Search This Blog

Mar 28, 2011

cuti lulus ... tapi......

Mengantuknyeee... hurmmm...
semalaman aku tdo lewat... kul 4 baru tido....
lagipun nina baru sampai dari penang smlm...
xboleh nak lelap sgt....

2 mingu lepas aku dah apply leave... (time tu aku dan dia ok lagi :[ )
boss aku dah pun approve leave aku toh...
2 hari... ahad dan isnin...
3 dan 4 april....
tiket aku pn dah beli last week...
beli awl2 takut takda tiket nanti...

pendek kata semua dah siap...
cuma tunggu masa jew....
tapi................
hurrmmmm...... xtaw samada jadi atau pn tak....
sebab ada krisis....
aku dah tak tahu nak buat apa... nak fikir ape....
nak cancel kan ke or nak teruskan jgk?
aku tak tahu......
sakit kpala aku ni..... hurmmmmm.....

selagi aku blh bernafas...
aku akan mintak maaf dgn dia...
takpelah kalau kena tiap2 hari mintak maaf pn...
sebab aku ikhlas nk mtk maaf dgn dia.....
kalau kita ikhlas..knapa harus takut?

berikan kami petunjuk.....
berikan kami jalan penyelesaian.....


Mar 27, 2011

tekanan membawa kepada kemurungan...

semalam aku kena gi office, kena kemas office sbb nk buat renovation...
dari kul 10 pagi sampai lah kul 8 malam baru siap sume...
penat tu jgn kata lah..smpai terseliuh tangan aku tersilap angkat box...
doc dah pesan dah pnggang aku tak ok lagi kesan dari xcident....
tapi smlm aku bantai jew angkat semua yang mampu...
nah skrg..rasakan kesakitan pnggang yang amat...adoyaiiii...
nak siap cepat.... kalo x mingu depan kena datang lagi weekend....

hujan lebat gila kat luar..xleh nk balik lagi..sbb smlm aku dtg office dgn moto jew..
pagi tu cerah je..pstu masuk tengah hari dah mendung..ptg tu siap ribut lagi...
tepaksa lah aku redah jgak ujan malam2 dgn tangan yang terseliuah...
seksa beb!!
smpai2 jew rumah kul 8 lebey...
tgn ni dah rasa cam semcam jew.... ngilu pelikk...x tahan aku bedenyut2 sakitnya....
lepas isyak dlm kul 9 camtu abah balik...
mtk abah htrkan aku ke spital...
smpai je sane seb bek xde org sgt dah... gi hospital panel kat pakar perdana....
aku bgtaw lah..tgn aku ni salah urat ke ape x taw la..tp yang pasti xleh nk gerak suke2
sakit gile.... kepala pn sakit belah kanan and bawah... sakit lama aku datang balik....
doc kata dia nak amik darah aku.. ok jew..dah beser dah kena amik darah..
then dia check blood presure aku...
perghhhhhhhhh....nk terbeliak mata aku bila doc bgtaw bacaan dia
190/110 toh....sikit lagi mmg aku dah kena tahan wad.....
gile gaban aku kecut pewot... doc norita tu siap tanya aku, "Awk ada masalah ke mimi?"
macam dia blh baca air muka aku...
umi pn tnya hal yang sama..... "umi tgk kakak ni cam bad mood,mkn xnak..slalu kalo buat ayam percik, laju jew mkan...ni x..jamah pn x...."
hurmmm umi...anak mu ini telah melakukan kesilapan besar! maafkan ank mu ini... hurmm
mgkin ni balasan Dia pada aku.... wallahualam..

setel chek darah, doc kata tgn aku ni kena inject sikit (ak yang mintak, sbb x thn skit doe)
alhamdulillah arini rasa ok la xde la skit sgt...kalo x cam ne nak menaip ni kan? hehehe sabo je la...
mlm tu aku balik berbekal kan bekalan ubt untuk 2 mingu... 1 injection dan 1 nasihat..
doc norita ckp... salah satu kesan akibat daripada tekanan darah tingti akibat dari kemurungan
dan kemurungan boleh membawa kepada sakit otak (aka sakit mental kot)
gile ahhhh~! xkan kot... iskkkk.. doc tu ckp lagi, saya nasihatkan awk byk2 kan berehat...
elakkan dari fikirkan pkara2 negative......
hurmmm.... ada betul nye jgk apa yang doc norita tu cakap (MIF pngil dia doc Nobita hahah )
xpelah doc... masalah saya..saya akn setel kan sndiri..insyaaLLAH...



pe lagi, balik tuh terus kena bebel ngn umi....
ibu mana x sayang anak kan??? hurmmm kakak kalo blh xnak susahkan umi...
kakak dah byk susah kan umi..... maafkan kakak....
kalo kakak x de nanti... sape akan jaga umi, sape akn jadi peneman dikala umi sedih...
tapi umi jgn risau... nina kan... nina boleh jaga umi kalo kakak xde nanti
kakak dah lama benar menyusahkan umi dan semua org....
kakak dah byk berdosa ngn umi, lagi2 abah...kakak anak derhaka pada abah....
kalau kakak xde nanti, kakak xde harta tuk tinggal kan tuk umi....
kakak mintak maaf sbb x dapat senang kan umi.....
kakak sayang umi sgt2 dunia akhirat.... (wlaupn umi aku xnmpk, tp ak ttp nk tulis gak, bukan nye propa ke ape, cume luahkan hati aku)

hurmmm.... sebak plak rasa
kat luar sana hujan lebat sgt2... xtaw camne nk balik..
tp, yang pasti... aku kan redah jgk hujan tu...
sebagaimana aku meredah ujian yang diberiNya ini.....
Ya Allah..... lindungi lah mereka2 yang aku sayang....

Aku kalah.....

Aku kalah... yup..aku kalah pada apa?? aku kalah pada dendam aku sndiri... 1st time aku buat keje bodoh nie.... apa aku rasa skrg?? aku rasa cam nk mati pn ada.... aku rasa bersalah pada MIF... aku rasa bersalah sbb buat dia cam tu... tapi xde sekelumat pn prasaan aku tuk duakan dia....atau tipu dia... aku cume nak hapuskan dendam aku...

Aku sayang MIF... aku tak tahu knpa aku boleh sayang MIF separuh mati...tapi aku sayang dia...
dan aku tahu... mungkin pasni sukar..payah dah aku untuk mendapatkan kepercayaan dia...

Aku kena berpijak dibumi yang nyata...dan aku kena bertanggungjawab ke atas hati dia yang terluka disebab kan dendam aku...aku dh luka kan hati dia... ya Allah.. jahat nya aku.... apa aku dah lakukan ni??? Allah Maha Pengampun bagi umat2 Nya yang bertaubat.... tapi, boleh kah dia maafkan aku dan terima aku kembali.... ??boleh kah dia... ?? atau...aku akn terus dipinggirkan dan menjadi sejarah bagi dia....? wallahua'lam... aku berserah pada Dia.... moga2 Dia mendengar doa2 aku....

Segala dendam aku slma ni harus aku lupus kan... mesti.. btl lah org cakap... jangan berdendam kelak badan binasa..... aku dah tak kisah kalau Fa atau awek dia bace entry aku ni.... tapi yang pasti aku tak kan mintak maaf dgn dorang... i dont want to do this, but u force me to do it fa...

Tak banyak yang aku boleh lakukan skrg ni.. .dalm usia perhubungan kami yang hampir mencecah 2tahun.... aku dah tak boleh fikir lagi apa penghujung cerita kami lepas ni... dan aku tak sanggup nk fikir consequences didepan hari.... Segalanya aku dah perjeleskan..tapi aku tetap tak puas hati selagi aku tak berdepan dgn MIF dan jelas kan pada dia face to face.... aku tahu, dia masih lagi ragu2 dgn penjelaskan aku kat sms... aku tahu... aku pernah lalui ape yang dia lalui...perit nya bila org yang kita sayang tipu atau membelakangkan kita..... tapi aku tak salahkan dia sbb semua yang berlaku ni salah fa dan salah aku secara tak lansung...

Mimi Nazreen... seseorg pernah berkata pada aku... 'awk ni seorang yang sgt mistik, sukar tuk memahami awk...tp ingtlah, jgn kerana sifat dendam awk memakan diri sendiri, jgn diikutkan sgt hati awk tu, berwaspadalah..' ~ org tu aku kawan aku kat johor..nama dia Zam, seorg ustaz kat jbtan agama muar... Aku cuma memandang enteng tentang apa yang dia bgtaw aku tu..kerana bagi aku...selagi org tak kacau aku...memang aku tak akan kacau org...tapi kalau mereka2 yang mulakan dulu, kacau aku..mmg tak kan aku lepaskan camtu je... 'sarang tebuan jangan dijolok kalau takut disengat' .

Mengingat kembali perkara2 yang aku dah lakukan...mmg kdg2 terfikir jgk.. puaskah aku mendajalkan org?? "Tapi dia yang mulakan dulu, kalo dia tak permainkan aku dulu,xde la aku buat sume ni ".. 'tp skrg kau rasakan akibat dari dendam kau... org yang kau sayang jadi mangsa.... kau jahat mimi kau jahat!'

Apa lagi yang harus lakukan...??? segalanya dah musnah.... kalaulah dapat aku perjelaskan semua nya...tentu semua ni akn dpt diselesaikan...dan tentu mif akn faham apa motif aku...

to Erin dan Raihana....thanks kerana korang sll ada dgn aku..walaupun org lain tak percayakan aku...tapi korang tetap pertahankan aku... trma kasih my sis.... aku akn ingt jasa korang smpai bila2...

to abg... org hanyalah insan biasa yang sering hilang pertimbangan disaat kewarasan dikuasa nafsu dan amarah.... org hanyalah insan biasa yang selalu melakukan kesilapan... tapi org juga insan, manusia yang bisa berubah.... kehadiran abg selama hampir 2 tahun ni byk menyedarkan org ttng pelbagai perkara... tapi org tak boleh paksa abg... org tk boleh aspect abg akan terima org balik seperti dulu... sbb org tahu... abg mgkin benci org or dah tak sayangkan org cam dulu.... Org serah semua pda Dia.... kalo jodoh kita pjg, kita akn diberi peluang skali lagi tuk memperbaiki diri masing2.... tp kalo sebalik nya...org hanya mampu menyanyi kenangan kita besama dulu.....

Firman Allah SWT:
“Dan hendaklah mereka memaafkan dan berlapang dada. Apakah kamu tidak ingin bahwa Allah mengampunimu?”
(Surah an-Nur : 21)

Mar 24, 2011

bala bala bala

malam ni adalah malam yang membawa balaaaa!!!!

bala bala bala bala bala bala semuani......

aaarrrrrrrrrrrrgggggggggggggghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!

Mar 23, 2011

Sijil Pelajaran M'sia...straight A kah?



Hi ols... arini nk ckp pasal SPM...hohoho (SPM i dahlepas lama dah oke hehe)
arini 23hb Mac 2011, tarikh result SPM di seluruh malaysia.. dan Nina... my beloved lil sis pn turut sma terlibat... she took the xam last year 2010.. aku penah tulis pasal aku ngn sibling dlm previous entry aku yang bertajuk The 3 of us so nina ni lah the only adik perempuan aku... dlm family aku kami berdua jew pmpuan... (erk ttbe plak tkuar cite sal family chart kan?adehh) xpelah.. dan ape yang aku nk bebel kat sini is pasal nina laaa.....

ermm ok... pagi tadi lebey kurang kul 11am byk kali aku call nina..tp x angkat2.. panas lak ase..geram pn ada..kite dah la concern pasal dia kan nk taw dapat baper (i kan akk ygpenyayang..ahaha) byk2 kali cube x leh gak.. bia la dulu..smbung wat keje...

Pastu umi call tanya nina dah bgtaw belum... ak ckp la belum lagi..ak tnya umi nina dpt bape..umi plak nk men teka2 ngn aku..hadoiiii umi nie... ngeeee.... xpelah..bg saspen cikit hehehe

Tetibe... adik aku nina call.. dgn suara yang amt girang.. she told me tat....... she got 8A1s hohohoh..... wat a result! i really proud of her... n i love her so much.. eventho i rarely show her tat i do love her... xnak manje kan dia sgt.. tp alhamdulillah... dia dah berjaya... moga2 masa hadapan dia cerah.. amin....

Dik.... kkak sayang kan ina sgt2.. dont let us down.... we all counting on u my dear.... our prays will be always with u..insyaALLAH.....

Mar 22, 2011

Hell of a day..... huhh..


huhhhhhhh..wat a day lah today... ada je yang tak kena.. hurmm arini ari selasa..hari yang agak bz berbanding ari ahad dan hari2 yang lain.... banyak plak masalah timbul harini ... sakit dah kepala aku dok fikir pasal keje nie... hari2 fikir sal keje keje keje.... pegi keje balik keje... kat umah pn pasal keje... keje org lain ni ada ke keje cam aku nie ekk??? sumtimes i love my job... but most of the time i HATE my job ! why?? coz i had to do evrythingl.... have to handle account, sales & marketing n even admin.... huh! all in one beb~

lagi dgn target nak kena hit... dengan report.. .audit... stock inventory.. sales review.... argghhhhh kalo gaji setara ngn keje2 aku buat xpe ar gak.. ni gaji dok takat toh jew... hampehhhh!

ermm bukan aku nak complen ke ape (tp mmg dh complen pn ni kan?) , cume sumtimes aku penatttt sgt... aku ngn boss aku sme stress... kadang2 terfikir gak, sian boss aku.. kalo ak dah penat cengini... dia apatah lagi lahh... aku tgk smpai sakit2 lagi...hmm sian... aku assistant dia gk la yng kena back up...

yg HQ dgn cara HQ, yang dealer ngn cara dealer.... haizzz... so fed up and stress... workload!


headache! bila fikir pasal keje... smpai bila pn tak kan habis...

malas dah aku nak stay back kat office ni lama2... im goin home...........! ~bye2

World Most Beautiful Woman Ever

Most beautiful woman in the world wasn’t created by God, World’s 16 most beautiful women together creates most beautiful Women ever photo by using Photoshop, its remarkable creation of Creative mind. Wonderful Example of what a photoshop can do.

Group A


Group B

Group C

Group D

Final Result: Group A+ Group B + Group C + Group D







World Most Beautiful Woman Ever

bila cinta tak lagi untukku

Semula Ku Tak Yakin
Kau Lakukan Ini Padaku
Meski Dihati Merasa
Kau Berubah Saat Kau Mengenal Dia

Bila Cinta Tak Lagi Untukku
Bila Hati Tak Lagi Padaku
Mengapa Harus Dia Yang Merebut Dirimu

Bila Aku Tak Baik Untukmu
Dan Bila Dia Bahagia Dirimu
Aku Kan Pergi Meski Hati Tak Akan Rela

Terkadang Ku Menyesal
Mengapa Ku Kenalkan Dia Padamu

Terkadang Ku Menyesal
Mengapa Ku Kenalkan Dia Padamu

Mar 17, 2011

Hikayat merong mahawangsa


Pada 10 Mac lepas cite ni ditayangkan serentak kat cinema2 seluruh negara...
cite ni mencatatkan kutip RM2mil pada hari pertama ditayangkan... info2 ini aku dapat dari news yang aku tgk...

hurmm mmg best la kot cite tu..aku tgk yang the making of pn memang power ah..siap ada adegan flying2 lagi.. tapi malang nye dekat east coast ni tak termasuk kuantan tak ada cinema laaaa... hampeh betul... nape la dorg x buat cinema kat sini... susah doe nk tgk movie... kalo nk tgk kenanaik kl paling dekat pn kat kuantan...adoiiii....

Ermm hujung bulan ni aku nak gi KL, ada urusan sri paduka baginda yang dipertuan agong. hehehe arini aku nak book flight gi sana... book one way jelah dulu.. pastu nnti cnfirm kan balik ngn MIF tarikh nk balik...huahuahuahuahua..... tak sabar pn ada gak..tp sabo je laaa....

skg dah masuk waktu lunch hour dah..oklah.. gtg now..catch ya later.... muahhh!

Mar 15, 2011

A lil bit sumtin about me :)

early in the morning. drink tea. lenka's songs. 'tart'ing eyes.

i write again after sooooooo long. heh.. im actually dun have the feel to write. many reasons. why?

- no idea - hah.. >_<

erm.. just gonna tell something that have crossed my mind only.

right now.. it's...




nothing.


huh..



but i got sumtin to tell you about how i feel. not in my brain but in my heart. surely, i am confident enough to say that all the precious things and thoughts in my heart will straightly goes to my brain, and i keep thinking about them all the time and never disappeared unless it's not in my heart anymore. haha wut am i mumbling about??

the precious in my heart:


1. Allah s.w.t
2. Rasulullah s.a.w
3. my Ummi n abah
4. Siblings
5. Grandma & Grandpa
6. My Incik Fuzi (MIF)
7. Best friends
8. Friends
9. My job..hehe
10. my so-called past boyfriends a.k.a my exs. haha
11. my other self.


about No. 1 (Allah s.w.t): He who created me. My Almighty God. He hears everythin i say, n also da thoughts in my heart n my brain. i told everything to Him. and everything i got for Him is only faith. its the bridge to connect between me and my God. i am sure enough that it keeps me in the right track of my life. Allah The Most Merciful.

No 2 (Rasulullah s.a.w): and His Sunnah. i am currently trying to practically follow the Sunnahs. sumtimes i felt tat it is difficult. i am weak, i admit it. most of the time i did wrong. i keep repeating the same mistakes again n again, the small sins. huh.. people say: 'sedikit2 lama2 jadi bukit' . means that the small ones, if it is accumulated altogether, will become big. hurm.. i dunno how big is my sin now. Wallahualam.

No 3 (ummi n abah): Ummi, the one who raised me up. she is the most loving person in my life. she didnt know the word 'tired' n 'lost hopes' in her life. never tired of raising me up. eventhough i made a lot of mistakes repeatingly, she never lost hopes on me. she listens to whatever i tell her, whatever sadness i showed to her, whatever happiness i showed to her, n she will connected herself with me accordingly. thank you isn't enough to be given to Ummi. my love is all i have for you, mom. Abah, the one who raised me up too. his commitment is too large for us. he works all day, sometimes till night, in order for us to live comfortably. food, holiday vacation, sumthing to wear - all depends on him. i know this is a little mean, but i dunno what will happen if you're not with us. you give us so meaningful advices throughout our lives.. I WILL ALWAYS LOVE BOTH OF YOU, UMMI &ABAH =)


Draft autosaved at 3:03 PM


No 4 (Siblings): my eldest brother, my sister and 2 youngest brothers. they meant so much to me. they gave me motivations to success without they realizing it. i juz want them to know that i am proud to have wonderful siblings like them, although we fight with each other a lot. OFTEN, you know..hehe.. but 'air dicincang takkan putus', right? whatever happens, we will always be siblings and everything will turn to normal soon. we will never fight like that in the future, i can guarantee. =)

No 5 (Grandma & Grandpa): i love them. they are my ummi's and abah's parents. Allahyarham Hi Hassan,Chek Munah, Chek Aminah, n Ayoh. =)

No 6 ( My incik Fuzi a.k.a MIF) : i love him so much.. we've been known eachother for abt 2years plus... started to committed to our relationship since 2009... he was always there for me when the time tat i needed him.. he cherish my life back.. he;s the only one tat i have..and i love the most.. im hoping ang praying tat our relationship will last for ever..insyaALLAH... for me, he's my Mr Right. :)

No 7 (Best friends): thank you, best friends!! the two of you know why the heaven (converted from 'why the hell') i put you two in the best friend's list. you warned me a lot. you advise me. you listen to me whenever i tell problems to you, and plus you tried to solve it together. you help me find a best solution. you two are the best buddies in the world! infinite thank you again! love you! mmuah! =)

No 8 (Friends): thank you for letting me be your friend, friends! you guys rock! ^_^

No 9 (My Job): hurm.. its been 4 years since im working with acer n servex..so many experiance i've gained thru out those years... and oso so many mistakes i've done..huhu..need to back up all those mistakes n make sure it will not be hapen again.. still i love my job.. since i;ve been working there, so many things i've learned,faced.. n so on..hurmm... how ever, many many things to be done. Allah my Merciful God, help me.

No 10 (so-called past boyfriends a.k.a my exs): hurm.. thank you too for giving me a chance to have some experience in the fake love. haha.. those lessons will meant so much to me in order to differentiate between an honest love and a fake love. thank you, guys! ^_^v for I, thank you, eventhough u seem so honest with me but it was actually certainly not. to A.A, thanks a lot. i honestly regret losing you, but it's for our own good. we cannot be together. i've been thinking a lot before we separate. we are just too close. wah.. jiwang2x. but thank you again, dear cousy. n i apologize. n finally, the rest: thank you for disturbing me, my time, n my tears. ;)

No 11 (my other self): My other self is me with my other world which is my dark side... she will still be apart of my life no matter how i try to get rid of her... im thankful of wat i have now... im just me..trying to find the right thing...


thank you and have a nice day! =)

Mar 14, 2011

Engagement, ehem..not me..it's my friend! ;)


Diam x diam... ramai gak kawan2 aku yang dah tunang.... alhamdulillah... seru dorg dah smpai... jodoh dorg pn dah ada..... moga2 dipermudahkan segala nya buat mereka2 smue tu....
arap2 mereka dikurniakan bahagia smpai ke ujung hayat mereka...amin....

aku?hehehe aku official nye lambat lagi... kalo unofficial nye...dah kot... jst waiting for the moment je..insyaAllah.....

its happy to see our friends happy.... at the same time, blh tumpang happy skali....

pape pn wishing them a happiness of a lifetime and congratulations to them.... mr pise rebus with her fiance ms.suzy ;)

Alhamdulillah....

Melakar Rindu


Terlalu singkat hubungan ini
Belum pun sempat melakar rindu
Baru semalam mimpi dicipta
Mengapa mendung melanda sukma

Kaulah segalanya maka digubah
Ketika cinta masih di dada
Punahlah jua kini akhirnya

Entah mengapa hati bertanya
Mengapa kasih terlerai kini
Ku tak salahkan dirimu sayang
Lantaran takdir sudah tersurat

Kaulah segalanya maka digubah
Ketika cinta masih di dada
Punahlah jua kini akhirnya

Mar 13, 2011

The Three of Us - M.N.N

Last month of Feb, we went to Penang for our aunt wedding at Balik Pulau... Well all 3 of us are rare having pic together.. i mean we dont have much time to gather all... Here's few of our photos..

Mizwan Nazli ~ My brother, current working on his own...handling his own business.
Mimi Nazryn ~ Me, myself... currently working at one of the biggest ICT private company in Malaysia.
Amanina ~ My lil sister.. currently she's doing her practical at my office.. (waiting for her SPM result)

I love my siblings and im praying the best for them!


THE MYM - My nickname..hehehehe

NINA ~ My lil sis nickname wrote on the sandy beach

LEE ~ My brothers' nickname :)


Us three having our meal at KFC, before heading to the beach.... hehehe the treat is on me hahaha


Me and Nina.. right after we reached at the Pasir Panjang beach... can see sunset...its a beautifull view...


Me and Nina again on the rock.. hehehe it's slippery and i almost fallen off hahaha...


Hey! Its us... hehehe me, my brother and Nina... well, Lee is trying to center the pic...haha its a nice one thou...



This pic taken jst before we're going back home.... the sun almost set... photos are taken so, wat are we waiting for?hahaha balik rumah je lah.....


That day was a happy day.. and we're all having fun.. chatting and eating and outing....

Love my brothers and lil sister !

Bored and sleepy...



Today is Sunday and im working today.. *sigh*

wat a bored and lazy day... nothin much tat i can do today... kalau duk rumah kan besh..boleh tdo n tgk tv... hehe...

huaarrghhhhh !! ngantuknyeeeee



Mengapa sesetgh lelaki kawen lambat? o_O

Bukan sedikit lelaki yang kahwin lambat hari ini. Agaknya mengapa? Saya ingin berikan suatu contoh.

Katakanlah anda adalah seorang lelaki berumur 23 tahun yang baru tamat pengajian dan bekerja sebagai seorang pegawai.

Gaji bulanan adalah RM 2000 dan anda tidak mempunyai simpanan di dalam bank.

Setiap bulan, katakanlah perbelanjaan makanan, pengangkutan, bil-bil, sewa rumah dan perbelanjaan lain adalah RM 1200.

Kemudian, sebagai anak yang baik, anda mengirimkan wang ke kampung sebanyak RM 300. Maka baki bulanan adalah RM 500.

Berbekalkan disiplin dalam menyimpan duit untuk masa depan, mungkin anda dapat menyimpan duit sebanyak RM 5000 setahun.

Setahun berlalu, anda berumur 24 tahun. Dengan izin Allah, anda berkenalan dengan seorang gadis impian.

Masing-masing telah merancang untuk berkahwin dalam masa setahun atau dua tahun lagi.

Maka, anda berazam untuk menyediakan kemudahan asas seperti rumah dan kereta sebelum berkahwin.

Anda pun bekerja keras dan mendapat kenaikan gaji sebanyak 10%.

Dibesarkan dengan famili yang sungguh baik, anda menjadi seorang yang 'gentlemen'.

Semua perbelanjaan untuk 'dating', hadiah, bunga dan seumpamanya sudah pun disediakan awal-awal. 10% telah pun diperuntukkan untuk si dia.

Seperti tahun sebelumnya, setelah bersusah payah makan mee segera untuk berjimat, anda berjaya mengekalkan RM 5000 sebagai simpanan tahunan.

Malah, syarikat pula memberikan bonus sebanyak 2 bulan pada tahun tersebut. Maka bertambah lagi RM 4000 dalam simpanan. Kini anda memiliki RM 14,000 dalam simpanan bank.

Sudah tiba masanya untuk membeli kereta. Maka anda membayar RM8000 sebagai bayaran permulaan untuk kereta baru yang berharga RM 40,000.

Kini simpanan bersih anda hanya tinggal RM 6000.

Tahun berikutnya, ketika berumur 25 tahun, anda perlu membayar pinjaman kereta setiap bulan. Hal ini bermakna, simpanan bulanan hanya tinggal RM 400 sebulan.

Bonus pula tidak diberi oleh syarikat kerana prestasi syarikat kurang baik pada tahun itu. Maka, jumlah simpanan semasa hujung tahun adalah RM 11,000 sahaja.

Bertunang

Akhirnya anda membuat keputusan untuk bertunang dengan gadis impian. Dia gembira dan bersetuju.

Maka, RM 1500 dibelanjakan untuk cincin emas dan hantaran. Simpanan kini hanya tinggal RM 9500.

Tahun seterusnya, anda berumur 26 tahun. Alhamdulillah, anda diberi kenaikan pangkat. Gaji anda sekarang RM3000.

"Ini berita baik! Aku nak menamatkan zaman bujang tahun ni!" Anda bersorak girang.

Pada suatu hari, anda mengambil cuti separuh hari untuk berbincang dengan tunang.

Anda : "Berape eh hantaran kahwin kita?"

Tunang : "Berapa-berapa yang you sanggup."

Anda : "RM 5000, okay?"

Tunang : "I okay je. Tapi my mom tu. Dia kata grad oversea macam I ni mane boleh letak rendah-rendah. Paling kurang RM10,000 tau!"

Sikit lagi anda nak pengsan mendengar jawapan bakal isteri anda.

"Mana aku nak dapat duit lebih?"

Kerja Lebih Kuat

Oleh kerana anda terlalu sayangkan dia, anda bekerja dengan lebih kuat sehingga dianugerahkan pekerja cemerlang. Malah, anda menambahkan pendapatan melalui perniagaan jualan langsung secara kecil-kecilan.

Akhirnya dapat la anda simpan RM20,000 pada tahun tersebut.

Suatu pencapaian yang amat membanggakan!

Sekarang umur anda sudah 27 tahun. Duit hantaran dah cukup. Tetapi, mak pula cakap pesan :

"Anak mak nak kawin ni mesti la buat grand-grand. Kita sewa khemah besar-besar, jemput penyanyi ke artis ke sorang dua datang buat persembahan. Lauk pauk kita guna katering je la ya? RM 10 je sekepala. Baju kawin ko, kita sewa yg cantik-cantik dan mahal-mahal sikit. Kita jemput dalam 1000 orang. Set!"

Pengiraan pantas dijalankan :

1000 orang x RM 10 = RM10,000.

Penyanyi, khemah, kad kahwin dan baju = RM 5000.

"Alamak, dah RM 15,000! Belum cincin kahwin lagi! Adoi!" Getus hati anda.

Anda 'slow talk' dengan mak anda :

"Mak, nak buat apa membazir duit ni?"

"Apa pulak membazirnya? Kau kawin sekali je seumur hidup. Biarlah buat betul-betul."

"Tapi mak..?"

"Dahlah, kau jangan nak buat malu mak. Cik Tipah jiran kita tu buat kenduri kat hotel siap Dato', Datin, Tan Sri, Puan Sri datang. Mana la mak nak letak muka mak kalau kita buat kenduri kecik-kecik?"


Akhirnya..

Setelah bersusah payah, akhirnya anda berkahwin juga. Fuh! Seronok dan bersyukur habis.

Tetapi, apakan daya, jodoh kamu berdua tidak panjang. Anda berhutang keliling pinggang dan kadar 'interest' makin tinggi. Anda dah tak mampu nak bayar.

Isteri kesayangan dah letih kalau anda asyik nak minta duit. Dia tuduh anda tak bertanggungjawap, tak reti bagi nafkah dan macam-macam lagi.

Akhirnya? Bercerai..

Masalah yang membuahkan masalah. Kadang-kadang kita pelik kenapa perkahwinan sentiasa gagal di negara kita.

Contoh yang saya huraikan di atas adalah salah satu contoh kasar yang boleh dilihat, kenapa orang kita kahwin lambat atau susah nak kahwin.

Punca masalah:

Pada pandangan saya, budaya kita yang tak kena tempat. Banyak perkara dalam budaya kita yang tidak masuk akal dan kadangkala meyusahkan diri sendiri.

Budaya yang berakar umbi ini menyebabkan ramai orang takut nak berkahwin, dengan alasan mereka tidak mampu walaupun secara fizikal dan mentalnya mereka sebenarnya mampu.

Sedikit pemerhatian dan penyelidikan yang saya lakukan:

01.Perkahwinan perlu dilakukan secara bersederhana.Motif kahwin kan nak menjamu saudara-mara dan rakan-rakan? Jadi, makanan sahaja lah yang perlu diambil kira.

Tak perlu nak membazir duit untuk perkara lain seperti pelamin.

Biasanya, pelamin yang biasa sahaja pun dah berharga RM 1500. Itu baru pelamin. Belum lagi hiasan ini dan hiasan itu.

02."Harga" seseorang wanita diukur dari tahap pendidikan beliau dan bukan diukur dari pengetahuan agama seperti yang di sarankan oleh Islam.

Apabila wang hantaran diletakkan terlalu tinggi, perkahwinan terpaksa dibatalkan atau ditangguhkan. Sedangkan akad nikah itu lebih penting dari wang hantaran.

03.Perkahwinan sepatutnya adalah perkara yang paling mudah dan cepat, tetapi kini ia telah menjadi beban.

Zaman kini, perkahwinan sangat rumit dan rata-ratanya takut untuk berkahwin.

Semasa saya di Sydney, saya lihat beberapa rakan muslim kita yang berkahwin hanya di masjid.

Kemudian ada kenduri kecil yang dijalankan di masjid.

Para jemputan terdiri dari jemmah masjid, kawan-kawan dan saudara terdekat.

Perkara yang perlu difokuskan adalah kehidupan selepas berkahwin, bukannya majlis perkahwinan.

Majlis itu hanyalah pintu ke gerbang perkahwinan.

Namun hakikatnya kini seolah-olah kita menghiasi pintu rumah kita cantik bagai nak rak, tetapi di dalam rumah, kosong, gelap dan tidak menarik?

...and the pressure is on men...

Info Penulis

Artikel di atas telah diolah dengan kebenaran oleh penulis asal: Nina Nurziana, rujukan artikel asal sila lihat di pautan NinaNurziana

Mar 10, 2011

Bingkisan erti tangis seorang wanita

ku tahu tangis dan ketawa seorang perempuan ada luka teluk.. resahku ada riang gunung.. nafsu tangis, bagai bara api menumpul marah ..sakit di hati sesal tak sudah… ketawa, bagai air... santun bayu laut ….tidakkan bergelar seorang perempuan.... kasih seiring dengan tangisan..... jatuh bangun suka duka mainan harian. tangis sendu ratap pilu mematangkan. darinya ku kutip nian, darinya ku pungut permata, yakin mengajarku erti kedewasaan dalam memanjat daki puncak pendirian...

signing off
qu_nazryn

Selagi engkau masih percaya...


Pejamkan matamu untukku...

Dengarlah dunia berkata-kata

Usah kau ragu di sini tempatmu

Walau berubah di mata kita tetap indah

Selagi kau masih percaya

Ketawa kecewa terpisah

Jalan yang lurus kian berhalang

Adakah semua ini yang ku inginkan

Ataupun hanya mengejar dunia semata-mata

Ku harap ku masih percaya

Adakah semua ini yang ku inginkan

Ataupun hanya mengejar dunia semata-mata

Ku harap kau masih percaya

Buka matamu

Biar aku memelukmu

Kita bersama masih muda masih mentah

Ku harap kau masih percaya

Mar 9, 2011

tak cukup oksigen plak

maka pd 6hb, ahad lepas... terjadilah alkisah nya....
balik keje lewat sikit... pas mgrib i dah rasa lain macam... rase lemah sgt..nafas pn cam tersekat2 cam susah nk nafas... ngn selsema nye lagi.. mmg i rase lemah gile badan nie.. bgtaw umi..umi soh mam panadol.. aku mkn jew la...then mlm tu ttbe lak aku pengsan.. my mom said i was unconscious abt 2 hours+ ... they try to wake me up but i didnt respone pn... dorg sume dah cuak kot.. so my dad brought me to pakar perdana... i was admitted coz by the time reached at KPJ im still unconscious and the doc have to put internal tube thru my nose... i dont feel anything tat time yelah time tu kan ak ngah xsedar..mana nk rasa... sedar2 je aku rasa tube tu dah ada lam hidung aku.. cuak gak aku nk nafas kan x bese huhuhuhu....

my mom told me tat i passed out quite lama gak.. so aku terkejut laa.. 1st thing lam kepala aku teringat kat Fuzi... tgk jam time tu dh kul dekat kul 10 sll nye time2 gitu dia dah balik... msti dia ada misscall aku...'lam pale ni dok pk' dah tu aku tnya kat nina, abg fuzi ada call ke sms ke.. nina ckp ada... then nina dah bgtaw dia yg aku pintam n now kat hospital... fuhh lega aku.. .aku xnak dia wisau plak nape aku x reply sms n call dia....

mlm tu kirenya aku cek in kat pakar perdana la.. (skali ag aku cek in spital tuh..hehehe best jgk lah, prvte room kan)... bdan ni rase penat gile.. lemah sgt2... byk kali gak aku terlelap... doc pun asyk dok inject jarum je lam kulit aku nie...sakit dowh! aku jst dpt perit kan mata aku jew lah...

dah lepas setel sume skali, ubt dah mkn... yg machine oksigen tu pn dah setia dok sblah aku... mlm tu aku tido ngn pakai oksigen mask sbb aku xleh nk nafas... x ckup oksigen... kepala aku pn pusing jew mlm tu xleh nk bukak mate melilau2 ushar doc2 ke ape.. tgk skrin hp pn dah ckup wat aku rasa cam nk muntah sbb pening kan... tp aku gagahkan gak tuk reply sms my sayang incik fuzi... dia suh aku tdo awl.. so aku tdo jela.......smpai esk nye....... (aku tdo sorg my parents xdpt temankan aku sbb dorg bz)hkhukhukhuk............

isnin 7 hb, pagi tu aku dikejutkan lagi ngn jarum yg menusuk ke pegelangan tgn aku... terkejut aku dowhh.... mamai2 agi.. adoiiilahh..sib bek nurse tu baek n cun.. kalo xmmg dah kena maki ngn aku.... hurmm tp sempat gak la aku wish morning cam bese kat fuzi... tp hati aku sedikit terkilan sebb dia xde reply pn sms aku..... hurmmm (pasl sms ni ada smbungan lak jap ag)
lam kul 8am, dr.Norita masuk lam bilik aku wat check up.... hurmmm dia kate kena wat scan MRI lagi skali sbb takut virus tu ada balik.... alhamdulillah scan result positive and ok... then kena amik darah plak... yelah tkt ada ape2 pnyakit ke ape.... alhamdulillah jugak sume normal cume tekanan darah aku je tinggi ciket..adehhh.....
tahap asthma aku jew yg merunsingkan, sebb yg menyebabkan aku jatuh pengsan is bcoz jantung aku lmbat pam darah ke saluran darah menybabkan aku kekurangn oksigen lam darah and lam otak.... erkk btl ke ape aku ckp ni? aku ngh cube sedaya upaya nk tulis balik ape yg doc tu bgtaw aku..adehhh.... xkesah la.. point nye lam bdan aku ni x ckup oksigen so sbb tu kena bernafas pakai oksigen mask... oke?paham?Adehhhh kalo xpaham buat2 paham jela ekkk..

~berpinar2 dah mata aku time duk nulis nie..adoiiii....~

ok...dan smpai la waktu mlm lak... aku majuk la ngn fuzi sebb sehari suntuk x terma sms dari dia kan.... so mlm tu aku luahkan la....ermm ruper2nye dia ada reply tp sms dia x lepas plak.... huhuhu patut lahh (sia2 je aku majuk, tp ok la skurang2 nye dia taw aku perlukan dia)
mlm tu aku tdo cam bese..sorg2.... nurse akn datang tiap 5 jam skali tuk bg aku ubat...adehhh nk xnak kena gak mam... botol air pn silih berganti..huhuhuhuhu (penuh ngn air dah bdan aku ni)... then...last nye... aku tertdo ngn sndiri... merindui si dia yg kejauhan huhuhuhuhu....

8hb, ari selasa...... aku masih lagi dlm wad..hurmm dan masih lagi x dibenarkan pulang! xmo..aku nk balik..boring sgt dok lam ni.... dan oksigen mask ni amat la merimas kan! hukhukhukhukhuk.... segala2 nya berlalu dgn camtu jew.... rutin harian aku kat wad ni...amat bosan..... hurmmmmmmmmmmm arap2 esk nye aku dah blh balik (arini lah esk nye tu)

9hb, hari rabu....... cam bese pagi tu dikejutkan ngn ubat...iskkk sakit lew! ermmm smlm tu aku mimpi... kul 5 aku tejaga.... aku try call fuzi tapi x dapat... hurmmm sedih.. last2 aku nangis sorg2 kat katil.... :'(
pagi tadi dia sms tnya nape... aku bgtaw la mimpi aku tu..ermmm dia ckp mainan tdo je... tp mintak2 la mimpi tu cume mainan tdo je....... xbyk yg blh dilakukan time aku kat sini...smpai lah arini adik aku bwk mai lappy aku... baru la aku blh online... at last!!! hahaha dpt gak aku online... ni kalo ada org wc aku sure ak reject.. muka sembab gile beb..iskkkk!
so arini aku online jew la..naseb kat sini ada WiFi free..hahahhaahhaa besh3~

arghhhhhhhh pening ahhh nti smbung la balik esk2 ke lusa2... ak nk take a nap jap....
to be continue ~~~~


Draft autosaved at 6:51 PM


oke sambung cerita semalam.. online sampai lah malam..tapi tak bolh nak online sgt sebb dorg monitor kan.. huhuhu... lepas isyak doc dtg nk cek my condition camne kan dah boleh balik ke x... alhamdulillah doc ckp kalau x de pape esok dah boleh balik..(kalo ada pape tu ape mkne nye? adehh mcm2 ar doc nie wat aku terpk sejenak huhuhu) .... dok kejap MIF sms tnya kadaan aku camne... alhamdulillah... buat seketika tenang rasa bila dpt sms dari dia.. happy sgt...tah nape aku rasa cam sebak je... hurmmm MIF, mujur lah kamu hadir dalm hidup sy....
cam bese MIF akan temankan aku sampai lah aku tertdo...then dia akn bgtaw dia nk kuar mkn..hurmm sian dia... balik keje lwat.. pastu mkn lak lwat..haihhh.... nak je aku dekat ngn dia n tlg sedia kan makan minum dia... tp, ape kan daya... Abg, sabar ye..insyaAllah nti by akn sedia kan semua tu tuk abg...
aku terlena kul 12 lebeh smlm.... hurmm.,,,

10hb, thursday.... aku dibenarkan pulang... charged out tis morning... aku mintak ngn umi, hantarkan aku ke pejabat... byk keje nk kena settle lagi2 harini smpai lusa ada PIKOM PC Fair... dekat Balai Islam dan Kelantan Trace Centre (KTC) so byk work sheet aku kena buat... hurmm sian jgk kat my boss xde assistant...

kenapa lah aku selalu sakit? byk ujian yang aku kena hadapi...x baik aku mengeluh kan? hurmmm... tah la... aku redha....

signing off
qu_nazryn

Mar 6, 2011

never never never !!!

u never wanna know what's inside my heart !

u never wanna know what ive been thru !

u never ask me if im happy with u o not !

u never wanna understand me !

u always keep me wondering !

u always kept silence !

u're mysterious !

aku menyampah !

aku benci dan meluat ngan orang yang berlagak pandai...
bodoh sombong dan riak...!!!
takabbur!!!
aku benci, menyampahhhhhhhhhh!

bicara hati


seketika terasa bagai diri x diperlu kan...

hurmm.... jmaat lepas.. dlm masa sehari je aku habiskan mmbaca novel cite Bicara Hati wrote by Damya Hanna... wat i can say.. .its on of the best story i've ever read... makes me shed a tears while reading the story...

derita merindu seseorg kadangkala blh membuat kita hilang pertimbangn.. seperti kerinduan yang tengku syahran terpaksa hadapi demi cinta nya Alia.... hanya kerana darjat dan status mereka terpaksa berpisah.. .dan keras keegoan, cinta yang dibina hampir musnah.... sedih.. itu yg blh aku gambar kan.... cube untuk meletak kan diri ku di situasi Alia... huh mana mungkin aku akn setabah dia dlm mengharungi rumah tangga yang berkecamuk.... tapi mampu kah aku bertahan dan pertahankan hubungan yg sedia ada ini hingga ke akhir???

aku takut.. aku takut aku akan kalah lagi... aku takut aku x dikurniakan kebahagian untuk bsama dia.... apa yg akan terjadi sekiranya dia bukan milik ku dan kebahagian yg diangan2kan x akan muncul??

cerita syahran dan alia berakhir dgn kembar nya... dan aku???

terasa diri bagai x diperlukan....

abang, by sayangkan abang....

janganlah kau meninggalkan aku bersama-sama kerinduan yang hanya akan menjadi milikmu.

Pulanglah! Kerana hanya kau yang kurindu…


Tatkala sendirian hatiku terdengar degupan cintamu…


=(

Mar 2, 2011

kitty cat kitten

tis morning ushar2 my fren FB page and found out a very very _______ (speechless) kitty... heheheh

hehehe see... i told u kan? tis kitty is speechless cute~! i wish i have one like tis.. huhuhu

thinking to have my own pet lah.. but im allergic to flurry animal liao... iskk so how?huhuhu tat kitty is really adorable sgt.... and the caption oso damn funny..hahah with the face like tat... im sure the owner love tat kitty so much..... haihh i jst wish i cud be the owner..ngeeee

kemengantukan dan tired

tuai padi antara masak... esok jangan layu2an....
intai kasih antara nampak...esk jangan rindu2an.....

erkkk tetiba je kuar lagu lama..hohoho tp i mmg suke lagu tu..hehe.. well i mmg rindukan MIF sgt2... skrg ni dia msti dok ngh keje..iskk.. suppose we will meet tis friday but u knw la kan like i mentioned lam post baru ni, his leave not approve so have to postponed la..sob3~ very sad lor... xpelah nk wat camne.. plan next time plak... ~_~!

actually today im so tired... not feeling so well either... dizzy and sumtime a bit loya... haizzzz... my back oso feel pain.. cant really do my work... huh~

akibat dari malas sgt, so tadi time lunch hour i jst rest in office and take a nap for a while.. tp kan..heheheh sempat lagi amik pic :P


time ni i ngh rasa sakit kepala yang amat huhuhu tp bese la..mmg nyempat je kalo nak snap pic kan.. hehhehee

so dah lepas hajat tadi (lelapkn mata daa,bkn hjt lain..isk) bgn je snap pic lagi..haha mmg xde keje kan? hhehe tp, ada i kesah? suke hati la hahahahhaa.....


ermm rest2 gak..but need to settle my job oso..its getting late dah tadi... ermm until lah now, half n hour to 6pm.... tp like always, im not going home if the clock didnt hit 7... its normal coz b4 went home, byk kena setel.. kemas itu ini bagai.. haihh... xpelah..skrg ni.. jst settle wat need to be done jewla.... dah la today i PMS hukhukhukhuk mmg rasa sakit sgt lah.... iskkk.. nk je baring2 kat umah..haihhh best nye.... i kalo time pms mmg sakit tahap gaban (bak kate MIF) hehehhehe tp nk wat camne..dah hormon nye camtoh kan..trma jew la.... huhuhuhu tu la salah 1 keistimewaan wanita.... tiap2 bulan kuar darah yang banyak..tp still leh survive lagi..hehehe Allahuakbar.. besar nye ciptaan Allah kan?....

pape pn, sume ni temporary je..insyaAllah sakit ni akn beransur hilang, mmg dah lumrah dia camtu... ermm k la..nk chaooo dah...

signin off
qu_nazryn