJUNG KASIH TUANKU..!!
AllahuAkhbar !!

Sumber: Warna-Warni DiRaja Kelate

Oct 30, 2012

me as a psychic?

assalamualaikum...

me as a psychic? haha memang tak lah kan..i dont have the gift.. im just a normal human being with a soft and kind hearted.erkk ok over plak.. iskk..

actually nak cakap..yang aku rindu kat buah hati jantung pisang emas dibawa belayar ke negeri hang tuah tu..nama dia fuzi.erk..huhu ~ i know, u ols boleh la wat muka "tak kuasa aku nak baca" tu ek.hahaha *tis is my blog what, like heart la what i want to write hohhhohohh...

ermm isi kandungan larik dari tajuk.. mmg slalu pn me kinda having a hard time to put the suitable title for each of my entries.. dont know lah.. im sucks at it kot.. opsss~

well..what im trying to say here is.. about my feeling.. senses detector hohoho...selama aku berkawan dengan  encik hati tu (dlm 4thn la campur tolak time kwn, cple, tunang sume.hihi) baru2 ni je aku baru perasan..yang aku boleh detect dia punya feelings..whoaaa awesome tak?wakakaka... ngadeee..

tapi tak semua feeling lah... i think, i can easily detected when he's angry or pissed off [of coz la kan,who dont kan] .. Bila dia marah, sad or terasa hati..dgn automatik aku boleh rasa yg dia sedang mengalami perubahan "cuaca"  tu.. like, there's some kind of aura that i can feel even tho we were hundred miles apart kan... in his texts, *if he talk, his voice mmg aku kalah..sbb suara dia tak byk beza kalo marah or happy..huhu[suara tu la yg buat aku jatuh hati,cewahh]* pastu mula la aku gelabah.iskk lagi, bila dia marah..he tend to kept it silent..aduihhhh mental kejap bila mendiamkan diri ni..tak boleh handle kalau diam xde pape response.. lain dgn org pempuan, kalau kami marah..kami akn out loud sume..majuk and so on lah..takde nye nk pendam, dok diam..but i believe he's a soft spoken man.. hhoho *bodek sikit ngeee :D

bila dia happy plak..haa dia akan nyakat aku..and akn buat lawak2 jenaka dia yang sangat tak boleh blah i tell u.hahaha memang kalau tak kenal dia akn ckp dia ni pendiam..huh pendiam la sgt.. dah macam jozan jer.. but only with close people je lah... i love it when he made me showed my teeth hahaha.. sometime i cant handle his jokes and his "immature" behavior sampai ternangis2 gelak.hehehe.. ohhh my... i miss all those moments.. :)

there was a time where i pissed him off.. n i was like, "titanic sinking" moment kind of thing...tak tahu nk buat ape..mcm2 dalam kpla... we girls ni mmg tak dapat lari dari pk yang bukan2.. punya la texts, calls, voice msg pn ada... but at the end ... he's just teasing me ~gahhh mencikkkk... tp diammg betul2 pissed off pn.. ada la sebab2 yang dia tak suka..hehehe...

>>>>> bersambung~ 8.40pm

Ok kite smbung balik..hehe err so what im trying to say here is kadang2 kita bukan sngaja nak buat yg tersayang marahkan...cume ada kalanya kite terbuat smtin yg dorg x suke je..its a good thing if kite boleh faham pasangan kite dgn baik..ao that takde salah fhm tmbul kan...
Kalau ad terbuat salah ke ape cpt cpt lah mtk maaf...

Bersambung...............

Oct 2, 2012

Setiap Hari I Love You...

Assalamualaikum...

on the way pegi office.. while waiting for the traffic light... this song was played on the radio..
tiba2 teringatkan kekasih hati yang nun jauh lokasinya...saye rindu kat awak la incik..huhuhu seperti dlm cite Julia.. Julia yang amat merindui dan menyayangi Amir Hamzah (pagi2 dah jiwang.isk)

hmmm rindu nyerrrr.... uhuhu meh same2 kita layan lagu neh.... sobs3
incik tunang intan payung tersayang haha

"Every Day I Love You"

I don't know, but I believe
That some things are meant to be
And that you'll make a better me
Everyday I love you
I never thought that dreams came true
But you showed me that they do
You know that I learn something new
Everyday I love you

'Cos I believe that destiny
Is out of our control (don't you know that I do)
And you'll never live until you love
With all your heart and soul.

It's a touch when I feel bad
It's a smile when I get mad
All the little things I am
Everyday I love you 

Everyday I love you more
Everyday I love you

'Cos I believe that destiny
Is out of our control (don't you know that I do)
And you'll never live until you love
With all your heart and soul

If I asked would you say yes?
Together we're the very best
I know that I am truly blessed
Everyday I love you
And I'll give you my best
Everyday I love you







p/s: raya haji ni datang rumah yer incik fuzi.. grrr

Sep 30, 2012

Ibu yang tak bertanggungjawab!!


apa perasan anda bila anda tgk pic ni?? whats on ur mind? marah, geram? rasa nak lempang? rasa nak amik baby tu wat anak angkat?
hmm nowadays, manusia mmg dah x berhati perut..self centered ..smpai hati dia lebih pentingkan phone dari anak dia.. hmm speechless !!!

Sep 24, 2012

Both of Us - dari sudut pandangan ku..

Assalamualaikum handsome and gorgeous... 

In this new entry, i wanna talk about a song that currently hit the top at the UK cart.. 
i know..most of peeps akn persoal, dari dok dengar lagu omputeh nape tak dgr lagu2 dakwah ke, zikir ke kan.. well, from my point of view..x salah kalau kita pandai guna kemudahan skg ni..frankly, mmg hampir kesemua klip2 video lagu omputeh ni semua nye 18pL ...kena pandai pilih lagu, dan lirik nya skali.. and x mustahil jgk akn ada org ckp, susah2 xyah dgr je lagu omputeh neh.. err Yusuf islam pn omputeh jgk kan.hehe so, the point here.. its your call. You can choose what u wanna hear, see or even say.. 

i take 1 example here..skrg ni aku suka sgt dgr lagu ni, Both of Us dari Taylor Swift ngn BOB.. bukan skadar dgr, aku dpt fhm dia pnya lirik.. tentang kehidupan didunia skrg ni.. kebykan apa yg ada dlm lirik tu menunjukkan sikap kita skrg.. here's some of the lyrics i paste ya.


Both Of Us

Ever thought about losing it? - 
When your money is all gone and you lose your whip
You might lose your grip
When the landlord tell you that you're due for rent
And the grass so green on the other side
Make a nigga wanna run straight through the fence
Open up the fridge about 20 times
But still can't find no food in it
That's foolishness
my point of view = pernahkah kita rasa kesusahan?bila semua hilang, kita hilang pegangan.. manusia pilih jalan mudah, lari dari msalah... "Open up the fridge about 20 times, But still can't find no food in it,That's foolishness" - sgt menarik ayat ni..bukak peti 20kali pn xde mknan dlm tu, kita still bukak jgk..bukan kita nk ikhtiar cari sesuatu tuk penuhkn peti tu..ko pegi bukak tutup peti sejuk nk tgk samada ada makanan ke x..tp ko x berusaha nk cari rezeki dptkan makanan tu x guna gak...  same sperti kita taw kita berdosa, tp xterlintas tuk minta ampun dari Nya.. mnyesala 20kali, tp x penah mintak maaf dari Dia... 



And sometimes I wonder
All we care so much about the way we look
And the way we talk, and the way we act
And the clothes we bought, how much that cost?
Does it even really matter?
my point of view = haah, kdg2 aku heran dan pelik..kita semua pentingkan luaran dari dalaman..msti nak kena yg mahal2, cantik2,. kalau lelaki, msti nak yg pmpuan kurus2.. Yes!memang kita diwajibkan jaga the way we look, talk, the way we acts tp jaga ia supaya selaras dgn garis pnduan agama kita.. but now days? "hey look at my new mini skirts girls?isnt it pretty and make me look more sexy?" itu yang mereka banggakan.. na'uzubillahi minzaliq...  all that, doest it matter at the end??


At the last and 2nd rap, dlm lirik tu ditulis seperti kata2 semangat...


But everything so low,
That you can drown in the puddle
That's why I gotta hold us up
Yeah hold us up
For all the times no one ever spoke for us
So every single time that they play this song
You can say that, "that's what Bobby Ray wrote for us"
my point of view = kita lemas, hanyut dlm kehidupan didunia yang mengejar keduniaan semata2.. dlm lirik tu, BOB tulis, "that's what Bobby Ray wrote for us" - for them, in the song mgkin BOB yang tulis, tp dalam realiti nya,, this is the correct one for me.. " that's why Allah hold us up, for the times no one ever spoke for us, Allah spoke to us by Al-Quran..so every single time that they read the Quran, we can say that Allah is with us." insyaAllah... 



Kita byk lakukan kesilapan dalam kita sedar or sebaliknya.. samada kesalahan sesama manusia mahupn kekhilafan pada Dia.. aku cume seorg manusia biasa..sama seperti korang semua.. aku tulis entry ni sekadar renungan kita bersama. .xkesah lah lagu apa kita dgr pun..asalkan tidak melalaikan... and advantage jugak kita dgr lagu omputeh ni..sbb sedikit sebanyak kita dapat blajar bahasa ingeris dari lirik dia..tapi jgn la pegi balun ckp yang mngarut2 plak..huhuhu... agak2 lah.. ikut akal waras kita... yang baik kita amik..yg buruk kita cube jauhkan..insyaAllah.. peringatan pada diri aku sendiri... Jangan kita pandang rendah pada org yg kurang nasib baek.. org yg x setaraf ngn kita... hanya org yang penah susah, akan faham apa erti kesusahan itu... mtk jauh la dari berperasaan cmtu.. hmm...
Terimalah seseorg insan tu seadanya dia...insyaAllah.

Meh kita layan lagu Both of Us ni ek... 



Here's the full lyric:


I wish I was strong enough to lift not one but both us
Someday I will be strong enough to lift not one but both of us

[B.o.B]
Ever thought about losing it?
When your money is all gone and you lose your whip
You might lose your grip
When the landlord tell you that you're due for rent
And the grass so green on the other side
Make a nigga wanna run straight through the fence
Open up the fridge about 20 times
But still can't find no food in it
That's foolishness
And sometimes I wonder
All we care so much about the way we look
And the way we talk, and the way we act
And the clothes we bought, how much that cost?
Does it even really matter?
Cuz if life is an uphill battle,
We all try to climb on the same old ladder
In the same boat with the same old paddle
Why so shallow, I'm just asking
What's the pattern to the madness?
Everybody in a #1 draft pick
Most of us aint Hollywood actors
But if it's all for one, and one for all
Then maybe one day we all can ball
Do it one time for the underdogs
Sincerely yours, from one of y'all

[Taylor Swift - Chorus]
I wish I was strong enough to lift not one but both us
Someday I will be strong enough to lift not one but both of us

[B.o.B]
I can feel your pain,
I can feel your struggle
You just want to live
But everything so low,
That you can drown in the puddle
That's why I gotta hold us up
Yeah hold us up
For all the times no one ever spoke for us
So every single time that they play this song
You can say that, "that's what Bobby Ray wrote for us"
When his eyes get too high
And the sea up underneath get so deep
And you feel like you're just another person
Getting lost in the crowd
Way up high in the nosebleeds (Uh)
Because we've both been there
Yeah both of us
But we still stand tall
With our shoulders up
And even though we always against the odds
These are the things that have molded us
And if life hadn't chosen us
Sometimes I wonder
Where I would have wound up
Cuz if it was up to me
I would make a new blueprint
Then build it from the ground up
Hey, but if its all for one
And One for all
Then maybe one day
We all could ball
Do it one time for the underdogs
From Bobby Ray to all of y'all

[Taylor Swift - Chorus]
I wish I was strong enough to lift not one but both us
Someday I will be strong enough to lift not one but both of us


p/s: Semoga abah syg sembuh seperti sediakala... amin.. both of us.. love ya mr fuzi..



Sep 3, 2012

Matahari . . .

Kudatang mencarimu
Yang berselindung dalam bayangan
Ternyatalah kealpaan
Menjadi duri dalam jiwaku

Semakin jauh menyusur matahari
Semakin aku hilang arah tujuku
Tidak kusangka yang terang akan suram
Meskipun intan bayangnya
Jua tak berwajah

Biarpun gelap malam
Mata terpejam hatiku tenang
Kekusutan ansur pulang
Bersama bayang siang semalam

Baru kutahu ertinya
Sakit yang mencengkam dada
Malam yang sesepi itu
Terbuka jalan selebar dunia


p/s: walaupn kita sedih, senyum lah...demi org yang dicintai... 

Sep 2, 2012

Gangnam style a.k.a JahaNAM style


[GANGNAM STYLE]Orang suruh saya ulas isu ini. Saya perasan ramai dah ulas. Justeru saya tak nak ulas panjang. Saya mulakan dengan kaedah mudah dalam isu-isu macam ini.
1 - Baik ke tidak? Kalau baik, teruskan. Kalau tak baik, tinggal.
2 - Sopan ke tak? Kalau sopan, promosikan. Kalau tidak, buat apa popularkan?
3 - Syara' atau tidak? Kalau bendanya sebuah maksiat, melibatkan pendedahan aurat dan
aksi-aksi yang mengiurkan, buat apa promosikan kepada ramai?
Menari salah tak?
Kalau tanya saya, secara asasnya menari tidak salah. Nak buat style apa pun buatlah. Selagi mana guideline syara'nya dijaga. Aurat dijaga, adab sopan dijaga, dan terpancar daripada tindakan kita itu wajah seorang muslim/muslimah yang beriman kepada Allah SWT, bukan sebaliknya.
Isunya bukan Gangnam Style. Isunya, apa style pun, mewajahkan Islam tak? Kalau Gangnam Style tu, kita menari, terpancar akhlak seorang muslim/muslimah pada diri kita, why not teruskan dan popularkan? Begitu juga dengan style-style yang lain.
Tetapi kalau sekadar akhirnya menunjukkan kerendahan akhlak, membuang kesopanan, menghilangkan keindahan peribadi seorang muslim/muslimah, kenapa teruskan dan popularkan?
Akhir kata, suka juga saya nak cakap kepada yang menegur isu Gangnam Style ni. Pertama, sila consider masyarakat yang tak faham pempraktisan Islam yang sebenar, gaya hidup Islam yang sebenar. Benda ini benda kemasyarakatan. Saya sendiri perasan ayat Gangnam Style ni bila ada sebuah keluarga melayu nak sambut raya, buat tarian gangnam ni. Jadi, janganlah tegur dengan sindiran dan perlian.
Ada orang, hidup tak dapat fikrah Islam.
Ada orang, ada fikrah Islam, tetapi belum mampu memahamkan seluruh keluarga. Keluarganya tak faham fikrah Islam, tetapi ada semangat nak tunjukkan ukhuwwah keluarga, buat video menari yang kalau dikira dengan aras ukur 'masyarakat sekarang ni', taklah teruk sangat. Kita pun sedia maklum, demam K-Pop memang kuat sekarang ini.
Da'ie kena consider benda ini. Kalau kita ni da'ie(penyeru)lah. Kalau kita ini ada tanggungjawab menjadi penghukum, itu cerita lain.
Jadi, janganlah teguran kita hingga melukakan. Memang ada masa, tegur kena tegas. Ada masa, sindiran itu perlu. Tetapi dalam bab 'orang sekadar tersilap cara nak ekspresikan kegembiraan dan hubungan erat kekeluargaan', saya tak rasa teguran menyindir, 'tunjuk kuat', adalah cara teguran yang baik.
Berikan solusi, berikan kaedah, biar orang faham titik asalnya silap di mana. InsyaAllah, mereka akan terkesan, faham, dan akan berusaha buat perubahan sedikit demi sedikit.
Hilal Asyraf

sumber: https://www.facebook.com/mindafahmidotcom/app_404099002985831

terlalu merindui

dah 2 mingu since last met my fiancee.. to be honest, rasa cam lama sgt tak jmpa.. perhubungan jarak jauh ni agak menyeksakan huhu... rindu sgt2 dah iskk (jiwangnye)

today dia ada jamuaan makan hari raya kat putrajaya... eventho rasa cam nk ikut je tp xpelah naseb la badan sbb dah jauh kan.. 
talking about putrajaya ni..rasa cam paranoid plak sbb tak taw la nape, aku agak anti dgn kakitangan pekeje2 wanita kat sane (single ladies) ..seriously when he tells me he had to go to putrajaya i was like.."err do u really hve to go there?" i know..its kinda silly kan?nk paranoid camtu..its not that i dont trust him, tapi..aku tak percayakan wanita2 kat sane *duhh theyre like desprado pn ada...well, not all la kan, tapi ada some of them..seriously...however i still boleh behave myself kan..summore aku ada jugak kwn2 yg keje kat sane..erkk what ever~

so, speaking of rindu..i really do miss him a lot... menjelang hari bhgia nanti makin kuat plak rindu neh haha..even our preparations pn tak brapa nak siap lagi..still lagi dlm process menyediakan..haizzz so many thing to do in so little time... 

last raya he cant make it to see me kat klantan..i was kinda angry, frust and upset a bit.. kite pnya la rancang nk raya same, nk bwk jmpa kaum kerabat sume, last min x dapat nak dtg plak..sedih wa... sobs3..tp salah aku jugak..sebb last min wat prangai smpai kan malam raya tu still lagi gado-gado manje..last2 malam raya nangis la sorg2..isk3 raya prtama, kedua dan ketiga pn same sampai i had to cancel my raya leave and resume working on hari raya ke3.. then raya ke4 i had to go to HQ coz ada annual raya dinner for those who were selected to go to shanghai end of this year..skali ngn open house raya skali..yayyyy!! im thrill ~!
then on friday he came to meet me.hihihi i knw he missed me too..saje ego org lelaki kan.. like i donno haha.. then we went shoping, borong kain sarung n cookies for my family...of coz dia yang blanja.haha nk amik hati letew sebab dah tak jadi datang raya aritu.. *he called my mom ckp pjg lebar, ganti yg x jadi dtg raya..nk amik hati bakal mak mertua heheh so sweeetttt honey*
lepas borong barang2 yg nak diberi, then we went out for dinner.. hihi

otw to makan dinner :P

he came to meet me :)

teringin nak tgk cite expendables 2..so pegi tgk midnite movie... :D

akhirnye dpt gak tgk cite expendables 2..awesome movie i tell ya :D
the next day dah kena balik..really hard for me to balik..hishhh.. i made him promise, to beraya dikelantan raya haji nanti..and he promised me.haha i hold on to ur words sayang.. hehe... 

one thing yang i blajar dari sepanjang perhubungan dari jarak jauh ni is, communicate with ur partner well.
kena sentiasa communicate so that tak ada tmbul masalah, salah faham, dan ape2 je yg boleh jejaskan ur relationship..lagi2 bila dah nk dekat majlis mcam2 dugaan dtg..so kena kuat mental n fizikal to face it... 
sentiasa berdoa, smoga Allah permudahkan urusan kita..amin... 

p/s: thanks syg for the duit raya.hehe i love u so much !

Aug 12, 2012

dalam hati ada taman munga

assalam..lama nau tak update blog..
harini hari cuti bagi setgh negeri..tapi aku keje today.. sunyi je sbb hari ahad mmg tak bz hq off day ...
dalam pada aku tak bz tu, kepala otak ni asyk teringat kat incik tunang... 
hati pn berdebar sebab takut cuti tak lulus.. last week cuti panjang aku 3 hari aku apply tak lulus.. mmg rasa tension sgt cam nk nanges pn ada gak..tp arini lepas discuss dgn 2 org bosses, alhamdulillah dorg approved cuti raya aku..alhamdulillah syukur... 

lega bab cuti, hati aku riang (peh ayat) terus text my fiancee.. well, harini cuti kan..of coz la dia cuti..tp pagi2 lagi kena pegi RTM ada keje yg nk disetel kan... then after that i let him rest je lah tak nak kacau dia kat rumah... sian dia asyk keje je ... TAPI dia tak reply ponnn...uwaaaaa sedeyyy..sobs3


deep inside, i think ..aku upset..upset sgt...rasa mcm nk mengalirkan air mata.. lately, aku mudah sgt terasa hati..kecik hati...bukan sentap..cuma berkecil hati... and bila rasa mcm tu, mula la air mata laju je kuar... tak dapat nk kawal..hati pun mula la rasa down.. mula tuk fikir yang bukan2.. kenapa??? rasa mcm disisihkan..rasa mcm takde yang concern..tahan diri untuk tidak texting my fiancee sbb rasa takut nanti menganggu dia or kacau dia... tp ONCE dapat text dari dia..sume feeling2 yg down tadi sume dah hilang..haizzzz...kira dah ok balik..huhuhu 
*tgh2 dok taip ni, tibe2 incik tunang texted me!haa kan dah kate..yg upset td dah xde dah..grrrr, tp still lagi i reply dngn cara merajuk..camne raya merajuk?jwb spatah2 je..grrr*

cuma tu la.. adakah ianya perasaanku or hanya hormon yang menjadikan diri ni sensitif sgt..?? why why why??

ermm ok..kebetulan tringat kat 1 video yang maria elena buat tentang perempuan yang PMS..then terfikir balik...mmg betul la sbb PMS kot hahaha haizzzz *tp kadang2 time tak PMS pn aku sensitif gak..huhu*
here's the video grabbed from utube:

so, actly takde la smpai tahap cmtu cuma bila time PMS ni, most of women akan rasa sensetif yang lebih even yang melampau2 pn ada taw!so guys kena tahu la menda2 camni..kena take note ok! :P


ape2 pn, bukan sengaja nak rasa camni..nk sentap x tentu pasal, nk kecik hati x de reason, nk terasa terasi sume tu..kadang2 benda tu diluar jangkaan..muka je nmpk gnas, tp dlm hati ada taman bunga orkid,ros lagi ok~hahahaha.. bila ada perasaan camtu, sume bnda yg buat x jadi..tak suke dan tak best kalo ada perasaan cmtu...bukan nye ngada2 or gedik or gatei...tapi, its kinda the other side of me yang berhati lembut ibarat hati tisu gitu ..muehehehe.... so guys and girls, jagalah hati pasangan masing2...jgn smpai benda kecik cmni blh jadi gado2 *gado2 ialah sejenis makanan ye, tp bukn tu mksd sy..i meant is fighting2 lorr*

last but not least, to my mr fiancee,if u read this.. im sorry and i forgive you!hahahaha jgn buat by cmni ek..nti kang kena kamehameha ngn by oke?hahaha.. i love u but sometime i geram dgn u.haha muahh <3 div="div">

Jul 8, 2012

never forget ur past

to be who u are today..is to remember what uve done in past..
not just only remember it..but also need to take it as ur guidance through your future..

i will never forget my past.. it changed me to be sumones better than before..
ppl will never stop judging us.. they will keep continuing all the wicked sarcasm, criticism toward us..

from then till now, ive been patient .. ive been silent.. not to care abt those wicked people..
but im not a perfect person.. i just want to be alone..with my true friends and family only..

wat i like or i dont, is none of anyone else business.. im so sick and tired.. really really sick of those wicked ppl... i hate them so much... so damn much!

i dont like everyone.. coz i know..not everyone likes me... i dont mind n i dont care!


May 21, 2012

berkorban apa saja...

assalamualaikum.

lama jugak tak update blog.. busy dgn keje...its all about keje, family dan si dia je skrg.. honestly lansung takde social life..really,takde lnsung..just kat FB and twitter je..tu pn sekadar comment2 dgn kawan2 yang rapat saje.. kalau diluar, i mean in realiti..sumenye just me and my family and my fiance.. well..they're all i got thou..
terlalu byk perkara yang perlu aku buat.. rasanya almost anything.. dari washing dishes smpai lah jaga akaun dealer2 yang aku handle.. title position kuli je..tp keje nya melebihi index yg ditetapkan..takpe at least aku ada keje.. keje yang kadang2 ok..n kadang2 tak ok sbb tekanan dari pihak atasan..
aku patut bersyukur, ada dlm negeri sndiri, stay dgn family, tak merantau.. but then again i guess i need to get out of my comfort zone.. i need a challenge.. i need a new experience.. i need new environment..
im ready for my new journey, but till then..i have to wait.. wait for the one and only opportunity..which is by moving out follow my future hubby nanti.. it's not like im sengaja nk tinggalkan my family o watsoever ..cuma.. i need to be independent..rite? eventhough berada jauh dari family nanti, kelantan is and always be my homeland.. i hope my mom will understand that..**well, she's one very good mother and my very best friend in the whole world... :)


to came into this, i went thru all the susah payah and serba dugaan.. banyak yang terpaksa dikorbankan demi keluarga.. and im so lucky i have mr Love  now to support me in every way... alhamdulillah..
hanya org yang pernah mengharungi waktu2 sukar je yang paham betapa berharganya kebahagian tu..paham camne 'susah' it really is...for that, im thanking Allah for given me strength and time..eventho sumtime i disobey Dia :(
Sacrifices been made for the sake of others hapiness..and just to see them,ppl i love happy is nothing more i want.. once i felt so giving up..seriously fed up..anger, hate, upset, stress, crying ...weeping tears..asking why me...why is it me yang kena face benda itu ini.. tapi lama kelamaan..i realized yang semua tu dah menjadi tanggung jawab aku sebagai seorg anak dan manusia... i just to bersabar je kan.. and tawakkal..insyaAllah.


walau sesukar mana pn keadaan... i gotta be strong and do what i can and suppose to do..and the rest.. let Allah decide...

i believe, that i one day... the happiness will be ours..insyaAllah... 




p/s: bulan 7 by pegi kusus kawen.insyaAllah...hihi dah tnya kat pej agam islam tu..dah book dah... well, i missed u so much abg :)

Apr 29, 2012

disini tanpa kamu..tiga pintu turun..

harini layan lagu ni je.. lagu ni agak sedih.. tajuk dia here with out you ..
mengisahkan seorg lelaki yang merindui kekasihnya yang x kunjung tiba.. kekasih dia duk jauh dari dia.. mgkin dia ngn kekasih dia gado pastu kekasih dia pergi tinggalkan dia..smpai la dia meroyan tulis lagu ni tuk kekasih dia..
dia pegi mana2 pn dia asyk teringatkan kekasih dia tu je and dia kalo blh nk ulang balik kemasa lalu time dia ngn kekasih dia tgh bahagia dulu..


im here with out you baby.. but u're still on my lonely mind..
i think about you baby.. and i dreamt about you all the time..

dia tido pn smpai mimpi2 kan kekasih dia sbb rindu yang amat.. dia taknak lupakan kekasih dia wlau sesukar mana pn hidup dia... dia jatuh demi pertahankan cinta dia pada kekasih dia tu...hurmm.

lagu ni best.. tapi aku smpai skrg xtaw nape nama band ni 3 Doors Down?erkkk msti ada sebab musabab nape dia letak nama tu as band dia kan?kalo dimelayukan nama band dia tu jadi, 3 Pintu Turun..hahaha tp quite unic kan...tp lagu ni best jgk layan... layan sunyi, layan suram ..errr penyanyi dia ensem jgk..hehe..ape2 jelah..

kat bwh ni lyric and video lagu dia.. :)


Here without you  - Disini tanpa kamu

A hundred days have made me older
Since the last time that I saw your pretty face
A thousand lies have made me colder
And I don't think I can look at this the same
But all the miles that separate
Disappear now when I'm dreaming of your face

I'm here without you baby
But you're still on my lonely mind
I think about you baby
And I dream about you all the time

I'm here without you baby
But you're still with me in my dreams
And tonight it's only you and me, yeah

The miles just keep rollin'
As the people leave their way to say hello
I've heard this life is overrated
But I hope that it gets better as we go, oh yeah yeah

I'm here without you baby
But you're still on my lonely mind
I think about you baby
And I dream about you all the time

I'm here without you baby
But you're still with me in my dreams
And tonight girl it's only you and me

Everything I know and anywhere I go
It gets hard but it won't take away my love
And when the last one falls, when it's all said and done
It gets hard but it won't take away my love, whoa

I'm here without you baby
But you're still on my lonely mind
I think about you baby
And I dream about you all the time

I'm here without you baby
But you're still with me in my dreams
And tonight girl it's only you and me, yeah oh yeah oh

** lagu ni takde ditujukan buat sapa2....tp cam biasa, pesanan khas penaja .. by syg abg..im sorry..

Apr 25, 2012

apa pn jua


im so stressed out.. why cant i live my life in peace ?
i'll never get away with problems ..
guess all of tis is tests from Allah ..


im hopeless.. useless.. no good person..

no strong words or big words to describe my feeling now.. nothing !

im giving up hope...

p/s: abg esk by gerak gi penang..miss u.. 

berperang dgn perasaan

ni bukan cite battleship, ataupn the avenger or perang2... ni cita tentang hati dan perasaan..
kadang2 aku rasa mcm nora elena.. berperang dgn perasaan dia sndiri.. byk yang dia pendam kan dlm hati.. walaupun seth tan tu hensem mcm incik tunang aku erkkk tp ada jgk masalahnye..
im feeling unsecure.. tah nape aku tak tahu.. mcm2 perasaan dah berkarnival dlm hati aku ni.. ape ingt funfair ke nk karnival bagai.iskkk.. aku tak nak berfikiran negative sebb negative tu tak elok.. kita kena berfikir terbuka dan positive sokmo ok..**mcm la aku slalu fikir positive ufhh**

im okay eventho im not really okay but i think im okay and will be okay even things arent okay .erkkk deheck???erghhh abaikan... aku kena faham situasi, kena memahami sume nye walaupn aku tak paham dan kadang2 aku rasa mcm aku sedang menyelesaikan masalah add maths cam algebra,index number dan mencari X erkk

erkk kalaulah ia semudah ini dlm mencari jawapan X tu...huh tp gile la klo jwb cmni dlm exam kompem2 fail
pagi2 lagi dah buang masa kat blog ni. .keje baru setel sikit jek.. ada lagi 8 jam sebelum hbs waktu bekeje..sakit otak stresss yang amat !!!!!! sayang jgn pernah berubah !! huhu

so mimi udah2 ler tu ngulau.. buek la keje cepat2...

p/s: rindu nk ckp ngn abg tp ure bz :(

Apr 23, 2012

antara toner dan moisturizer hihi

memang btl ape umi aku cakap..mmg susah nak puaskan hati semua org.. mesti ada je perkara lain jadi..
kita rasa kita buat benda betul dah.. tapi sebenarnya apa yg kita buat tu sedikit sebanyak blh jadi salah paham pada pihak lain..

bila kita lakukan kesalahan tu, org automatic akn judge kita bad ass and memang susah dah nk gain back the trust.. tapi, masalahnya, kadang2 org yg buat kesalahan tu la cepat sedar dan bertaubat berubah akan kesalah dia ..tapi org lain terus terusan condemn kesalahan yg lalu dia buat tu je.. x adil la mcm tu ..

aku takut betul la kalau ada perkara yang aku buat or cakap tu didouble meaning kan oleh stgh pihak,. aku memang takut gile kalo pkara yang aku buat or cakap tu disalah ertikan or disalahpahamkan iskkk sebab aku dah cuba tuk jadi baek dgn sume org kot.. tp tak leh gak.. sbb tak sume org suka kat kita n tak sume org kita suka... haah mmg ada org yang aku tak suka..tp kalo aku tak suka org tu mmg aku lansung tak akan tegur org tu..sebab malas nk bengkek hati ngn org yang aku tak suka...siyesly..

aku ni memang bukan seorg yang baek, tak reti nk jaga hati org, emo tak tentu pasal, sensitif bagai... mgkin tu aku akui..tapi aku cuba gak tuk berubah dan jadi lebih baik.. member aku penah tikam aku dari blkang, penah dajjal kan aku, dorg fitnah aku bagai.. tu sume dah ckup buat aku serik... pastu tak kan aku nak buat benda yang sama pada org lain? takde motif kot aku nk jadi cam manusia2 jahanam yang penah nk jatuhkan aku... selagi aku mampu, aku kan jaga frenship aku baik2.. aku tak kan kacau org tu selagi org tu tak kacau aku...

salah faham lagi la aku takut btl kalo nk buat sumtin tu..sebab tkt kang org lain yg dituju, org lain yang terasa.. tak kira perkara apa aku buat baik keluarga, incik tunang dan kawan2...kat lua aku mana ada kawan sgt, dunia aku berkisar diantara aku kuarga aku dan keje aku, kwn2 dlam fb je ramai yang btl2 baik dan aku sayang bape kerat je pn...boleh bilang ngn jari.. contohnye aku amik nama short form je la.. SRH, BQ, NAS, JB, PB, RA and few more tp not more than 10 person yang aku blh trust dlm tu..

pening pale aku 2-3 ari ni mikir kan benda yang takde kaitan ngn kerjaya aku pn..erkk.. tapi byk fikir benda yang di sekeliling aku.. lagi mana nk pikir pasal cream kat muka nk pakai yang mana dulu.eerkk..hahaha klakar la plak bila ingt balik.. aku sorg je ke macam tu ke ada lagi gadis2 diluar sna yang tak taw perbezan antara toner ngn moisturizer hahahahahaha naseb baek aku ada tnya BQ sbb aku taw dia byk knowledge pasal bab2 tu.. aku memang jarang sgt nk care pasal face care ni ..sebab dlu mcm boyish sikit so malas nk amik taw.... even dah keje pn malas gak nk care sgt pasal face care smpai lah tahun lepas tu rasa cam i need a change hahaha then start beli brg2 penjagaan muka bagai.. skrg ni aku dah jadi suke sgt nk shoppe barang2 gitu..heheheheh...

dah byk sgt masa aku ngulau harini.. free je takde keje sgt..rasa mengantuk yang amat jugak td.. lepas gi cuci muka baru la ok sikit..tp still tak byk keje..agak nye market tgh slow skrg ni.. after pikom fair pn takde back order..iskkk mati aku nak hit target bulan ni 1.2mil kau! lagi ada 6 hari...tension siot... tp nk wat camne.. dealer2 aku sume jammed stock dah..sian dorg..erm xpelah.. pulun gak insyaAllah harap2 sempat la nk achieve target bulan ni..insyaALLAh... **walaupn aku online ni keje akudah siap jgk cuma takde keje sgt jehuhuhu**

lagi 2 hours to 6pm...nk balik.. huhu ngantuk jer ngn ecod yang sejuk neh... hurmm... whatever it is, i think i should behave my self dan think about other as well.. yeah like i always did..huhh. we cant expect people to like and understand us coz "Jika ada orang berbicara mengenai kita di belakang, itu tanda bahawa kita sudah ada di hadapan." senyum dan jangan susah hati... ingatlah, Allah bersama hambaNya yang bersabar keranaNya.. :)

Terima kasih kawan-kawan! Kamu memang terbaik!
Aku bersyukur kerana dikurniakan kawan-kawan yang baik, kawan-kawan yang boleh mendorong aku ke jalan yang baik, kawan-kawan yang ingin membantu aku di saat aku perlukan, kawan-kawan yang ada disaat aku gembira dan yang ada disaat aku perlukan mereka.

last but not least, I Love All my Friends !

Akan aku doakan kesejahteraan kawan-kawan aku yang aku sayang. Tidak kira anda di mana. Tidak kira anda buat apa sekarang. Tidak kira baju apa yang anda pakai.

p/s: kempunan nk mam pizza ngn abg..ngeeee

Cinta Illahi, ku mencintai dia kerana Allah..

Dia duduk menghadap laptop di hadapannya. Langsung tidak menghiraukan si dia yang tengah menonton televisyen – ceramah bersama Dato Masyitah. Siaran OASIS astro itu telah pun bertukar kepada Indahnya Iman yang bermaksud akan masuk waktu solat.


Tiba-tiba, si dia bangun dan memandang dia yang tengah khusyuk membelek laptop di hadapan. “abang, maghrib dah nak masuk. Kita jemaah ya.” Si dia yang duduk di hadapan laptop itu senyap. Tersentak sebenarnya. Mana pernah solat. Nak jadi imam?


Huh,lawak antarabangsa betul. Macam mana dia boleh kahwin dengan ustazah ini pun tak tahu lah. Salah abahlah ni, pandai-pandai nak tentukan jodoh orang. Cari yang stok tudung labuh pulak tu. Okay,salah aku juga sebab pergi teguk kencing syaitan tu sapa suruh. Okay,salah aku lagi, angkut entah mana-mana perempuan untuk hiburan. Okay,salah lagi sebab selalu je aku balik lepas subuh sebab pergi kelab dan balik mabuk.


Okay, salah aku lagi, duit syarikat abah habis aku joli kan. Banyaknya salah aku. Jadinya,abah kahwinkan aku dengan Siti Syahirah binti Hj. Amran ni. Bukan itu je, abah hantar aku dengan dia duduk dekat Kepala Batas, Pulau Pinang ni. Itu okay lagi, abah ambil kereta sport aku – dan aku kena guna kereta isteri aku ni. Abah suruh aku uruskan syarikat dia dekat ceruk ni. Nak enjoy pun tak boleh, sebab ini Pulau Pinang bukan Kuala Lumpur. Enjoylah aku dengan laptop ni. Baru sehari duduk rumah ni, aku dah nak gila. Belum seminggu lagi. Kalau sebulan? Huh.


“abang dengar tak?”. Macam cakap dengan laptop tu je. “hm,saya sembahyang dekat surau.” Ek, macam mana ayat tu keluar. Huh,surau pun aku tak tahu dekat mana. Nak lari dari jadi imam sebenarnya. “saya ikut. Jap saya siap.” Si isteri telah pun hilang di pandangan mata. Aiman tersentak. Aduh,dia nak ikut pulak. Laptop di matikan. Dia duduk di sofa sementara menanti si isteri bersiap. Fikiran ligat memikir dekat mana surau.? “abang, dah siap.” Aiman memandang isterinya yang lengkap bertudung labuh saiz 60 dengan t-shirt muslimah dan seluar track-suit. Cantik! “abang..?” Aiman tersedar. “jom.” Kunci kereta di atas meja di capai. “saya bawa kereta awak, tak kisah?” tanya Aiman ragu-ragu. Syahirah senyum. “harta saya harta abang juga.” Aiman hanya mengangguk. Dalam kereta – hanya dengar radio – hot fm refleksi.


Aiman dah tak tentu arah. Syahirah yang dari tadi perhatikan itu macam nak ketawa . Rasanya asyik ulang-ulang je jalan ni. “abang,surau belok kiri tu.” Aiman hanya diam. Malu. Kereta di belokkan pada arah yang diberitahu isterinya. Mereka telah pun tiba di hadapan surau As-Syakirin. Aiman masih tidak mematikan enjin. Syahirah pun tidak keluar lagi dari kereta. Aiman melihat dirinya yang hanya ber-t-shirt dan seluar track-suit.


Aduh,mana bawak kopiah ke? Songkok ke? “err,Ira..” Syahirah menoleh. Mana ada orang pernah panggil dia Ira. Pertama kali dengar. “ya?” “okay ke saya pakai macam ni? mana tahu kene halau ke nanti?” Syahirah senyum. “jangan risau yang menilai itu Allah bukan manusia. Kalau niat kita kerana-NYA,insyaAllah. Pakaian abang ni dah okay dah ni.” Aiman terdiam. Tak pernah sebelum ini dia bercakap dengan orang masuk bab-bab agama. “jom.” Ajak Syahirah. “hmm.” Enjin kereta di matikan.


Malam itu Aiman duduk di ruang tamu menonton televisyen. Teringat tadi imam itu bagi ceramah tentang solat. “solat itu tiang agama, kalau tak solat umpama kita meruntuhkan agama.” Teringat diari isterinya yang dia jumpa tadi. Ter-baca. “saya nak suami yang soleh! Ya Allah makbulkan doa hamba.” Aku tak adalah baik sangat. Kenapalah kau kahwin dengan aku. Kesian kau dapat aku jadi suami. Aku jahil agama! aku dah jauh terpesong! Seperti ada suara yang datang dalam fikirannya ‘tapi kau boleh berubah. Allah Maha Pengampun.!’ Televisyen di hadapannya itu di pandang kosong.


Berubah? Teringat juga dia amaran abang iparnya. “aku bagi amaran dekat kau, jangan sesekali berani angkat tangan kau ni dekat adik aku, lagi, jangan pernah kau buat dia menangis.” Aiman hanya mendengar amaran keras Shahir sewaktu mereka berduaan di dalam kereta sebelum ke rumah mertuanya. “..ingat! aku dapat tahu hidup adik aku sengsara, hidup kau jugak sengsara! Jangan kau buat perangai buruk kau tu . aku dapat tahu.


Aku terus pergi Kepala Batas tu. Kau faham tak?” Aiman hanya mengangguk. Huh,garang! Syahirah memandang suaminya yang duduk di sofa itu. Dia senyum. Dia ke belakang Aiman dan menutup mata Aiman dengan tangannya. “cuba teka ini siapa?” kata Syahirah dengan suara yang di buat-buat macam suara lelaki. Aiman yang tengah berfikir itu terkejut tiba-tiba pandangannya gelap. Lama. Senyumnya terukir apabila mendengar suara Syahirah. “hmmm, Tom Cruise..” main-main Aiman. “salah! Tom Cruise tak reti cakap melayu!” Aiman ketawa. “hm,Hj. Amran.” Syahirah pula ketawa. “salah! Hj.Amran dekat Johor.” “ha! Tahu..tahu..Syah!” Syahirah kerut dahi. “Syah mana?” “Syahirah.” Aiman menarik tangan isterinya agar duduk di sebelahnya.


Cepat sungguh si Syahirah ni mesra. Ingat kan stok yang pendiam. Terkejut juga tiba-tiba si isteri ini nak beramah mesra tapi saudara-mara dia ada kata yang Syahirah ini jenis yang ceria dan dia pula jenis yang boleh je ‘masuk’. “abang buat apa?” “tak ada apa-apa. Saya nak tanya awaklah..” “tanya apa?” “er..kenapa awak terima lamaran abah untuk kahwin dengan saya?” “sebab Allah.” Aiman diam sebentar. “tak faham.” “saya buat solat istiharah. Minta petunjuk dari-Nya.” Aiman senyap. Rasanya tak ada apa yang hendak di katakan lagi. Sebak tiba-tiba.


Seminggu berlalu…. “Abang,saya tak reti masak” kata Syahirah yang tengah bercekak pinggang di dapur itu. Terkejut juga Aiman.Nak makan apa kalau isterinya ini tak reti masak – hari-hari makan kedai bankruplah. Dah lah abah tak bagi duit banyak. Nak berkata sesuatu tetapi tak terluah sebab teringat ayat dalam diari isterinya. “lelaki bising perempuan tak reti masak! Habis, kalau lelaki tak reti jadi imam itu!” Walaupun ayat itu di tulis dalam diari dan bertarikh sebelum mereka bernikah lagi tetapi amat terkesan dalam hati Aiman. “macam mana ni abang?” kata Syahirah sayu. Aiman menggaru kepala. Tak tahu nak jawab apa. “tak apalah, lepas ni kita sama-sama belajar masak.”


“maaf ya abang..” Aiman senyum. “tak apa.” Aiman keluar dari dapur. Syahirah rasa bersalah. Itulah! Umi selalu suruh masuk dapur belajar masak. Buat malu je. Sedang Syahirah berfikir di bar dapur itu Aiman masuk dengan membawa laptop. “abang nak buat apa bawa laptop ke dapur?” “belajar masak guna internet.” Aiman senyum dan mengangkat kening. Syahirah senyum. “huish masin.” Komen Syahirah. Aiman mengambil gulai di hadapan isterinya itu. “abangkan yang masak ni.” Kata Syahirah lagi. Aiman rasa dan ketawa. “okay lah ni. ha,awak punya sayur campur ni tawar! Tak rasa apa-apa..” komen Aiman pula. “okay apa..” “is okay. Gulai itu banyak garam, sayur awak tak rasa apa-apa. Campur je semua. Gulai sayur.” “boleh ke macam itu?” “boleh je.” “okay..” “dah makan cepat. Nanti tak sempat nak siap pergi surau.” Aiman langsung tak sedar apa yang dia cakap.


Ajak orang pergi surau? Ajak isterinya? Huh,sejak bila jadi geng surau ni. Syahirah senyum. Dah ada perubahanlah abah ! “ustaz.” Panggil Aiman pada insan yang baru selesai mengimami solat Maghrib itu. Ustaz itu menoleh. “ya?” “saya nak…” “nak apa?” Aiman malu untuk berkata. Tapi sedaya upaya dia cuba luahkan. “anak nak apa?” “saya nak belajar agama.” Terluah juga. Ustaz itu senyum. “mari.” Selesai solat Isyak tadi Syahirah terus keluar dari surau. Lama dia menunggu Aiman di kereta.


Senyum terukir apabila melihat Aiman menghampiri bersama seorang lelaki separuh umur. “ustaz kenalkan isteri saya.” Aiman kenalkan Syahirah pada lelaki itu. Syahirah hanya senyum dan mengangguk. “baguslah. Muda-muda kahwin sama-sama pergi surau.” Aiman sentak. Walau apapun senyum paksa di beri. “Alhamdulillah ustaz, Allah beri suami yang soleh macam Aiman ni.” kata-kata Syahirah membuatkan Aiman terdiam. “Alhamdulillah, semoga kalian berbahagia hingga ke syurga.” “terima kasih ustaz.” Aiman bersuara.


Ustaz itu menepuk bahu Aiman. “baiklah, saya balik dulu. Assalammualaikum.” “waalaikumsalam.” Jawab Syahirah dan Aiman serentak. Aiman duduk di birai katil dengan mata memandang Syahirah yang tengah mengemas bajunya ke dalam bagasi. “lamanya abang pergi..” Aiman tersedar. “hmm,seminggu je.” Ya,dia kata dengan Syahirah ada urusan kerja sebenarnya dia mahu ke pondok agama untuk belajar agama dengan ustaz yang dia jumpa sewaktu di surau kelmarin.


Rasanya dia perlu berubah. Sampai bila dia nak mengelak untuk menjadi imam dalam keluarganya. Sampai bila dia nak terus jahil. Sampai bila dia nak membiarkan isterinya keseorangan tanpa bimbingan seorang suami. Sampai bila dia nak terus hipoktrik mengikut Syahirah ke surau tetapi tak tahu apa-apa. Sudah tiba waktunya dia berubah.! “seminggu tu lama tauu..” lirih Syahirah. “pejam celik- pejam celik sekejap je tu..” “kalau pejam tak celik- celik?” tersentak Aiman apabila mendengar ucapan isterinya itu. Sudah, rasa berat pula dia nak tinggalkan si Syahirah ni. Aiman memandang Syahirah. “apa awak cakap ni..” lembut dan ada nada risau di situ. Syahirah ketawa halus. “gurau je lah. Abang ni cepat betul sentap.” Aiman diam. “tak yah lah kemas beriya-iya. Nanti yang lain saya kemas.” Isterinya tarik muncung. “tak mau lah, nanti kurang pahala.”


Sudah dua hari Aiman di pondok agama itu. Memang air matanya di situ asyik mengalir sahaja. Teringat dosa lampau yang pernah di buat. Ya Allah… banyaknya dosa hamba. Selesai solat berjemaah dengan rakan-rakan di pondok, dia menelefon isterinya. Salam berbalas. “awak sihat?” Aiman duduk di tangga surau papan itu. Syahirah bersuara riang. “Alhamdulillah sihat. Abang tak rindu saya ke? Dah masuk hari kedua baru nak call?


Abang tahu tak saya bosan duduk rumah sorang-sorang? Saya dah dua hari tak sembahyang jemaah tau? ” Aiman hanya senyum mendengar coleteh si isteri. “..ha, lagi satu abah kata abang mana ada kerja luar, baik abang cakap abang pergi mana?” tiba-tiba suara Syahirah bertukar sebak. “..saya tahu,saya bukan sapa-sapa dekat abang, tapi tak patut abang tipu saya..” air mata Syahirah mengalir. Aiman terdiam. Syahirah juga diam. Terkejut Aiman tiba-tiba terdengar esakkan. “awak nangis ke?” Diam lagi. “awak, saya…” Syahirah memintas. “tak apa. Saya faham.” Air matanya di seka. “ abang sihat tak?” “Alhamdulillah sihat.” Diam. “Abang jangan lupa sebelum tidur baca surah Al-Mulk” pesan Syahirah. “baik sayang.” Terdiam Syahirah.


Aiman senyum je. “lagi?” “er..abang jangan lupa baca doa tidur sebelum tidur..” Aiman ketawa. “next?” “..kalau terjaga pukul dua tiga pagi, solat tahajut..” Aiman hanya mengangguk. “lagi?” “..selalu beristigfar” “okay. Lagi?” “..ingat Allah dalam setiap perbuatan.” “alright, next?” “sentiasa berselawat.” “okay.” “abang ni last.” “apa dia tu?” soal Aiman lembut. “doakan rumah tangga kita sampai syurga.” Aiman senyap sekejap. “sure.” Dari jauh Aiman telah nampak senyuman isterinya di hadapan pintu. Selesai membayar tambang teksi Aiman mengheret bagasi berodanya. Syahirah telah pun keluar menyambutnya siap bertudung. Mereka bersalaman. “Assalammualaikum,awak.” Sapa Aiman. “waalaikumsalam,abang.” Nada ceria. Syahirah bersalaman dengan Aiman. Terpegun juga dia melihat Aiman yang hanya bert-shirt kolar dan berseluar slack serta berkopiah (mungkin Aiman tak perasan).


Wajah Aiman seolah ada sinar keimanan. Sangat tenang! Aiman perasan isterinya memerhatikannya. “er,,awak pandang apa?” Syahirah tersentak. “eh, tak.. abang nampak lain.” “apa yang lain?” Aiman memandang dirinya dan baru perasan akan kopiah di kepalanya. “oh..” jawab Aiman dan menarik kopiahnya. “jom masuk.” Mereka beriringan ke ruang tamu. Aiman telah pun duduk di sofa sementara Syahirah pergi membuat air di dapur. Mata Aiman menebar ke seluruh ruang tamu. Kemas dan bersih.


Walaupun rumah itu kecil tetapi sangat selesa. Entah. Dulu tinggal dekat villa abah tak pernah rasa selesa dan tenang. “abang nah..” lembut Syahirah menghulurkan gelas itu pada suaminya. Aiman menyambut. “thanks.” “abang, nak tahu tak?”dia duduk bawah melutut depan Aiman yang duduk di sofa itu. “hmm?” Aiman merenung Syahirah. Dia sudah faham dengan sikap Syahirah yang peramah dan banyak cakap ini.


Kadang-kadang macam budak-budak. “ada sinetron baru tau.” Berkerut dahi Aiman. “oh, apa benda tu?” “apalah abang ni. itu cerita drama bersiri Indonesia. Tajuknya cinta fitri.” “oh..” gelas di letak di atas meja. “kenapa dengan cerita tu?” “best.” Syahirah senyum hingga nampak lesung pipitnya. Comel! Walaupun penat Aiman masih lagi melayan. “ apa yang best?” “lagu.” Ek.. “oh.. jalan cerita tak best.?” sungguh, ini baru pertama kali dalam hidup Aiman berbual mengenai drama Indonesia. “best jugak tapi sedih.” “kenapa?” “entah. Abang nak dengar lagu tema cerita tu.?” “lagu apa?” “tajuknya Cinta Kita nyanyian Teuku Wisnu dan Shireen Sungkar” Syahirah mengambil mp3nya di almari yang terletak di ruang tamu itu juga.


Aiman hanya memerhati. “ .. haa, nah..” dia menghulurkan earphone pada Aiman. “hm, awak ambil satu..” kata Aiman dan menghulurkan sebelah lagi pada isterinya. “..er..kita dengar sesama..” teragap-gagap Aiman. “ok.” Ceria Syahirah menyambut earphone itu. Aiman menarik tangan Syahirah agar duduk di sebelahnya. Mudah untuk dengar mp3 itu. Inilah aku apa adanya Yang ingin membuatmu bahagia Maafkan bila ku tak sempurna Sesempurna cintaku padamu “saya baru download tadi..” Syahirah senyum. Aiman turut senyum.


Sungguh dia tak pernah buat benda luar alam untuk melayan lagu dari seberang. Ini cintaku apa adanya Yang ingin selalu di sampingmu Ku tahu semua tiada yg sempurna Di bawah kolong langit ini “Abang kita jadikan lagu kita nak?” Aiman diam seketika. Huh, lagu ni rasa macam nak nangis je Aiman dengar. Tak tahu kenapa. “hmmm.” Jalan kita masih panjang Ku ingin kau selalu disini Biar cinta kita tumbuh harum mewangi Dan dunia menjadi saksinya Untuk apa kita membuang-buang waktu Dengan kata kata perpisahan Kedua-dua mereka melayan perasaan dengan lagu itu. Tanpa di sedari Aiman telah melatakkan tangannya di bahu sofa dan spontan menarik isterinya ke dalam pelukkannya. Khusyuk melayan lagu.


Demi cinta kita aku akan menjaga Cinta kita yg telah kita bina Walau hari terus berganti hari lagi Cinta kita abadi selamanya… Aiman tersentak apabila terdengar azan. Pantas dia menarik earphone itu. Dia menoleh ke kiri. Syahirah dah tidur. “eeerr.. awak…” Aiman cuba mengejutkan isterinya lagi. “awak…bangun. Dah azan Asar ni..” Syahirah bangun dengan mengosok matanya. “abang saya ABC la. Abang solat lah..” Aiman pelik. Apa benda pula dia nak ABC ni. “awak, dah Asar. Kalau nak makan ABC jap lagi kita keluar.” Syahirah memandang Aiman.


“Allah Bagi Cuti. Sakit perempuan.” Aiman teragak-agak. “oh.. haa. Okay. Saya solat dulu.” Aiman telah pun bangun untuk menuju ke bilik. “abang.” Langkah Aiman mati. Dia menoleh. “doakan rumah tangga kita sampai syurga.” Syahirah senyum dan gaya menadah tangan. “sure.” “abang,saya nak cari buku masak..” Aiman hanya mengangguk dengan tangannya yang ada dua beg kertas barang yang dia beli dan Syahirah beli tadi. “..nanti jumpa abang dekat kaunter lah.” Kata Syahirah lagi dan terus berlalu. Aiman hanya senyum dan menghantar dengan pandangan mata. Aiman berjalan ke buku-buku Islamik. Terdetik hatinya tafsir Al-Quran. Aiman pergi ke kaunter pertanyaan dalam kedai buku itu.


“ada boleh saya bantu encik?” “hm, ada tafsir tak? Hmm.tafsir Al-Quran?” “maaf encik tiada stok.” Aiman senyum paksa. “okay. Thanks.” Kenapa tiba-tiba rasa sebak ni. Tiba-tiba, Syahirah datang. “ abang tak beli apa-apa?” “tak. Awak dah jumpa buku?” Syahirah senyum dan menunjukkan buku itu pada Aiman. “tadaaa… nanti kita try dekat rumah ok?” “okay.” Aiman membayar buku itu. Sewaktu mereka telah keluar dari kedai buku itu.


Pekerja kedai buku itu berbisik. “wah,romantiknya mereka!” “tahu tak apa. untungkan wanita itu dapat suami yang punya lah handsome dan baik!” “mana kau tahu baik?” “tadi dia nak beli tafsir Al-Quran.” “oh, memang padanlah. Perempuan itu pun alim je.” “sweet kan. Suami dia just pakai t-shirt berkolar dan seluar slack, isterinya just pakai baju kurung dengan tudung labuh. Baju dorang warna match. Jalan pegang tangan” “superb! Romantic!” “kan Allah S.W.T telah berfirman, “Perempuan yang jahat untuk lelaki yang jahat dan lelaki yang jahat untuk perempuan yang jahat, perempuan yang baik untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik untuk perempuan yang baik.” (an-Nur’:26) “betul-betul.”


Aiman sibuk membuat kerjanya di ruang tamu. Lama dia bercuti selepas pergi ke pondok hari itu. Justeru, banyak kerja yang perlu di lakukan. “abang..” sapa Syahirah manja. Aiman senyum. “kenapa?” “nah..” Syahirah menunjukkan sesuatu pada Aiman. Aiman mengambil dan berfikir. “birthday saya rasanya belum lagi..” “abang buka lah dulu. Saya dah ngantok. Jangan tidur lewat-lewat tau. Nanti dah masuk bilik tolong perlahankan air-cond. Nite abang. Assalammualaikum.” Syahirah nampak penat.


Mana tidaknya sehari suntuk berjalan. Setelah Syahirah masuk ke bilik. Perlahan-lahan Aiman membuka balutan itu. “subhanaALLAH, tafsir Al-Quran..” terasa macam nak mengalir air mata Aiman. ‘Al-Quran, the love letter from Allah’ – isterimu. Aiman turn off laptopnya. Kertas-kertas yang bertaburan di perkemaskan. Setelah selesai berkemas bahan-bahan kerjanya Aiman mengambil tafsir itu dan masuk ke bilik. Samar-samar. Hanya lampu di sisi katil sahaja yang menyala. Dia lihat Syahirah sudah lena tidur.


Mungkin penat sangat. Aiman senyum. Dia meletakkan tafsir itu di atas meja make-up. Seluar di lipat. Aiman menuju ke tandas. Dia perlu melakukan sujud syukur kerana dia memang beriya-iya hendakkan tafsir Al-Quran itu. sewaktu pekerja kedai itu mengatakan sudah habis stok dia seakan kecewa teramat, entah. Tidak tahu kenapa perasaan itu timbul. Sungguhlah kemanisan iman itu sungguh manis. “Aiman!! Kamu nak jadi apa ha ni!” tengking Dato Rahimi merangkap abahnya. Aiman hanya tunduk. Sejak menjadi suami Syahirah dia banyak sangat mendiamkan diri. Dia tak banyak cakap.


Selepas pulang dari pondok agama hari dia tak cepat marah atau melenting. “kamu dengar tak ni?! hari tu kamu pergi mana? Kamu buat hal lagi ya? ni akaun syarikat kenapa jatuh teruk ni!” Dato Rahimi mencampak fail itu di meja pejabat Aiman. “abah, ekonomi dekat sini buat masa ini tak stabil..” Dato Rahimi memandang sinis anaknya. “bukan kamu joli kan semua duit tu?” “Abah..” “dah! Abah tak tahu kamu buat macam mana, abah nak kamu settle kan semua bil-bil ni! “ Tercengang Aiman mana dia ada duit banyak tu. “abah, saya tak da duit banyak tu.” “abah tak peduli.


Kamu buat apa yang patut!” Dato Rahimi terus keluar dari pejabat itu. Terduduk Aiman. Ya Allah… tiba-tiba telefon Aiman berbunyi. Shahir. Ada apa abang iparnya ini telefon. “Assalammualaikum.” Lemah Aiman menjawab. “waalaikumsalam, weh Aiman. Kau balik rumah kau sekarang.!” “er, kenapa along?” “kau balik je!” Tersentap Aiman tatkala talian di matikan. Tak tahu pula dia yang abang iparnya ini datang Kepala Batas. Ada apa ya?


Aiman mengambil briefcasenya. Satu, satu masalah dia dapat. Laju Aiman memandu kereta isterinya itu. Hari ini Syahirah tak kerja cuti sekolah jadi dia pun cuti lah. Syahirah seorang ustazah yang mengajar subjek Sirah. Justeru, Syahirah menyuruhnya membawa kereta dia. “Along.. tolonglah jangan buat kecoh dekat sini..” rayu Syahirah. “eh, kau diam lah dik..” Aiman melangkah masuk ke rumah. “Assalammualaikum.” “hah, sampai pun kau..” Aiman menghulurkan tangan untuk bersalam dengan abang iparnya tetapi lelaki itu tidak melayannya.


Aiman menarik kembali tangannya. “kenapa along?” “aku nak bawak Syahirah balik..” Sentap Aiman mendengar. Matanya memandang Syahirah yang telah pun berair mata. “..ta..tapi kenapa?” “kenapa kau tanya? Kau tahu tak? Aku pergi dapur, tak ada makanan langsung! Macam mana kau sara adik aku ha? Lepas tu, aku dengar syarikat kau dah muflis kan?!” herdik Syahir. Sebak Aiman dengar. “along tak boleh buat macam ni..” “apa tak bolehnya! Tak akan kau nak adik aku sara kau pulak! Aku ingatkan abi kahwinkan kau dengan dia kau dah berubah rupanya hampeh je.” “along,kenapa along cakap macam tu?” Syahirah yang tadi berair mata membela Aiman. “kau diam. Dah sekarang aku nak bawa dia balik dekat rumah keluarga kami!” Syahir menarik tangan Syahirah.


Syahirah sedaya upaya menarik kembali tangannya. “saya tak akan pergi! Tempat seorang isteri di sisi suami!” “hoi, Aiman. Baik kau izinkan. Tak akan kau nak biar isteri kau ni mati kebulur.!” Marah Syahir lagi. Ya Allah, tabahkan hati hamba. Habis satu masalah di pejabat sekarang masalah isterinya pula. Betul juga apa yang abang iparnya cakap. Dia nak bagi makan apa dekat isterinya ini. Memang kali ini dia muflis tersangat! “abang..tolong…” sayu Syahirah meminta pertolongan Aiman. “saya izin..” sebak. “..saya izinkan awak balik.” Terus Syahir menarik adiknya keluar. Air mata Aiman jatuh juga. Mata di pejam. “abang….” Teriak Syahirah sayu sempat menoleh Aiman yang membelakanginya. Aiman terduduk. Ya Allah beratnya dugaan-MU…


Aiman baru selesai solat Maghrib. Sayu hatinya melihat rumahnya itu sunyi. Memang dia tidak ke surau. Rasa nak demam je. Puas dia memikirkan macam mana nak dapat duit nak selesaikan bil-bil nya. Sedang dia termenung di atas sejadah itu telefonnya berbunyi. Terus button hijau di tekan tanpa melihat nama pemanggil. Aiman terkejut mendengar esakkan di talian itu. “awak..” Esakkan itu masih lagi berbunyi. “Ira..awak..” “sampai.. sampai hati abang..” Aiman senyap. “saya buat macam ni agar awak senang…” “tak ada istilah senang kalau saya kene tinggalkan abang sorang- sorang lalui kepayahan.” “awak tak faham..” sayu Aiman jawab. Suara serak Syahirah berbicara lagi. “abang… biarlah susah senang kita bersama.” Aiman senyap. “abang,tolong lah abang. Saya nak jadi isteri yang solehah.” Aiman masih lagi senyap. Air matanya mengalir. Terharu dengan kata-kata isterinya. Di saat semua orang menyalahkannya tapi Syahirah tidak. “abang…tolong jangan senyap macam ni.. saya bersalah sangat ni..” “sayang tak perlu rasa bersalah.” Terdiam Syahirah.


Ya Allah…. “abang, cuba tengok kertas yang saya tampal dekat meja study saya itu..” Aiman bangun dan menuju ke meja tempat isterinya melakukan kerja- kerja. “cuba abang baca..” Rasulullah saw. bersabda: “Mukmin yang kuat lebih baik dan lebih dicintai oleh Allah daripada Mukmin yang lemah. Segala sesuatunya lebih baik. Tampakanlah terhadap hal-hal yang bermanfaat bagimu dan minta tolonglah kepada Allah dan janganlah engkau menjadi tak berdaya.” (Muslim) Aiman beristigfar. Mata di pejamkan seketika. “sayang..abang betul-betul tak kuat..” buat pertama kalinya kalimah abang itu terluah juga. “abang, tolonglah. Saya nak berada di samping abang saat susah dan senang.” “tapi abang tak kuat nak berhadapan dengan along dan semua orang.” “abang, along hanya insan biasa. Abang ada kuasa untuk membawa saya kembali.…” Aiman hanya diam. “istikharahlah abang, minta petunjuk-NYA…. Assalammualaikum.” Syahirah dah tak sanggup nak berbicara lagi. Talian di matikan. Aiman menarik nafasnya. YA ALLAH…… lagu untuk entry ini, click lah =)


Nasihat Nabi s.a.w kepada Ali r.a Wahai Ali, bagi orang ‘ALIM itu ada 3 tanda-tandanya: 1) Jujur dalam berkata-kata. 2) Menjauhi segala yang haram. 3) Merendahkan diri. Wahai Ali, bagi orang yang JUJUR itu ada 3 tanda-tandanya: 1) Merahsiakan ibadahnya 2) Merahsiakan sedekahnya. 3) Merahsiakan ujian yang menimpanya. Wahai Ali, bagi orang yang TAKWA itu ada 3 tanda-tandanya: 1) Takut berlaku dusta dan keji. 2) Menjauhi kejahatan. 3) Memohon yang halal kerana takut jatuh dalam keharaman. Wahai Ali, bagi AHLI IBADAH itu ada 3 tanda-tandanya: 1) Mengawasi dirinya. 2) Menghisab dirinya. 3) Memperbanyakkan ibadah kepada Allah s.w.t.


“Assalammualaikum..” Aiman menoleh. “waalaikumsalam, eh ustaz.” Mereka bersalaman. Ustaz itu senyum. “baca artikel apa itu?” “Nasihat Rasulullah pada Ali.” “oh, Alhamdulillah. Dari tadi ustaz nampak kamu duduk sini. Tak balik?” Aiman senyum. “tenang duduk dekat masjid ni.” “dari Subuh tadi. Dah nak masuk Maghrib ni, isteri kamu tak ikut?” Aiman sentap. “hm,dia balik kampung.” “oh..eh, ustaz nak pergi toilet sekejap. Kamu bacalah buku ini dulu.” Aiman menyambut lembut buku nota kecil itu.


Tangannya menyelak muka surat pertama. Yakin pada Allah bukanlah mengharap terkabulnya segala harapan, Yakin pada Allah adalah meletakkan keredhaan pada ketentuan-Nya, Rasa bahagia dengan ujian walaupun perit, Air mata yg menitis terasa bernilai buat menyiram api neraka, Indahnya tarbiah Allah,tersiram rahmat dan hikmah, Diuji kita sebagai tanda sayang-Nya…. Terkedu Aiman. Ya Allah… Telah dua hari dia tidak berjumpa dengan isterinya. Tipu kalau dia kata dia tak rindu pada wanita yang banyak mengubah hidupnya itu. Memang perit sangat dia rasa. Urusan syarikat pula berkerja keras dia agar dapat projek untuk membayar semua bil-bil syarikatnya. Abah memang dah tak nak tolongnya. Yelah, dulu banyak kali abah tolong, tapi dia yang mensia-siakan. Tapi itu dulu sekarang lain..


Assalammualaikum, abang dah makan? – Syahirah.

Aiman membaca message itu dan senyum. Dia tahu Syahirah tidak mahu bercakap voice to voice dengannya. Merajuk tapi still tanya khabar melalui pesanan ringkas (sms). Comel je isterinya itu merajuk.

Waalaikumussalam, Alhamdulillah sudah. – Aiman

Lepas beberapa minit.

Syarikat abang dah okay? – Syahirah.

Doakanlah ada projek yang masuk. – Aiman

Solat Dhuha lah abang. Solat itu membuka rezeki. insyaALLAH, kalau kita sabar berdoa dan berusaha Allah akan tolong. – Syahirah.

Aiman senyum membaca message itu. insyaALLAH. – Aiman.


“Assalammualaikum, abi.” Aiman menelefon ayah mertuanya, Haji Amran. “waalaikumsalam. Aiman, kenapa ni?” nada risau. “abi,saya… saya..” tak terluah oleh kata-kata. “Aiman, abi faham. Sekarang kamu buka email kamu. Abi ada hantar satu video. Kamu hayati dan kamu fikir lah baik-baik. Bersabar ya Aiman.” “terima kasih abi.” Selepas salam berbalas. Talian di matikan. Syukur,abinya seorang yang memahami. Aiman membuka emailnya. Abinya agak moden kerana seorang dekan di sebuah university terkemuka di tanah air.


Wajarlah, alongnya tak mahu adiknya Syahirah itu hidup melarat. Matanya tertala pada email versi video itu. kamu hayati dan kamu renung2kan lah. Kesian, abi tengok Syahirah. Dia sangat memerlukan kamu. Air matanya jatuh lagi saat melihat video itu. Sungguh, dia hampir melepaskan tanggungjawabnya sebagai seorang suami. Astarfiruallahalazim. Erat Syahirah memeluk suaminya saat Aiman masuk ke dalam rumah abinya tadi. Haji Amran hanya senyum melihat mereka. “abang please.. jangan tinggalkan saya lagi..” esak Syahirah. Aiman yang terkedu itu mengesat air mata Syahirah. “shhtt, abang dah datang ni. jangan nangis lagi ya.” mata mereka bertentangan. Syahirah mengangguk dan memandang abi dan uminya. “jaga dia baik-baik Aiman.” Pesan Hj. Amran. “terima kasih abi, umi..” sayu sahaja Aiman bercakap. Teringat nasihat abinya itu. Mujur alongnya ada conference dekat Seoul,Korea. Tak perlu dia berdebat dengan alongnya itu. Terima kasih Ya Allah, KAU permudahkan urusan ini. “kami balik dulu abi, umi.” Aiman bersalaman dengan kedua mertuanya itu di turuti Syahirah. “Assalammualaikum.” “waalaikumsalam.” “saya sayang abang.” Luah Syahirah sewaktu mereka dalam kereta perjalanan untuk pulang ke rumah.


Aiman yang tengah memandu itu senyum. “saya pun sayang awak juga.” Syahirah senyum senang. “Ira…” panggil Aiman. “ya?” Syahirah memandang suaminya yang tengah memandu itu. Aiman diam sekejap. “thanks.” “thanks untuk apa?” “sebab awak saya dah banyak berubah.” Syahirah ketawa kecil. “bukan saya lah tapi Allah. Allah yang ketuk pintu hati abang.” “tapi kalau abang tak jumpa inspirasi hati abang ni, abang tak berubah..” kata Aiman. Syahirah senyum. “saya hanya pengantara je. Semua itu telah tertulis di Luh Mahfuz.” Aiman mengangguk dengan mata yang masih lagi focus memandu. “thanks lagi sekali.” Dahi Syahirah berkerut. “untuk apa pula?” “settlekan bil-bil syarikat tu..” “kita suami isteri kene saling membantu.” “mana Ira dapat wang banyak macam itu?” Syahirah senyap. Sebenarnya itu wang yang di kumpul sebelum kahwin lagi untuk dia menunaikan haji dan untuk kos perubatan barah hatinya yang dia rahsiakan daripada abi,umi dan along . Dia bersyukur Allah beri penyakit itu, dia rasa beruntung kerana dia akan sentiasa mengingati mati dan bertaubat atas setiap kesalahannya. Biarlah,hanya dia dan Allah yang tahu derita bahagia ini. Aiman memandang Syahirah sekilas.


“sayang..mana awak dapat wang banyak macam itu?” Syahirah terkelu. “hm,rezeki Allah.” “dari mana? Tak akan turun dari langit kot?” soal Aiman lembut. “abang, jom kita makan dekat restoran tu, lapar pula rasanya.” Syahirah menunjuk ke arah sebuah retoran di sebelah kiri itu. Aiman terus lupa apa yang dia soal tadi. Kereta di belokkan. Sewaktu makan di restoran itu mereka bertukar cerita dan ketawa. Tiba-tiba , Syahirah terbatuk. Aiman terkejut. Syahirah terkejut tangannya berdarah selepas dia menutup mulut tadi. Aiman terus menerpa ke arahnya. “awak.”


Terkelu lidah Aiman sewaktu melihat darah itu. Syahirah senyum. “biasalah ni, panas tu yang berdarah tekak tu.” “kita pergi klinik.” Syahirah dah pening. “tak apa. Ni panas ni. Dah biasa.” “no… nampak serious ni.” ujar Aiman yang melutut di sisi Syahirah yang duduk di kerusi itu. Syahirah ketawa perlahan yang di buat-buat. “abang ni, panas je lah ni. saya nak pergi toilet jap.” Sedaya upaya Syahirah cuba melangkah. Kepalanya tiba-tiba berdenyut. Sakitnya Ya Allah. Aiman tak tahu nak buat apa. Hanya dengan pandangan dia menghantar isterinya itu. Sebak tiba-tiba hatinya. Ya Allah, semoga semuanya baik-baik sahaja. “abang, bangun..” Syahirah menggerakkan Aiman di sebelahnya. “..Encik Aiman, bangun..” kejut Syahirah lagi. Kenapa tak bergerak ni. Kuat Syahirah menggerakkan Aiman lagi. “abang….abang.. bangun…” Aiman membuka matanya perlahan-lahan. “hmm, kenapa sayang?” “abang,jom buat qiamullai berjemaah. Kita tak pernah qiamullai berjemaah.” Aiman duduk menghadap Syahirah. “dah pukul berapa?” “hmm, 4.30 pagi.” “jom.” Ajak Aiman. Kini, dia telah yakin untuk menjadi imam tidak sia-sia dia ke pondok agama hari itu. “..sayang ambil wudhuk dulu..” “okay.”


Sebelum turun dari katil sempat Syahirah mencium pipi Aiman. Terkejut juga Aiman. “mimpi ke reliti ni?” seloroh Aiman dan memegang pipinya yang di cium tadi. Syahirah hanya ketawa halus dan masuk ke bilik air. Selesai berqiamullai dan membaca doa Aiman bersalaman dengan Syahirah. “abang,saya nak minta maaf kalau saya ada terkasar bahasa dan menyakitkan hati abang.” Seperti biasa Syahirah akan sentiasa memohon kemaafan pada suaminya selepas solat. “..halalkan semua makan minum.” Aiman menarik Syahirah dalam pelukkannya. “abang pun nak minta maaf tersalah kata dan menyakitkan hati awak. Abang, minta halal juga semuanya ya.” dahi isterinya di cium. “Allah makbulkan doa saya untuk dapat suami yang soleh.” Kata Syahirah dan senyum. Aiman hanya senyum. “hm, nak ikut abang Subuh dekat surau tak?” Syahirah geleng. “boleh ea abang. Saya nak sembahyang dekat rumah je. Letihlah.” Aiman mengangguk. “oklah. Nanti abang belikan sarapan.” “okay, saaaaayang abang !” lirih Syahirah dan senyum. “sayang awak juga.” Aiman memasukkan keretanya ke dalam porch rumah selepas pulang dari surau. Sebelum keluar dia mengambil plastik yang mengandungi dua bungkus nasi lemak. Aiman keluar dari kereta.


PRRRANGGGGG!!!!!!!! Terkejut Aiman mendengar pinggan pecah. Terus dia berlari masuk ke rumah. Aiman ternampak kelibat dua orang berbaju hitam dan bertopeng. Pantas dia cuba mengejar dua makhluk yang pecah masuk rumahnya itu. Dia berlari ke dapur. Terkejut Aiman sewaktu dia ke dapur. Darah berlimpahan. Isterinya. “Sayang !!!!” jerit Aiman melihat Syahirah yang menahan sakit akibat di tikam dengan pisau. Aiman cuba mencari dua orang kelibat tadi, tapi malangnya ada orang telah menerkup mulutnya dengan kain yang mengandungi bahan kimia yang membuatkan Aiman tidak bernafas dan pengsan.



**********


Aiman terpisat-pisat bangun. Kepalanya seakan sakit. Sewaktu mata terbuka dia terdengar suara orang yang hendak masuk ke rumah. Matanya beralih ke kiri. Ya Allah. “sayang..” Aiman memangku Syahirah yang lemah itu. Entah macam mana dia boleh memegang pisau. Aiman mencampakkan pisau itu. “ha, ini tuan yang membunuhnya!” terkejut Aiman tatkala anggota polis masuk ke dalam rumahnya. “bukan saya.” “dah bawak dia. Cuba periksa nadi mangsa.” Tangan Aiman bergari. “bukan saya!..” Aiman terkejut melihat abahnya juga turut di disitu. “Abah! Bukan Aiman!!! Abah!!” anggota polis itu membawa Aiman keluar rumah. Abahnya hanya menggeleng dengan air mata berlinangan. “kalau kamu tak suka dia pun janganlah sampai macam ni…” sayu abahnya berbicara. “bukan Aiman bah!!” Sewaktu keluar. Memang dah ramai orang di luar rumahnya. Aiman memandang abi,umi dan alongnya. “abi, bukan saya, umi!!” meronta-ronta Aiman. “sedangkan orang gila tak mengaku dia gila, inikan kau yang waras nak mengaku kau bunuh adik aku!” herdik abang iparnya yang mata merah mungkin sebab menangis. Aiman cuba meronta. “bukan saya! Abi!! Umi!! Percaya saya..” “cepat bawa dia!” arah alongnya. Ya Allah dugaan apa yang KAU berikan ini. Ya Allah izinkan hamba dapat berjumpa dengan isteri hamba. Ya Allah…………. Semoga dia selamat. Air mata Aiman jatuh tika pandangan rumahnya makin hilang. Sayang… Bantu hamba Ya Allah……… Haji Amran melawat menantunya di penjara. “abi..percayalah saya..” Haji Amran senyum. “sabar Aiman, kebenaran akan terungkap, bersabarlah..” “abi, macam mana keadaan Syahirah?” Haji Amran senyap. Air matanya bergenang.


Sebak dadanya. “abi kenapa dengan isteri saya?” Haji Amran hanya senyap dan senyum terpaksa. “bersabarlah Aiman, berdoa banyak-banyak. Doa itu senjata muslim gunakan sebaik- baiknya.” Haji Amran bangun dari kerusi itu. “abi,jawab saya abi. Syahirah macam mana?” mengalir air mata Aiman tatkala ayah mertuanya tidak menjawab soalan. “abi,kene pergi dah ni. banyak-banyakkan bersabar. Ingat Allah sentiasa. Assalammualaikum.” Haji Amran terus keluar dari bilik itu. Lemah lutut Aiman mendengar kata-kata abinya itu. Ya Allah, hamba tak kuat….. “abang, cuba tengok kertas yang saya tampal dekat meja study saya itu..” Aiman bangun dan menuju ke meja tempat isterinya melakukan kerja- kerja. “cuba abang baca..” Rasulullah saw. bersabda: “Mukmin yang kuat lebih baik dan lebih dicintai oleh Allah daripada Mukmin yang lemah. Segala sesuatunya lebih baik. Tampakanlah terhadap hal-hal yang bermanfaat bagimu dan minta tolonglah kepada Allah dan janganlah engkau menjadi tak berdaya.” (Muslim) “Encik,saya nak sejadah dan tafsir Al-Quran..” kata Aiman pada warden yang menjaganya itu. Alhamdulillah,sepanjang dia di penjara itu. warden-warden di ditu berlembut dengannya. Terima kasih Ya Allah, KAU melindungi aku. Aiman membuat solat sunnat. Selepas itu dia membaca Al-Quran. ‘Al-Quran, the love letter from Allah’ – isterimu. Air matanya terus mengalir sewaktu membaca ayat-ayat suci itu. Basah tafsir itu dengan air matanya. Allah…


Belajar DIAM dari banyaknya BICARA Belajar SABAR dari sebuah KEMARAHAN Belajar KESUSAHAN dari hidup SENANG Belajar MENANGIS dari suatu KEBAHAGIAN Belajar KEIKHLASAN dari KEPEDIHAN Belajar TAWAKKAL dari UJIAN Belajar REDHA dari satu KETENTUAN..


“Alhamdulillah.” Berulang-ulang ayat itu keluar dari mulutnya. Haji Amran hanya senyum melihat wajah menantunya itu. “bebas juga saya abi..” kata Aiman. “Alhamdulillah, Allah tunjuk kekuasaanNYA dengan anggota polis yang menemui kain yang menerkup kamu itu dan dompet perompak yang tercicir itu.” Aiman senyum. Terima kasih Ya Allah. “abi,jom jumpa Syahirah.” Bicara Aiman ceria. Haji Amran tersentak. Dia hanya mengangguk. Aiman duduk di bahagian sebelah memandu. Abahnya telah berangkat ke umrah, sebagai tanda bersyukur Aiman tak bersalah. Aiman hanya senyum sepanjang jalan. Tak sabar hendak bertemu isterinya. Rindu. Hampir sebulan dia tak bertemu. Haji Amran berhenti di hospital.


Aiman terkejut. “abi, kenapa di sini?” “turun dulu Aiman. Jom.” Ajak Haji Amran. Aiman hanya menuruti. Sewaktu tiba di depan wad Aiman terkejut melihat ramai orang. Dia merenung dari luar sebuah bilik itu. Dia nampak abang iparnya dah duduk menangis. Dia nampak uminya tengah menangis. Dia nampak doctor. Perlahan Aiman melangkah ke arah bilik itu. “maaf, dia tak dapat di selamatkan.” Lemah lutut Aiman dengar. Bukan. Salah ni. Aiman menghampiri katil itu. “barah hatinya dah kriktikal, effect. Dia tak dapat nak survive. Bersabarlah.” Kaki Aiman hampir di tepi katil itu. Ya Allah… Air matanya cuba di tahan. Sakit! Dia lihat Syahirah baring tenang di atas katil itu. Aiman mengangkat sedikit kepala isterinya itu dan di kucup dahi isterinya lembut. Selepas itu, kakinya sangat lemah. Ya Allah beratnya ujian ni.. “TAK!!!!!” jerit Aiman dan terduduk. Dia menangis. Haji Amran menenangkan menantunya itu. “sabar Aiman…bawa mengucap.” “bukan Ira abi..bukan dia…” tangis Aiman. Haji Amran mengusap bahu Aiman. “dah di tentukan ajalnya..” sebak Haji Amran.


“tak…tak…bukan dia..” sayu Aiman mengungkap. Sekali lagi dia memandang wajah jenazah isterinya itu. Sakit. Ya Allah sakitnya rasa ini. Sakit sangat! Kenapa Ya Allah. Syahirah………. Air mata lelakinya deras mengalir. video cinta kita – click sini =) “lagu apa?” “tajuknya Cinta Kita nyanyian Teuku Wisnu dan Shireen Sungkar” Syahirah mengambil mp3nya di almari yang terletak di ruang tamu itu juga. Aiman hanya memerhati. “ .. haa, nah..” dia menghulurkan earphone pada Aiman. “hm, awak ambil satu..” kata Aiman dan menghulurkan sebelah lagi pada isterinya. “..er..kita dengar sesama..” teragap-gagap Aiman. “ok.” Ceria Syahirah menyambut earphone itu. Aiman menarik tangan Syahirah agar duduk di sebelahnya. Mudah untuk dengar mp3 itu. “Abang kita jadikan lagu kita nak?” Aiman diam seketika. Huh, lagu ni rasa macam nak nangis je Aiman dengar. Tak tahu kenapa. “hmmm.” kenapa harus begini…..


Aiman menutup buku agama yang di bacanya itu. Buku itu di letak di sisi katil. Pelipisnya di gosok. Ya Allah. Sedar tak sedar hampir masuk setahun setengah Syahirah pergi menemui Ilahi. Sungguh, hampir 5 bulan dia cuba kembali ke reality. Abah dan abinya puas meredhakan hatinya. Puas mereka menghantarnya berubat. Waktu itu, hanya tuhan sahaja yang tahu bertapa sedihnya dia kehilangan orang yang di sayangi dalam sekelip mata. Benarlah, ajal maut ketentuan tuhan. Akhirnya, dia akur. Setiap hari tak pernah dia lupa untuk membacakan Yassin untuk isterinya. Isterinya yang solehah. Inspirasi Hatinya. Aiman turun dari katil dan keluar dari biliknya. Kini, dia kembali tinggal bersama abah dan mamanya di villa mereka. “Aiman, nak pergi mana?” Dia senyum. “ma..” Aiman menghampiri mamanya dan di cium tangan wanita itu. “nak keluar.” “pergi mana malam-malam ni?” soal abahnya pula. Aiman bersalaman dengan abahnya pula. “hm, pergi masjid. Aiman pergi dulu. Assalammualaikum.” “waalaikumsalam.”


Aiman meletakkan kereta sportnya di hadapan masjid itu. Senyumnya terukir. Dia keluar dari kereta. Kaki melangkah masuk di pintu utama masjid. Setelah berwudhuk. Aiman melakukan solat sunnat masuk masjid. Setelah itu dia melakukan solat sunnat taubat dan solat sunnat yang lain. Selesai melakukan solat dia membaca Al-Quran pula. “Assalammualaikum.” Sapa seorang lelaki separuh umur. Aiman memberhentikan bacaannya. “waalaikumsalam.” “anak musafir ke? Dah lewat malam ni.” Aiman senyum. Dia tahu dah hampir 12 tengah malam. “saya ingat nak tidur sinilah pak cik.” “oh, kalau begitu pak cik balik dulu lah ya.” Aiman mengangguk. Setelah hampir satu juzuk Aiman baca matanya sudah mahu terlelap. Aiman menyimpan semula Al-Quran itu ke rak. Sejadah di ambil untuk di jadikan bantal. Aiman membaringkan badannya. “Abang jangan lupa sebelum tidur baca surah Al-Mulk” pesan Syahirah. “baik sayang.” Terdiam Syahirah.


Aiman senyum je. “lagi?” “er..abang jangan lupa baca doa tidur sebelum tidur..” Aiman menadah tangannya untuk membaca doa tidur. Ya Allah, rindunya hamba pada dia. Air mata Aiman mengalir. Dia baring mengiring ke kanan. Mata cuba di lelapkan. Tiba-tiba, mata Aiman terpandang seseorang. Sayang. Aiman bangun. Dia menghampiri Syahirah yang senyum memandangnya dengan siap bertelekung. “sayang..” Aiman menggenggam tangan Syahirah. “jangan tinggal abang lagi.” Tangan itu di kucup. Syahirah hanya senyum dan menarik tangan Aiman agar mengikutinya. Lemah lutut Dato Rahimi dan isterinya sewaktu mendapat berita itu. Cepat mereka bergegas ke masjid yang di katakan pemanggil itu. “tu lah Dato. Malam tadi saya jumpa dia sebelum arwah meninggal. Dia kata nak tidur masjid. Saya ya kan je lah. Tak tahu pula saya yang ajalnya dah makin tiba.” Sebak Dato Rahimi mendengar. “terkejut saya pagi tadi melihat dia tidur. Saya kejutkan dia untuk bangun Subuh tapi tak bergerak-gerak, tu saya suruh orang check nadi dia. Dia menemui Ilahi.” Mengalir air mata isteri Dato Rahimi. Ya Allah, semoga roh anak kandung dan menantunya di bawah rahmat-MU. Al-Fatihah.


Assalammualaikum – alhamdulillah tamat juga. Kadang-kadang dalam hidup ini tak semua benda kita boleh dapat. Apa yang kita rancang terkadang tak sama dengan apa yang kita akan dapat. Untuk kisah ini, bagi Aiman satu pengakhiran yang baik sebab dia sempat mendekati dirinya dengan ALLAH, dia juga dalam keadaan yang bersih. Bagi kita? wallahualam, hidup mati ini tak tentu bila tapi ingatlah. Ianya pasti. Permulaan hidup kita sangat indah di azan atau di iqamatkan. Ayat pertama yang kita dengar. Alangkah indahnya jikalau akhir hayat kita juga di akhiri dengan kalimah yang indah. Mari kita berusaha menjadi hamba yang baik. Ingat mati itu pasti syurga atau neraka yang menanti.


Wallahua'lam...

source: Unknown