Search This Blog

Apr 24, 2011

selalu terjadi..salah faham....

x faham dan x mengerti....
seringkali terjadinye salah faham...
macam mana nak jelaskan pun dah tak tahu dah....
btl2 tak faham....

adoiiiiiiiiiiiiiiiiiiii lah...kenapa???? kenapaa??? iskkkkk pening3

Today's mood: NAK MARAH !



Dear Dairy,

oke... sukacita memaklumkan... hari ni..aku rasa ...cam nak marah org...
cam nak patah kan tengkuk org....
cam nak bunuh org pn ada gak...
mujur msia ni ada undang2 je...
kalau tak dah lama aku lancar kan serangan misil aku kat org yang aku geram neh...

Dear Dairy,
nape aku marah sgt??? hahahahhaah sebab...sebab aku marah laaa...sebab aku rasa cam hampeh....tp aku tak boleh nak lepas kan kemarahan aku ni pada sesape.....
aku marah tp tak dapat nak luahkan kat sape.... just mampu tulis lam neh jew.... tu je yang mampu....

arrggghhhhhhhhhhhhhhhhhhh aku benci diri aku sndiri...i hate myself... aku benci aku benci aku benciiiiii!!!!!!!!!!!!!!!!!

aku benci diri aku sebab terlalu mudah percayakan dan sayangkan org... aku benci...i hate myself!

Apr 20, 2011

Mimpi ... Betul atau mainan tidur?

Dear diary, only u can understand me.. only u can listen to me.. only u that i can share with...

Org slalu kata, yang mimpi itu mainan tido..betul ke? mgkin betul mungkin tidak... kadang2 mimpi juga boleh jadi kenyataan dgn izin Dia.... di sini sy letakkan antara contoh2 mimpi dan tafsirannya...

Tafsiran Mimpi Menurut Islam
Mimpi Berkaitan Peristiwa Atau Kejadian
1.Bermimpi menunaikan solat alamatnya akan sempurna kerja di dunia dan akhirat.
2. Bermimpi berlaku perang sabil atau anda akan menunaikan haji alamatnya dosa
anda akan diampunkan dunia dan akhirat

3. Bermimpi memasuki masjid haram atau melakukan tawaf di baitulallah alamatnya
anda akan mendapat pahala dan nikmat akhirat dan jika seseorang itu berada
dalam kesakitan ia akan segera sembuh

4. Bermimpi beri sedekah atau zakat fitrah anda akan berasa suka cita dan aman
bahagia

5. Bermimpi memohon doa kepada Allah Taala atau membaca qur'an di rumah anda alamatnya anda akan terlepas daripada bahaya atau sempurna sesuatu pekerjaan yang dilakukan

6. Jika bermimpi membaca qur'an dengan suara yang lanjut alamatnya panjang usia
anda
7. Jika bermimpi berpuasa alamatnya anda akan mendapat kekayaan atau menjadi

orang yang berpakat besar
8. Jika bermimpi diri anda dalam keadaan bersujud alamatnya anda akan bertapa
9. Bermimpi sembahyangkan jenazah memberi alamat anda akan mendapat pahala

di dunia dan akhirat

10. Jika bermimpi melihat pelita atau sesuatu yang menyala menandakan pekerjaan
yang anda lakukan tidak dapat dilakukan oleh orang lain Bermimpi diri atau
rumah anda terbakar menandakan anda akan mendapat ilmu kebajikan di dunia
dan akhirat

11. Jika bermimpi melihat jalan masuk ke kebun atau sesuatu kawasan alamatnya
anda akan mendapat berita yang gembira

12. Jika bermimpi melihat jalan yang lurus memberi alamat anda akan melakukan
segala suruhan Allah Taala Jika bermimpi melihat jalan ke pekan memberi
petunjuk anda akan mendapat keuntungan yang besar

13. Jika bermimpi melihat jalan yang sempit alamatnya anda akan mengalami
kesukaran


Kita perlu paham yang mimpi itu mmg berlaku... Disini sy sharekan sedikit research sy yang sy dapatkan di website, untuk lebih lanjut..blh la baca kat bawah ni :)

Mimpi, semua orang kenal dengan yang namanya mimpi, termasuk saya dan Anda yang saat ini sedang membaca postingan ini.

Contoh sederhana, ketika Anda membayangkan kelak dimasa depan Anda ingin memiliki rumah, mobil atau bercita-cita ingin menjadi orang terkenal, biasanya tindakan atau perbuatan seperti itu bisa disebut mimpi. “aku bermimpi suatu saat nanti akan ….” ya! seperti itulah ungkapannya.

Contoh lainnya : ”Tadi malam saya bermimpi mendapatkan banyak buku bacaan tentang sukses dimasa muda, di mimpi itu saya mendapatkan buku dengan cuma-cuma, tapi pas terbangun ternyata di tempat tidur saya terdapat buku-buku bacaan yang tadi malam saya baca”, nah ilustrasi tersebut bisa kita sebut MIMPI.

Dengan dua contoh diatas kira-kira Anda bisa memahami bahwa sebutan MIMPI biasanya di tujukan untuk dua hal tersebut.

Dengan demikian pengertian MIMPI secara sederhana bisa kita simpulkan seperti ini :

Mimpi = keinginan, cita-cita, harapan dan khayalan untuk suatu hal yang ingin terjadi di masa depan

Mimpi = Gambaran aktivitas atau kejadian yang terjadi pada saat seseorang tidur.

Adapun Wikipedia mengartikan mimpi sebagai berikut :

Mimpi adalah pengalaman bawah sadar yang melibatkan penglihatan, pendengaran, pikiran, perasaan, atau indra lainnya dalam tidur, terutama saat tidur yang disertai gerakan mata yang cepat (rapid eye movement/REM sleep).

Dalam sharing kali ini, saya ingin mencoba mengajak pembaca memahami lebih jauh mengenai mimpi berdasarkan islam, karena tidak ada suatu ilmu yang kadar kepastiannya melibihi ilmu islam (ilmu yang berdasarkan kepada firmah Allah yang terdapat di Al-qur’an.

Beberapa ayat alquran yang menyebutkan perihal mimpi :

Dan (ingatlah), ketika Kami wahyukan kepadamu: “Sesungguhnya (ilmu) Tuhanmu meliputi segala manusia.” Dan Kami tidak menjadikan mimpi yang telah Kami perlihatkan kepadamu, melainkan sebagai ujian bagi manusia dan (begitu pula) pohon kayu yang terkutuk dalam Al Quran. Dan Kami menakut-nakuti mereka, tetapi yang demikian itu hanyalah menambah besar kedurhakaan mereka. (QS. Al-Israa : 60)

Maka tatkala anak itu sampai (pada umur sanggup) berusaha bersama-sama Ibrahim, Ibrahim berkata: “Hai anakku sesungguhnya aku melihat dalam mimpi bahwa aku menyembelihmu. Maka fikirkanlah apa pendapatmu!” Ia menjawab: “Hai bapakku, kerjakanlah apa yang diperintahkan kepadamu; insya Allah kamu akan mendapatiku termasuk orang-orang yang sabar.” (QS. Ashshaaffaat: 102)

Dan demikianlah Tuhanmu, memilih kamu (untuk menjadi Nabi) dan diajarkan-Nya kepadamu sebahagian dari ta’bir mimpi-mimpi dan disempurnakan-Nya nikmat-Nya kepadamu dan kepada keluarga Ya’qub, sebagaimana Dia telah menyempurnakan nikmat-Nya kepada dua orang bapakmu[743] sebelum itu, (yaitu) Ibrahim dan Ishak. Sesungguhnya Tuhanmu Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana. (QS. Yusuf : 6)

Dari beberapa ayat diatas bisa kita cermati, bahwa mimpi adalah suatu perkara yang dikenal dalam islam, dan lebih dari itu Allah subhanahu wata’la memberikan beberapa kelebihan kepada nabiNya, yaitu kemampuan untuk menta’wil atau menterjemahkan maskud dari mimpi. salah satunya kepada nabi Yusuf ‘alaihi salam, yang kita kenal memiliki mu’jizat menafsirkan mimpi.


Mimpi jugak boleh dikategorikan dlm 2 bentuk.. Mimpi baik dan Mimpi Buruk...

1. Mimpi Baik,

Yaitu mimpi yang dirasakan oleh si pemimpi berupa sesuatu yang baik bagi dirinya, bukan berupa kesedihan, atau hal-hal yang dirasakan menyedihkan, membuat gundah dan gelisah.
Dan juga ada yang mengatakan mimpi baik cirinya tidak di dahului oleh khayalan atau pikiran sebelum tirdur, mimpi benar-benar datang sendirinya. dan tidak terkait dengan kejadian sebelum si pemimpi tertidur.
Mimpi baik datangnya dari Allah Subhanhu wata’ala, dan seyogyanya bagi kita yang mengalami mimpi baik memanjatkan puji dan syukur kepada Nya, dan juga menceritakan mimpi baik ini kepada orang yang dianggap baik. sebagai mana kutipan hadits :
Apabila sesorang dari kamu memihat suatu mimpi yang menyenangkan maka sesungguhnya mimpi itu hanyalah dari Allah swt, maka hendaknya ia memuji Allah swt (bertauhid) atas mimpinya dan hendaknya ia memberitahukannya (HR. Bukhari)

2. Mimpi Buruk,

yaitu mimpi yang dirasakan tidak baik oleh si pemimpi, biasanya mimpi yang menyebabkan rasa sedih, takut, khawatir berlebihan, gundah dan gelisah.
Mimpi buruk ini datangnya dari syaitan, sebagai musuh utama manusia, syaitan hendak memberikan gangguan dari berbagai arah, salah satunya dari mimpi.
Oleh karenanya Jika seseorang mengalami mimpi yang tidak disukai, disunnahkan melakukan lima perbuatan. Yaitu, mengubah posisi tidur, meludah ke kiri sebanyak tiga kali, memohon perlindungan kepada Allah dari godaan setan yang terkutuk, bangun dan shalat, dan tidak menceritakan mimpinya kepada siapa pun.
Dan apabila ia melihat tidak demikian dari yang tidak menyenangkannya maka sesungguhnya mimpi itu hanyalah dari syaitan, maka hendaklah ia memohon perlindungan (ta’awwudz kepada Allah swt) dari keburukannya dan janganlah menuturkannya kepada seseorang, maka mimpi itu tidak membahayakannya (madharat).” (HR : Bukhari)


Bagi sy, apa pun mgkin selagi kita mempercayai yang Dia maha berkuasa melakukan segalanya.... sbgai seorg manusia, kita perlu terma dengan redha dan stiap apa yang berlaku...sememangnye ada hikmah disebalik...

Wallahu’alam....

Apr 19, 2011

kemengarutan

saya tak suka bila selsema..
saya tak suka bila batuk
saya tak suka bila panas
saya tak suka tempat berdebu
saya tak suka cerah sgt
saya tak suka gelap sgt
saya tak suka bila saya sms org tu reply K je.
saya tak suka org cakap saya gemok
saya tak suka org cakap benda yang bukan2
saya tak suka bila org buat lawak bodo sgt2 ~ duh!
saya tak suka bila kena dok sorg2
saya tak suka bila org buat bodo bila saya bercakap
saya tak suka bila kena masuk hutan
saya tak suka bila saya dah x suka oke? ~ mngarut ahh!

pape je lah... dah bosan sgt and tak ada keje nak buat...

Apr 18, 2011

sakit lagi..hurmmm

bila badan mula rasa sakit2 ..tak selesa..mula lah malas nak buat keje...
rasa camnak rilex kat umah je.... tp keje bertimbun...
xkan nak MC plak kot..dah byk kali MC.. hurmmm....

tuk org cam aku...apa lagi choice yang aku ada selain terpaksa hadap gak keje walau dlm kadaan yang x sihat...
tp aku rasa org lain pn ada gak camtu kot..bukan aku sorg (kang org kate aku ni poyo lak nk tnjuk workaholic) hurmmm...
tp wat choice do i have??? have to kan sbb dh tanggungjawab... demam tu cam dah bese bagi aku...
tp xkan lah nk wat MC pn cam dah bese..xpasal2 kena sack sbb slalu MC lak...
workplace aku skarang dah ckup baek dah susah nk cari keje cam neh kot skrg...
haizzzz ter paksa lah...

antibodi aku pn bukan nye kuat sgt.. camno nak buek pn xtaw...
supliment food aku amik..vitamin aku amik... sayur..ermm sayur tu kadang2 jela hehehe...
tp org kata kalo kite sakit ni.. Tuhan nak uji kita... nk hapus kan dosa2 kecil... Ya Allah.. aku terima ujian Mu ini dgn redha...

malas nak nulis pjg lebar... hurmmm get well soon to me~ :(

Apr 13, 2011

i miss the old him.. rindu pada dia yang dulu...


its been a while since we had that fight on 24th april... and im so 'dont knw wat say emo' kind of thing thru out those days....
im trying to do the best that i can to win his heart back... i know..that it will take sometime for him to be alright again... but im not givin up hope...

these days, it seems things are just as cold as ice age.. the way he speak.. but i dont blame him..
those days, we're so intimate in any way.. i miss those days... i miss him calling me his baby... he always say 'my baby' when ever he text me... i loved it...i loved it so much....




i hope tis is temporary punishment from him... i've learned the lesson very well... i've promised that i wont repeated the same mistake again... tats my w0rd..he can hold on to it...

masih ada lagi kah sayang dia pada aku??
masih ada lagi kah rindu dia pada aku??
masih ada lagi kah sekelumit kepecayaan dia pada aku??

aku rindukan dia... aku rindukan belaian kasih sayang dari dia seperti dahulu...
aku rindukan gurauan dia... aku perlukan dia untuk terus membimbing aku.. untuk terus memimpin aku...



Hanya Dia saja yang tahu betapa aku merindui segenap kenangan dahulu... kembalikan keadaan seperti dulu.. kembali kan MIF pada ku!

back to december

tis song i dedicated special for my beloved love MIF....
there's so much i wanna say, but i just cant let it out...
surely i just want u to know that i love u so much and i'll do my very best jst to make it up to u..

here's i dedicated tis song jst for u..it kinda related to me but mybe in certain part only.. huhu in this song she left her boyfie and she's trying to apologize to him... she trying to make it up back to his boyfie.... different with me... as im not gonna leave him wat so ever... i made a mistake and it hurted him deep.. im apologizing and tis is one of my efforts to say sorry.... hope he can forgive me...

~ Back to December ~

I'm so glad you made time to see me
How's life? Tell me, how's your family?
I haven't seen them in a while

You've been good, busier than ever
We small talk, work and the weather
Your guard is up, and I know why

Because the last time you saw me
Is still burned in the back of your mind
You gave me roses, and I left them there to die

So this is me swallowing my pride
Standing in front of you, saying I'm sorry for that night
And I go back to December all the time

It turns out freedom ain't nothing but missing you
Wishing I'd realized what I had when you were mine
I go back to December, turn around and make it alright
I go back to December all the time

These days, I haven't been sleeping
Staying up, playing back myself leaving
When your birthday passed, and I didn't call

Then I think about summer, all the beautiful times
I watched you laughing from the passenger side
And realized I loved you in the fall

And then the cold came, the dark days
When fear crept into my mind
You gave me all your love, and all I gave you was goodbye

So this is me swallowing my pride
Standing in front of you, saying I'm sorry for that night
And I go back to December all the time

It turns out freedom ain't nothing but missing you
Wishing I'd realized what I had when you were mine
I go back to December, turn around and change my own mind
I go back to December all the time

I miss your tan skin, your sweet smile
So good to me, so right
And how you held me in your arms that September night
The first time you ever saw me cry

Maybe this is wishful thinking
Probably mindless dreaming
But if we loved again, I swear I'd love you right

I'd go back in time and change it, but I can't
So if the chain is on your door, I understand

This is me swallowing my pride
Standing in front of you, saying I'm sorry for that night
And I go back to December

It turns out freedom ain't nothing but missing you
Wishing I'd realized what I had when you were mine
I go back to December, turn around and make it alright
I go back to December, turn around and change my own mind
I go back to December all the time, all the time

Apr 3, 2011

Hug



wanna hug him tight!

coz i love him so much

and i miss him so much

need him more than i ever can thin
k of


blog saya ni tak best pun...


bermula dengan friendster.. pegi ke my space.. then beralih arah plak ke tagged... kemudia ke facebook... then berjinak2 dgn twitter plak.... perghh.. i bet not only me yang ada those thing...

cakap je YM, MSN, skype, or anything else... i have an account for each...
zaman ict la katakan... segalanya dihujung jari.... smuanye adbance okey...
kalo sumone tu xde mende2 tu semua..akan dicop kolot la nti...isk3.. sungguh narrow permikiran sesetgh manusia ni...
perlu ada semua itu ke untuk menjadi celik tentang persekitaran? perlu ada smua itu ke untuk seiringn dgn pembangunan skrg nie? for me..i dont think so... dalam bidang ICT ni... ada pekara yang kita dapat lakukan dgn hujung jari je.. jarijemari yang menekan2 button yang tertera simbol huruf dan no di atas sekeping papan plastik yang dinamakan keyboard... dan ada juga perkara yang kita tak boleh main tekan2 jew okeh.... (enuf mumbling, i'll jst go straight je ok hihi)

cam xde kaitan plak yng diatas dgn tajuk kan?huhu well..sape kesah?xde sape pn kesah..sbb its my own blog... aku adakan blog ni atas saranan abg aku.. abg joe.... dia slalu kot hapdate blog dia yang cool itoh "http://skezocrom.blogspot.com/" ... so diatas saranan dia..maka wujud la blog cik mimi yang tak brapa nak best sgt nie.... mula2 tu x bape nak geti sgt lah... pastu godeh pnya godeh...boleh la ke tahap ni... haihhh... nama je keje ngn salah satu syarikat ICT terkemuka..huahuahua tapi still lagi pada level amatur... hahaha oke la tu dari tak tahu pape kan?

dulu aku suke menulis... aku suke tulis dlm diary.. tiap2 tahun aku akan ada personal diary.. so segala macam pkara aku kan 'update' dlm diary aku tu... aku suka cara tu.. its a classic way.. dan ianya sgt best.... walaupun follower aku tak byk, aku tak kesah pn... xde apa2 kesan pn atas aku.... most of them is my friends yang dah lama aku kenal...so aku tak kesah kalo follower sikit ke byk ke traffic ke x traffic ke... yang pnting, aku gunakan blog ni sbgai salah satu medium bagi aku untuk menulis...xkesah la tulis pasal apa (kbykan nye pasl kisah cinta je kot..hahahha so typical kan )

tapi, seyes aku tak pandai berkata...tak pandai nak susun ayat2 cantek dan menarik untuk tatapan korang sume nk baca..(bace ke x aku tak kesah,tp kalo sudi bace n luangkan aku hargai usaha murni korang ;> ) ...... aku tak de bakat dlm penulisan ni..cume aku suke menulis dan membebel yang tahape2 tah kan..?huhuhu so aku jst tulis n tulis... bia pn benda tu kadang2 omongan kosong... mybe cara aku nak release kan tension kot.... aku tak blh nk cakp depan2, terang2 sebalik nye aku lebih suke dgn cara macam nie... tapi yelah..tulis pn tulis jgk... stiap pektan yang ditulis atau disuarakan mesti la kena pk consequences dia.... kang xpasal2 jadik bnda yang tak diingini plak....

itulah dia... yang sy nk ckp... blog sy ni tak besh pun.. takda ape2 yang menarik pn... ianya hanyalah tentang diri saya dan kehidupan saya.. yang tak best n tak menarik pn ye.... so terima kasih la pada fren yang sudi jadik follower saya ye.. tapi, saya suke baca blog2 korang yang best gile toh.... suke baca cara2 korang menulis dan sebagainya..... keep it up guys!

medical check up on 1st April


It's Friday... 1st of April 2011...
no no no...tis is not april fool joke okeh... haram lah menda toh... iskk

looking back at my schedule, i have a medical appointment with my doc at 3pm... haihh so malaz..
told my mom i'm going there alone.. no need to teman lah..

malaz la plak nk nulis nie..iskkkkkk...

oke lah.. nothing serious pn with me..
jst my blood pressure still high... well.. its normal la toh
mana penah blood pressure aku normal..huhh!
"u have to be warded mimi" ..
"alah perlu ke doc? no need la..its not tat bad pn..i'll take my meds on time, i promise...xnak warded ya..pleaseeeeeeeeeeeee"
'hishhh nak mkn duit aku lagi la tu..' dlm hati ni berkata2..cewahh..siap brkata2 hatila plak..haha.
but aku tak kena warded pn..alahh bukan nye teruk sgt pn... xperlulah semua tu... (poyo jew)

balik tu my dad fetch me up and we headed to shopping mall... umi already at the mall.. (time aku pegi hospital, umi pegi shoping dulu..aku habes treatment, terus pegi kat umi.perghh lama gile nyoping huhauhaua like mother like doter..beselah tu)

ermm looking at my phone.. xde pn sms dari dia... hurmm xpelah.. mybe aku mengangu dia je bgtaw dia im going for the medic chk up.... xpelah dia xnak amik tahu pn aku tak kesah.. aku jst ringan tangan sms bgtaw dia jepn.. mybe aku dah mengangu dia...'im sorry, i didnt mean to bother u'

smpat lgi kot beli doughnut hahaha eventho doc dah advise aku jangn makan bnda2 manis, n high calories tapi aku baham gak..isk3.. biaq pi la..ubat ada kan..huahauhauhaua....

so, the moral of the story... chocolate is good for stress.. hoyeahh hoyeahh hoyeeahhhh!

tentang hati dan emosi... dont judge the book by it cover..

terlalu sukar untuk memahami emosi sesorg...
dan terlalu payah untuk mengetahui isi hati seseorg
tapi yang pasti.. setiap org ada emosi dan perasaan hati sndiri..

hurmmm mendalah yang aku dok bebelkan dari pgi tadi lagi...
xtaw nak ckp apa...terlalu byk sgt kot pikir...
kita x kan pernah memahami seseorg itu walau seberapa lama pn kita kenal dia..
aku penah baca.. 'it takes a whole life to get to knw a person'
maybe.. maybe not..if Allah's will, we'll see how the person really are..

walaupun kita fikir tat we know and understand tat person well.. actually we are wrong...
there must be sumtin..sumtin abt them tat neither cant we understand it...

i dont know.. i just dont know.. im feeling lost..
eveything has changed...not like before...

i missed the oldies when he called me 'my baby'
i missed his voice...
i missed his care-ness
i missed him text-ing with me all nite..
i missed him saying 'i love u'
i missed him wishing me morning
i missed him reminding me abt my meds..
i missed him taking care of me when im sick
i missed his nags...
i missed his everything...
i missed him so much...

if i cud turn back time..
i wish... i wish... i wish...