Search This Blog

Dec 22, 2011

A Thousand Years

Love me for who i am



Heart beats fast
Colors and promises
How to be brave
How can I love when I'm afraid to fall
But watching you stand alone
All of my doubt suddenly goes away somehow
One step closer

I have died everyday waiting for you
Darling don't be afraid I have loved you
For a thousand years
I'll love you for a thousand more

Time stands still
Beauty in all she is
I will be brave
I will not let anything take away
What's standing in front of me
Every breath
Every hour has come to this
One step closer

I have died everyday waiting for you
Darling don't be afraid I have loved you
For a thousand years
I'll love you for a thousand more

And all along I believed I would find you
Time has brought your heart to me
I have loved you for a thousand years
I'll love you for a thousand more
 
I have died everyday waiting for you
Darling don't be afraid I have loved you
For a thousand years
I'll love you for a thousand more

And all along I believed I would find you
Time has brought your heart to me
I have loved you for a thousand years
I'll love you for a thousand more 

 
and i'll love you forever.


Dec 5, 2011

Jauh disudut hati

Semenjak dua menjak ni..cepat benar aku terasa hati..
mudah benar rasa terkilan..pelik..sblm ni, aku hard-headed bab2 camtu...
jauh disudut hati aku..mudah benar terguris hati ni skrg...

Nov 14, 2011

Can I Just Run ?

Never will understand

Pernah tak rasa diri ni tertekan sgt...
Pernah tak rasa diri ni hilang arah..
Pernah tak rasa diri ni tak berkemampuan....

Disaat ini, aku rasa diri ni tak mampu tuk menahan segala masalah dan dugaan yang datang...
Walau seberapa kali aku cuba untuk atasi, masih tak mampu menanganinya....

Pernah tak rasa kita nak berubah,tp terhalang?
Pernah tak rasa apa yg kita ada dan dapat jauh dari mencukupi?
Pernah tak rasa nak lari dari semua masalah?

Orang akan cakp 'sabar, anggap ia sbagai satu dugaan'
Orang akan cakap 'insyaAllah semua akan jadi baik'
Orang juga akan cakap 'saya ada dibelakang awak'

Tapi berapa kerat je btl2 ada diblakang tuk support?
Semua masalah aku yang kena tanggung.. Semua perkara aku yang kena fikir untuk settle kan..
Aku tak mampu... Aku tak berupaya.... Buntu sudah aku fikir ....
Kenapa asyik aku yang kena???
Kenapa harus aku yang dipertanggungjawabkan???
Kenapa mesti aku yang sediakan???

Aku ingin lari...jauh dari semua tu..... Tapi.. aku bukan seorg yang pentingkan diri sendiri....
Sejauh mana lagi aku mampu bertahan.. Aku hanya mampu senyum..walau dalam hati merana.

Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul....
Tanggungjawab harus dilaksanakan.... When u hold the title of ' A Daughter'
By hook or by crook....

Oct 30, 2011

So what if im fat??

People wont get tired talking about others ... seriously they wont.. 
they will keep on saying others... seriously they will..

Why bother?? i mean.. clearly it's non of their F business ...

Oct 23, 2011

Sungguh pahit dan tawar rasanya....

Harini nasib tak baik sungguh....
makan biskut munchy's dah best dahh... 
pastu pegi buat air...



air coffee... nescafe 2 in 1...
i repeat.... 2 in 1 - two in one
means only got coffee tu and coffee mate creamer... 
notice sumtin's missing???
yeahhh only coffee and the creamer only
so... bancuh cam biasa.... nmpk sungguh lemak berkrim... 
tp creamer tu letak half packet je.. (on diet kan)
wahhh...nampak besh nye time2 gini cuaca sejuk dgn suhu bilik nye mencecah -15darjah celcius!
aroma coffee menusuk ke dlm hidungku....
perlahan2 ku hirup coffee tu dgn penuh kesopanan dan bertatasusila....

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
!!!!!!!!!!!!!!!! skali bila dah masuk tekak, pahittttttttttttttt!!!! tawarrrrr!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

dlm keterpaksaan...daku habiskan jua air itu... tak baik membazir.... 
lepas ni kena tambahkan gula dlm senyuman la nampak nye... why?
sbb perumpamaan
"kurangkan gula dalam minuman, tambahkan gula dalam senyuman" =)

okebai~


p/s: tq abg sbb mms pic tu..encemmmm i loikeee~

Oct 19, 2011

Crackers Munchy's punya cerita..

Sejak smingu dua ni i sedang giat mengerjakan diet...makan nasik pong skali shari jek... tu pun sukat sebab taknak terlebey...  kenapa tibe2 nak diet?haizzz sebab dah overlimit lahh... kalau time wiken memang tu cam susah sikit stay on the trail hahaha sebb byk godaan time dok umah..almaklum lah time masak tu kena la rasa sedap ke x.. lepas masak tu pula nk hidangkan..haa time hidangkan tu la kadang2 jamah sikit.tup2 spingan jgk..huhuhuhu.... tp yang best nye..kalau wiken.. sempat lah i bersukan sikit..dah lama bebenor i tingalkan main skuash...tp skrg ni kalau wiken..mula kan balik aktiviti bermain badminton aje.... leh ilangkan peluh...lepas tu, mmg tak rasa nak makan pong..sbb leteh kot... huhu.... Hari bekeje lagi syok... pagi kena makan...tak byk pun sikit jadilah..kalo tak kat opis asyk pening jek...tgh hari mmg tak kuar lahh.. colleagues i pelik kenapa i tak lunch... hehehehe sbb slalunye mmg i lunch... makan nasik ..iskkk... so after i got back from Melaka that day, they all noticed my changes.... i started to not taking my lunch... and they kinda felt weird and my colleague Leong ask me why... she think mybe im getting married and im on diet coz need to fit in the dress..hahahaha funny je for me... well.. there;s a reason behind all these new 'behavior' hehehehe....
When i was at melaka.. seriously i ate non stop... hehe happy maaa...spending time with my beloved one kan...of coz la appetite pn open wide hahaha...summore lately my doc said i need to monitor my eating diet... cant eat too much of high colestrol,calories or fat foods... or else i'll get sick and headache... so in terms of that.,,diet is the best way... not so drastic... slowly but surely... hahaha.... and also bcoz my sayang asyk perli je.. haha and dia selalu cubit pp i...eee mana tak tembam pp i neh....

Speaking of diet... hehe today i ate crackers for my lunch... well..as u've known..i mean,for those who knew lah.. im so called picture snapping maniac kan.... hahaha... so i take a photo of my crackers and a mug of coffee then i mms to my love... then... 15mins after he text me back.. hehehe .. as soon as i read the text i lmao (laugh my a** out, in case u didnt knw :p) coz he's particularly was teasing me and think tat im doing sum kind of joke... huhuhu.... smpai hati dia..hahaha tp rasa macam nak je i cubti2 dia kalo dekat oke...sgt geram plus geram lagi..dan lagi..hahaha ... berikut adalah perbualan yang sempat i rakamkan... ~rakam la sgt~

ME: My lunch today (MMS Sent)
>>>>>
MIF: Knp mam tu jew... mana boleh by mam 2 jew..heheh
ME: nape lak xleh..xcaye ek.. by on diet lahh....boleh je mam tu je
MIF: By kan kena mam nasi2 je.. karang lemah sluruh badan lak ... by ada online tak tu? (soalan wajib yg dia sll tnya i huhu)
ME: Ooo perli ekk..xpe2..nti by buktikan.hehe..kalo lemah bdn mam je kacip patimah haha... ni ada online jap time rest kan...
MIF: Yew kew tapi kejap kejap jew nanti lepas tu cari nasi balik..hehehe... kew by YM tu>?
ME: x bagi semangat lansung pong kan..iskkk..memang la cari nasi tapi mam 1 senduk jew..huhu.. by tgk video kat fb jek..
MIF: Nanti abg bagi semangat kat by lepas berjaya buktikan yew... karang minggu depan tak diet.. macam mana nk mam mdc dgn abg ni? by tgk abg makan je la ek..hehe
ME: huhuhu oke fine..xpe..kite tgk ekk..kalo by bejaya..by nak phone baru hahaha... kalo kite gi mam mcd..by tgk abg mam jew la..tu pn dah kenyang..kate nak tmbah berat jadi 135kg...
MIF: Abg bg phone abg ni jelah..by kan dah tere guna..yg abg nanti abg beli lain, samsung galaxy ke..hehe.. ok kita mkn mcd yerk...
ME: grrrrr...sib bek jao..kalo dekat..da lama da lewbam pwot tu.... (itu makan dia hahaha)


Boleh jew dia perli i camtu..eeee sengal la dia tu..hahahaha tp itulah yang membuatkan i rindu bangat sama dia.... kelakar tah hape2 oke... .eeeee.... sib bek jauh... huhuhu..... harap2 i boleh la kekal kan diet ini nanti..hahaha....

i miss him..so bad... i miss his sweet smiles..his tan skin..his laughs... i miss the way he praised me... the way he make me laugh.. i miss his jokes..his nonsense hehe.. ~ these might seems like im so called 'jiwang' but.. these're are the facts! huhu i miss incik Mohd Fuzi...

well thats it for now... kbai~ :*

p/s: windu la nak wc ngn abg..iskk asyk bz aje...

Oct 12, 2011

Wordless Wednesday - Love Story

Nothing much that i wanna write... 
when i miss him..i always look at our photos.. 
 Love Story - 30th Sept ~ 3rd Oct 2011
Waktu ni kul 9.30 pagi..having breakfast kat tepi pantai puteri..makan mcd hehehe....

Malam tu kitorg pegi makan mcd lagi..and pegi tgk wayang..cite Fright Night, Collin Farrel blakon..besh cite dia..seram gitu..huhuhu

Sambil2 makan snap pic cikit hehe biasa lah...i kan memang suke bab2 bergambo ni.... gambor my syg tu kat atas tu..tgh minum pn den snap jgk...candid !hehe

Hari sabtu.. kitorg pegi lunch kat Mahkota Parade... lepas tu pegi tgk wayang cite Libas..boleh tahan la cite dia...suka tgk Johan jeee pon hehehe......
Time ni aku baru sampai kat kampung my love, kat mersing.... ni dok rilex2 kan badan dlu..hehehe hari tu hari Ahad..

Malam tu kitorg having dinner sesma...lepas tlg2 mak dia kat dapur..kitorg kuar jalan2 kejap.... heheh lepas tu jmpa kak fida yang kebetulan ada kat sana time tu..then kitorg lepak2 kejap...windu nk jmpa kak fida lagi..kecik molek org nye..cantik.. hehe... :)

Hari Isnin pagi, lepas pegi pasar and breakfast sama2, aku rilex2 kat depan sembang2 dgn anak2 buah dia... ada anak buah dia tu nama aiman..sgt byk ckp..hehehe letih melayan mulut dia..byk btl pertanyaan dia..tp dia comell sgt..hehe

lepas beristirehat kejap... my syg and i pegi jalan2 kejap... ronda2 kampung... aku suka pantai..so dia bawak aku pegi pantai... pantai air papan ..cantik tmpat dia...tp time tu takde org sgt and agak panas...hhuhu sempat la amik beberapa gamba..tp aku upload cikit2 dah lah hehehehe

yang ni..ermm aku geram..memang kena cubit dah dia tu..hahaha notty sgt oke...aku pnya lah posing..dia pegi amik gmba batang buluh tu..haa kena cubit pwot..padan muka..haha sengal sgt.... lepas beberapa post kat sna.... kitorg gerak balik....


Selepas tu.... kitorg gerak balik umah dulu...packing2 sume and gerak balik ke melaka sebab malam nye kul 8 aku dah kena gerak baliik kelantan...sob3 tiba lah saat sedih.... dlm kete aku rasa cam sedih sesgt nk balik dah...rasa cepat sgt masa berlalu.... huhuhu tp apa yang pasti.. aku sgt bahagia dan happy sepanjang 4 hari bersama my sayang....incik fuzi..... insyaAllah nanti kite jmpa lagi oke sayang! :*


p/s: hari2 by tgk pic kite..hari2 makin rindu~hehe muahh syg abg ketat2...

Oct 11, 2011

permintaan hati....



Ku sedar ku tak seberapa
Jika dibanding mereka
Yang jauh lebih megah dari diri ini

Apa yang mampu ku berhias
Hanyalah hati yang ikhlas
Terpendam simpan untuk dia yang sudi

Mencintai aku dengan seadanya
Mencintai aku bukan kerana rupa
Dalam waktu sedu
Dalam waktu hiba
Ku harapkan dia rela

Mencintai aku dengan seadanya
Sanggup menerima insan tak sempurna

Belum pernah ku merasakan
Dipeluk dalam dakapan
Eratnya melindungi jiwa rapuh ini

Sanubariku memerlukan
Kehadiran seorang teman
Tulus mencurah kasih sepenuh hati

Mencintai aku dengan seadanya
Mencintai aku bukan kerana rupa
Dalam waktu sedu
Dalam waktu hiba
Ku harapkan dia rela

Mencintai aku dengan seadanya
Sanggup menerima insan tak sempurna

p/s: by dedicated lagu ni untuk abg.... khas tuk abg..

Sakit jantung....

kalau hari2 kite dok fikir sampai stress mau sakit jantung.... dok tgh buat keje tibe2 rasa macam ada org katok blakng ni ngn kayu golf.... sakit doe... jantung rasa cam kena penyet..taw x rasa dia cane?? rasa cam ada org jentik jantung ko time ko ngah hidup2 lagi... xtaw kan? aku pn xtaw... tp sakit dia tu skali ngn rasa nerbes.... rasa panic dan rasa semacam je... iskkk..macam2 btul... 

arini skali lagi aku melalu process menda ape tah tp org ramai ckp 'deja voo' .... aku rasa aku penah alami situasi tu...tp dlm mimpi..aku penah mimpikan situasi tu...dan pagi tadi ia berulang atau terjadi.... pelik!! tapi ia benar oke~ lantak ko nk caya ke x, aku je taw ape aku rasa.... hurmmm selalu sgt aku melalui detik2 'cemas' camtu.... nak kate aku ada sixth sense x bek tkt kang nti salah tafsir lak...huahuhaua tah la..mybe org lain pn ada jgk kot lalui pekara cengitu...
abaikan la ttg deja voo tu.... skrg ni aku rasa macam sumtin wrong je...cam ada je benda x bek akn berlaku.. takut oke~ bukan ape... dlm pale aku tertnya2 "ape lagi la yang tak kena?" sebab aku rasa tak sedap hati.... pastu tetiba aku rasa sebak...sebak gile2...merah mata air mata sikit lagi nk menitis.. sib bek sempat gi ladies... ermm lepas tu aku rasa cam nk luah kan je.... tapi..aku nk luahkan kat sape??? cehhh..aku luahkan dalam ni lah...mana ada manusia yang blh paham aku selain PC aku neh.... kibod ni je yang faham aku n menurut segala arahan aku untuk menaip setiap kata yang kepala otak aku ligat berfikir.... simple je... kepala aku fikir, jari aku bergerak..kibod ni appear huruf2 and ayat.... dan skrg ni.... apa yang aku taip ni sume berada dalam pale aku...~mmg la dlm pale aku, xkan lam poket aku lak.iskk~

lepas rasa sebak..aku rasa serabut plak..rasa sedih sgt sgt sgt kuasa 17 oke! .....tapi aku tak taw nape... pelik bukan? tp itu la aku.... (kuat sgt tacing nye) nk wat camne.... dah aku rasa cam ada sesuatu yang x kena dan ia memang tak indah!  adakah aku telah melakukan kesalahhan??? pelik la skrg... kite x buat salah tp last2 kita plak dipersalahkan... ada gak kes camtu...kau tahu???? ~ ko x hadapi mana ko nk tahu ~ pagi petang siang malam aku fikir camne la nk bg semuanyer berjalan ngn lancar....tp aku xleh lupa...yang manusia mampu plan je..yang menentukan tu Allah swt.... so, kalau btl la ada 'sumtin is wrong sumwhere' , apa yang perlu aku buat???? ~ arghhh tidakkk aku tak dapat bayangkan camne..dan aku tak sangup nk fkir ttg itu pun!!!!~

'when u hve great power, comes great responsibilities' well aku dah ada sikit pnya banyak great responsibilities,...tapi mana great power aku nye????? ~ ternyata ayat2 tu tak boleh digunapakai sebab yang guna ayat tu dalm komic marvel jerk!!~ duhhh.... aku sedihhhh! kalau kat umah ni sure dah nangis dah...hah? memang aku cept tacing.. jiwa aku lembut oke... iskkk ... kenapa?? mana la aku tau..dah memang camni.... dunia kite jauh berbeza... aku aku dan kau kau... tapi dunia aku adalah antara aku dan dia...tanpa dia .... camne aku nak teruskan hidup ni.. tp aku yakin... dimana ada usaha dan tawakal...disitu kite akn diuji oleh dia.... insyaAllah ...aku akn kuat utk face ujian tu... 
~okbai3~

p/s: by sayang abg oke!

Oct 10, 2011

2nd Anniversary - Unfinish story

It has been quite sumtimes tak update blog ni..Masa berlalu dgn cepat sedar tak sedar dah 2 tahun perkenalan kami.... 
Selama tempoh waktu tu.. banyak jgk lah perkara yang kami face... from the sweet moments till the arguments... well.. sume tu alhamdulillah dapat kami tangani dgn baik.... 

Untuk ulang tahun ke 2 ni.. byk yang aku harap dan doakan... bukan senang untuk aku bertahan dgn sesebuah hubungan before this.. sebelum ni, hubungan yang dijalin berhenti sekerat jalan je..ada yang suku jalan pn ye gak..huhu... tp tis time was different.. i felt different bout tis relationship... im determined to keep tis long lasting... 

At the st beginning of our relationship... i hve doubts that tis wont last... but.. alhamdulillah... Dia berikan aku peluang untuk merasa mencintai dan dicintai... segala keraguan terjawab baru2 ni... (yg tu nnti cite kat entry lain plak ehhee) but yet... our story isnt finish here... there's a long way to go till we can be together ~ legally hehehe...kami harus bersabar dan berusaha kearah itu... insyaAllah... 

I randomly seingat aku, our declaration date in on 15th September 2009 as we both dah stated our feeling towards eachother.. since tat day things changed... tp even masa tu.. we both blm btl2 commit sgt lagi coz yelah..havent met kan... so dont wanna hoping too much tkt nanti frust nonggeng lak hehehe.... but somehow i felt like sumthing aint complete if he'snt around... tiap kali dia busy dengan keje... jarang reply my sms or call.. rasa macam sesuatua yang tak best... it dont know ... adakah ianya disebabkan perasaan sayang dan cemburu??? well..of coz la kan~ kalau tak sayang takde nye nak jeles or risau.. huhu...but ape pn i trusted him.. like he did.... :)

My love M.I.F, 
i hope kita akan terus bersama untuk settlekan hubungan kita ni sebaik yang mungkin... saya harap...awak pn sama.... sama2 kita jaga hubungan ni... mgkin awk dah slalu dgr kata2 ni..tp bg sy, sy tak kan penah jemu untk mnyatakan yang sy sayangkan awk... sy tak kan pernah jemu untuk melahirkan perasaan sayang sy pada awak.... selain keluarga..awklah org yang paling sy sayang... (kwn2 pmpuan sy pn syg gak dorg hehe) ... when it comes to my future, there;s no joke about it.. im serious and i will be for the sake of our future... Tiada lelaki lain yang hadir dalam hidup sy selain awk yang sy sayangi.... 
Sy akui..ada kalanya sy buat awk sakit hati..sy buat awk tersinggung.. and sy taw..awk belum pulih sepenuhnye.... kesalahan sy..kesilapan sy.. semuanya adalah yg dtg dari diri sy sndiri.. dan yang baik dari sy..semuanye datang dari Allah...skali lagi sy pohon... maafkan lah sy... dan segala yang sy lakukan untuk mmbaiki balik silap sy tu ikhlas sy lakukan untuk awk.... sy hanya manusia biasa...yang sering kali melakukan kesalahan... maafkan lah sy.... my lessons is well learned.... i dont want u to go away from me... i need u..coz i love you so much! i promise that i will fix tis back ... terima kasih kerana memberi sy peluang ... terima kasih kerana mengajar sy erti sayang dan cinta yang sebenar.... terima kasih kerana hadir dalam hidup saya..... terima kasih Allah kerana mengurniakan dia (mif) padaku.... berkatilah kami.... 

Tiada apa yang aku ingin kan selain keredhaan Dia dan bersama dia dalam menjalani liku2 kehidupan diatas muka bumi Allah ini....



Last but not least.... saya sayang awak incik Fuzi Hassan.

p/s: by baru publish,dh lama draft ni.. love u n miss u sgt2 abg :*

Aug 10, 2011

Siapa wanita pada lelaki...?


Woman was made from the rib of man...

she was not created from his head to top him...

nor from his feet to be stepped upon...

she was made from his side to be close to him...

from beneath his arm to be protected by him..

near his heart to be loved by him... ♥

aku?? kahwin?? Its complicated..


Dear Diary...

sejak akhir2 ni my mom.. umi..sering kali bercakap tentang kawen.. aku pun dah bingung..
selalui tanya pasal hubungan aku dengan dia... umi ckp, "tak elok kawan lama2 sgt...
dah kalau ada rezeki..tahun depan kawen je.... " tersentap kot aku dengar umi ckp camtu..
sebelum ni, umi yang beria2 tak nak aku kawen awl..tungu nti umur 26 lah bagai.,...iskkk

macam mana aku nak ckp kat umi tah.. mgkin pihak aku oke je..tp pihak dia.,,??? cam tak ada pape je... yelah.. baru 2 tahun kot kenal... hmm.. aku malas nak desak or cakp pasal hal ni kat dia..sbb aku tau dia pn kalao cakp pasal ni mesti tak selesa..aku pun,,,, tp sampai bila??? hurmm.. pening lahhh macam ni.... tak fikir kang mmg kena fikir pong... kalo fikir sgt kang org kate apa plak.... aku ngn dia skrg ni pn tak berapa nak kukuh lagi...tak stabil pn lagi.. camne la nak cakap soal kawen lak....hukhukhuk.... bukan tak nak..tapi, hurmmm ITS COMPLICATED oke!

serba tak kena rase sejak smingu dua ni.... dia pn sejak2 Ramadhan, mmg busy sgt2 kot...smpai masa ngn aku pn brapa jam je... tu pn malam... hurmmm sedey...tp dah keje dia..nk wt camne....sejak dia balik kampung aritu..rasa cam lain je.. then lepas tu busy je manjang... aku kena la paham kan???dah nama nye keje...tapi..ermm entahlah...rasa macam sunyi... dia dah la jauh...cakap ngn dia pun jarang.... kalau dapat cakap pn kejap2 je time aku kejut dia bangun sahur... huhuhu aku rindu nak sembang ngn dia...


skrg ni...aku tak tahu nk pikir ape...hmm ape yang jadi in future..aku hadap jelah... smoga Dia berikan aku petunjuk...amin...



p/s: by mtk sorry ek...hukhuk

Jul 22, 2011

dan terus menunggu


Dear Diary,

Its 11.59pm at the time i wrote tis entry... and yet, he's still not home from work yet :(
ive been waitin for him since 9pm... today he received my post.. theres sumtin that i posted to him...he said he will open it at home after work...

Till now its midnite still not coming back... i felt kinda upset a bit coz, ive waited for him since tis evening... im so excited to wait for him to open the package... yet till now...hurmmm....

I felt unappreciated...im sad...very sad.. and again im crying for tis crap... i hate this feeling... i hate it so much....

I understand if its about work..but, hurmmm im just sad...dont knw why...

Better off to bed...

p/s: abg, by mngntuk n sakit pale tunggu abg.. im sorry... i love u...

Jul 14, 2011

sesuatu yang menggangu diri ni


Dear Diary,

harini dari pagi sampai ke sekarang kerja aku dok siapkan report je.... siapkan tender... siapkan kertas kerje la bagai.. huhu so much to settle... ini pun aku take five kejap berehat sebentar bersama Kit Kat ( eerkk arini aku posa ganti, iklan je tu)

pagi tadi kejap aku sempat tulis sepatah dua kata tentang ketidaktenangan hati aku.. huhu.. tak ckup ngn itu, tambah plak aku tengah wisau tentang nenek aku a.k.a mama... mama ada kat penang sekarang nie, and jumaat esk pagi2 kena buat operation sebab ada batu karang kat buah pinggang dia... aku sedeh sebab aku tak dapat nak balik penang jenguk mama... aku rindukan dia sangat2.. makcik call kata mama nampak lemah dan tak bermaya..dia nak semua anak2 cucu dia pergi penang tp aku tak boleh cuti lagi sekarang atas urusan kerja.. aku dah mintak cuti ngan bos tapi dia berat hati nak approve (mmg x approve pn) tapi aku faham sebab skrg ni pun keje berlambak... aku ngn dia je tingal nak setel benda2 tu pn.... so kat opis aku kadang2 susah nk dapatkan balik momentum kerja aku... kena amik masa untuk aku focus dan buat kerja... aku nak sangt pegi tgk mama kat penang tu... tp apakan daya... :'(

sebab lain yang mengangu diri dan fikiran ku jgk sbb apa yg aku post aritu... sebb pertama yelah pasal kejer aku..tp aku bersyukur sebab sekurang2nye aku ada kerja kan compare others yang masih menganggur.... insyaAllah aku akan lakukan kerja aku ngn baek... haizzzzz....

semalam lepas text my incik.. gi mam ubat and terus tdo..bgn2 dah kul 6..dah agak lewat tuk subuh..pas siap smyg tertdo balik huhu (ujan nye pasal hehe)... but then! bila aku bangun, aku ada receive msg dari seseorg ini... bila aku baca msg tu.. tibe2 rasa sebak jek..huhu siyes i tell u... sebabnya... aku dah salah faham..pasal post yg aku mention kat atas tu jgk la... time tu.. dlm hati ni hot, sbb ingt org dah taknak kawan ngn aku.. huhu so aku pn rasa cam down kot..iskk.. penah rasa camtu dlu time high school... kawan bek sndiri tikam blakang and kenakan aku, malukan aku lagi..aku kan ingat sampai mati kot.. and smpai skrg pn aku tak maafkan bekas2 kawan aku tu..nama masing2 pn aku ingt lagi.. so sbb tu bila masuk bab kawan ni..aku ckup serius dan sensitif..sebab aku kawan bukan nk semntara je.. kalao boleh lepas masing2 kawen beranak pinak pn still lagi nak kawan... setengah org tak kan faham dan takkan pernah tahu perit kot kalo kawan dajalkan kita... hanya yang pernah lalui je yg paham.... so dalam bab tu, aku sebak bila hamba Allah tu msg aku camtu...(emo lebey, sbb dlu pn join geng emo gak isk3) ... pape pn mintak sorry jgk dekat hamba Allah tu...aku salah faham jek... aku fikir yang dia tak nak kawan ngn aku dah..tu yang aku tacing sikit huhuhu arap2 sume nye ok lah pasni.. insyaAllah...

ermm takat ni jelah dlu kot... dah pening pale dah nk ngadap screen ni lama2....
bubyeeeee dear diary.........

p/s: abg by ingt esk nk ikut umi gi penang..erkk ;p

salah faham

arini aku busy sangat2... tapi aku ada nak luahkan sumtin...

sat2 lagi ah aku update...

haizzzzzzzzzzzz keje aku ni betul2 memeningkan aku... huhu



adiossssssssssssa!

Jul 12, 2011

takde mood , and rimas


haah seperti tajuk diatas aku memang tengah tak ada mood, rimas, nk marah, bosan dan annoyed.
kenapa? entah, terlalu banyak faktor2 yang menjadikan aku macam ni..

salah satunya ialah pasal kerja... work load yang semakin bertambah...dengan gaji pulak yang tak berapa xxxxx sangat, aku rasa cam aku wat keje amal kebajikan jek...

keduanye, pasal hamba Allah sorang ni... dlu siap aku jadi follower dia bagai.. tp bila aku nak masuk jalan2 kat blog dia, permission denied lak.. hamba Allah tu kena invited aku baru boleh aku jalan2 kat blog dia... cam hape jek... dlu bukan aku follow die ke ape..now camtu lak...??? bosan ahhhhhh...

seterusnya pasal incik abam aku.... aku windu gile nak jumpa dia kot... tp terpaksa kena sabar lepas raya baru leh jumpa...kadang2 aku tension n tertekan bila ada rakan2 dok post gamba ngn pakwe2 dorg, tunang2 dorg, hubby dorg.... aku iri hati tau... tp aku pasrah je.. kalau ini jalan yang Dia bagi pada aku, sekurang2 nya kami dok jauh dpt mgelakkan dari melakukan perkara2 yang tak diingini..insyaAllah.... tp aku still lagi tak puas hati sbb windu kat dia hhuhu... aku rasa kecik hati bila org lain berbicara tentang kekasih hati mereka..uwaaaaaaaaaaaaa... aku juga punya kekasih hati bah..cuma jauh jek...

pasal bersih pn rimas gak..sebab gile banyak post2 and page2 yang tumbuh lepas perhimpunan bersih tu.... boring duh! nko nak najib turun so that anwar gile tu boleh jadi perdana menteri??? ahhh scumbag ahhh...moron kot kalau plan engkorang camtu... apesal buta hati sgt pn tak tau ar.... banyak kot page2 yang tahape2 mmg semak kan pale otak aku bila aku on fb....tp aku onlie jugak fb sbb mmg dah rutin kot..haihsss tp kejap2 je arr.... keje diutamakan dlu..dah setel sume baru leh online oke..hehehehehe

sedang aku nulis entry ni, tiba2 aku rasa sangat mengantuk... haizzzzzzz lambat lagi nak blik nie...huhuhu.........

Jul 4, 2011

Adab 'making love' suami isteri dalam tuntutan ISLAM



Membicarakan tentang seks perlu sikap yang amat berhati hati kerana ia memerlukan adab dan penggunaan bahasa yang terkawal supaya tidak memperlihatkan isu ini menjadi nampak lucah dan menjijikkan. Bagaimanapun seks tetap menjadi isu penting untuk diketengahkan kerana banyak orang dapat berbual tentang isu seks ini sambil diiringi hilaian ketawa penuh ghairah dan merangsangkan. Lebih dahsyat lagi seks telah diketengahkan dalam berbagai bentuk dan gaya yang hanya menaikkan syahwat sahaja dan lebih banyak nilai komersil dari nilai-nilai pendidikan. Ini membawa keuntungan besar bagi banyak pihak terutama dalam semua jenis media massa, sedangkan apa yang diketengahkan oleh media massa bukanlah pengetahuan seks yang sebenarnya.

Dalam Islam isu seks bukanlah sesuatu yang tabu atau memalukan untuk diketengahkan , bukan juga hanya semata mengetengahkan hukum halal dan haram. Ini disebabkan melakukan hubungan seks termasuk ibadah dalam rumahtangga seorang muslim. Dalam sunnahnya Nabi saw menyarankan seorang lelaki memilih wanita yang dapat melahirkan banyak anak. Ingin mempunyai anak adalah urusan bagaimana hubungan seks dilakukan oleh pasangan ditambah juga ada beberapa hadis yang mencatat doa doa dan tatacara hubungan seks oleh pasangan Muslim/Muslimah agar mendapat berkah kehangatan dan kenikmatan hubungan seks suami isteri disamping dapat melahirkan anak anak yang soleh/solehah.

Banyak pasangan Muslim/Muslimah tidak didedahkan dengan hadis-hadis tentang hubungan seks suami isteri yang lengkap. Ini disebabkan umat selalu merujuk hal ini kepada pakar perubatan atau kaunselor sahaja seolah olah Islam bukan tempat rujukan yang tepat. Asasnya perlu dibentuk dengan gaya dan cara yang sopan agar tidak terlalu menonjol atau mendatangkan fitnah dalam usaha menyampaikan dakwah.

Banyak nasihat dalam hadis-hadis Nabi saw tertuju kepada kaum lelaki kerana kelihatannya pengurusan hubungan seks adalah perkara yang amat penting bagi para suami. Malah melayani hubungan seks dalam rumahtangga termasuk isu ketaatan bagi para isteri. Banyak para wanita telah diberikan beberapa hadis ini sebelum mendirikan rumahtangga.

DALAM Al-Quran Allah SWT memberikan “kebenaran’ kepada suami untuk melakukan hubungan seks dengan isterinya pada bila-bila saja. Hal ini seperti dinyatakan dalam firmanNya yang bermaksud:

“Isteri-isteri kamu adalah sawah ladang kamu, maka datangilah sawah ladangmu itu dengan cara yang kamu sukai.” (Surah al-Baqarah, ayat 223)

Bagaimanapun, sebenarnya dalam ayat itu ada beberapa ajaran yang tersirat, iaitu

“Mendatangi sawah ladang mestilah dilakukan pada waktu dan masa yang sesuai, bukan sesuka hati”.

“Jika suami mengajak isterinya ke tempat tidurnya lalu dia menolak ajakan tsb. hingga ia menjadi marah, maka para malaikat akan melaknatinya sampai subuh.” (HR.Ahmad, Bukhari dan Muslim)

“Hak suami terhadap isterinya adalah tidak menghalangi permintaan suaminya kepadanya sekalipun sedang di atas punggung unta”.

Tetapi janganlah kita menggunakan ayat ini untuk melakukan seks didalam kereta pulak nanti padah, terjadi kemalangan jalanraya. Tapi ayat itu bermaksudnya bertapa pentingnya permintaan sang suami yang tidak boleh ditolak oleh sang isteri dalam melakukan hubungan seks.

Dalam buku Fiqhus Sunnah karangan Sayyid Sabiq Ibny Hazam berkata:

Suami wajib menggauli isterinya sedikitnya satu kali setiap bulan jika ia mampu. Kalau tidak, bererti ia durhaka terhadap Allah SWT. Kebanyakan Ulama sependapat dengan Ibnu Hazm walaupun terdapat beberapa perbedaan pendapat. Bagaimanapun ini memperlihatkan bahawa keperluan hubungan seks bukan semata kepentingan para suami tetapi juga keperluan naluri kewanitaan dalam hubungan lelaki/wanita.

Suatu malam Khalifah Umar Al Khattab meronda kota Madinah dan Umar mendengar keluhan dan rintihan seorang wanita dalam rangkapan kata katanya:

Malam ini begitu panjang dan tepi langit begitu hitam. Sudah lama aku tiada kawan untuk bersenda gurau. Demi Allah!. kalau tidak kerana takut kepada Allah SWT semata mata tentulah kaki kaki tempat tidur ini sudah bergoyang-goyang. Tetapi, O Tuhanku! Rasa malu cukup menahan diriku Namun, suamiku sungguh lebih mengutamakan mengendarai untanya.

Rupanya suami wanita ini selalu bertugas pergi berjihad fisabilillah. Saidina Umar kemudian menetapkan waktu tugas bagi tenteranya untuk berada di medan tempur hanya selama enam bulan, sebulan untuk pergi, empat bulan di medan tempur lalu sebulan untuk pulang.

Dari kisah di atas memperlihatkan bahawa keperluan hubungan seks bukan saja keinginan kaum lelaki tetapi juga keinginan semula jadi wanita apa lagi dalam ikatan yang sah sebagai suami/isteri.

Seorang sahabat Nabi SAW pun pernah menyelesaikan masalah seorang wanita yang mengadu hal tentang suaminya yang tidak suka melayani keinginan seksnya kerana hanya suka berpuasa dan bersolat sepanjang masa. Lalu sahabat ini menasihati suami wanita ini melalui hujjahnya:

“Sesungguhnya isterimu mempunyai hak atas dirimu. Bahagian dia ada pada yang empat (dua paha lelaki, dua paha perempuan) bagi orang yang berakal. Berikanlah kepadanya. Dan janganlah anda perpanjang alasan.”

Rasulullah saw bersabda:

“Bagi kamu melakukan jima’ (hubungan seks) dengan isterimu adalah satu pahala. lalu para sahabat bertanya: “Wahai Rasulullah, apakah seseorang di antara kita menyalurkan syahwatnya akan mendapat pahala? Jawabnya: bagaimana pendapatmu kalau dia menyalurkan syahwatnya itu pada yang haram, apakah ia berdosa? Begitulah jika ia meletakkannya pada yang halal, maka ia mendapat pahala.”(HR. Muslim )

Malah Rasulullah saw mengajarkan ini:

“Jika seseorang di antara kamu melakukan hubungan seks dengan isterinya hendaklah bersungguh sungguh. Bila ia sedang menyelesaikan keperluannya itu padahal isterinya belum sampai kepada klimaksnya, maka janganlah ia tergesa gesa (untuk mengakhirinya) sebelum keperluan isterinya diselesaikan pula”.

Hadis ini memperlihatkan bahawa hubunga seks suami isteri bukan semata pemuasan hawa nafsu satu pihak sahaja tetapi juga keperluan fisik dan biologi kedua keduanya, suami dan isteri. Misalkan lagi tentang Azl. Azl adalah satu kaedah hubungan seks yang biasa dilakukan oleh bangsa Arab untuk menjarakkan kehamilan yaitu suami mengeluarkan air maninya di luar faraj isterinya. Dalam kaedah ini Nabi saw mendiamkan tanpa bantahan. Mazhab Hanafi berpendapat bahawa Azl itu boleh jika isteri setuju dan makruh jika isteri tidak setuju. Pendapat fiqh ini memperlihatkan bahawa kepuasan melakukan hubungan seks tetap menjadi perkara utama dalam hubungan suami isteri.

Setiap pasangan suami isteri haruslah melihat hubungan seks dari sudut yang betul dan tepat kerana hubungan seks bukan semata hanya memenuhi keinginan fisik tetapi lebih dari itu. Banyak pasangan yang hidup bertahun tahun tidak dapat menikmati kepuasan hubungan ini malah banyak pula yang merasa hambar, kurang daya upaya yang akhirnya hanya sekadar menjadi tugas rutin semata. Akibatnya ada yang mencari jalan keluar dengan tarikan tarikan seks yang lain seperti hubungan seks luar nikah atau sekadar menonton video-video lucah sehingga sukar menjauhi perbuatan onani walaupun sudah ada isteri atau suami.

Sunat

Sunat melakukan persetubuhan pada malam Jumaat dengan syarat ketika suami menginginkan hubungan berkenaan isteri berada dalam keadaan suci tanpa uzur.

Perkara ini berdasarkan riwayat bahawa Rasulullah SAW bersabda:

“Siapa yang mandi junub pada Jumaat dan dia pergi ke masjid, maka dia seperti telah berkorban seekor kambing.”


Makruh

Makruh melakukan hubungan seks apabila satu pihak berada dalam ketakutan, waktu yang tidak sesuai, tidak ghairah dan semua keadaan yang boleh membuat hubungan seks itu tidak mencapai matlamat sebenar.

Haram

Haram hukumnya melakukan hubungan seks apabila isteri berada dalam keadaan haid seperti firman Allah SWT, maksudnya:

“Janganlah kamu mendekati mereka (isteri kamu untuk melakukan hubungan seks) hingga mereka bersih.” (Surah al-Baqarah, ayat 222).

Pakar perubatan moden juga bersetuju bahawa perempuan yang sedang haid tidak boleh disetubuhi kerana pada waktu itu mereka sedang mengeluarkan darah kotor yang mengandungi banyak kuman dan bakteria.

Di samping itu, pada masa haid saraf alat kelamin mereka sedang berada dalam keadaan yang tidak stabil. Diharamkan juga bersetubuh pada siang puasa Ramadan dan pada waktu melaksanakan ihram atau menyetubuhi isteri melalui duburnya.

Demikian besarnya perhatian Islam dalam masalah pernikahan, khususnya masalah hubungan seksual hingga suami dan isteri tidak ada berasa dirugikan atau dipaksa.

Perkara itulah yang dipesan Rasulullah SAW dalam sabdanya:

“Takutlah kamu kepada Allah dalam urusan perempuan. Sesungguhnya kamu ambil mereka dengan amanah Allah dan kamu halalkan mereka dengan kalimah Allah.” (Hadis riwayat Muslim)

Dengan kesedaran ini, maka suami dan isteri akan melakukan hak dan kewajipan mereka dengan baik berdasarkan panduan Al-Quran dan sunnah. Tidak akan ada yang berasa dizalimi atau menzalimi. Suami dan isteri sama berusaha menciptakan keluarga bahagia baik di dunia atau akhirat.

Jun 19, 2011

aku hanyalah pintu...


Pergilah sejauh mana kamu mampu berjalan
dan ke semua tempat yang kamu suka
dengan segala cinta yang kamu punya
biarlah aku disini saja
usah hiraukan aku
kerana aku hanyalah pintu
yang mengantarmu saat senang
dan menerimamu kembali saat sedih
aku akan selalu ada
disini untukmu


:: Your life is what you make out of it. You can change your destiny if you will it......::

ku toreh sebuah nama


pastinya sepi
jika dalam hati
tak ada sebuah nama menemani

pastinya duka
bila di dada
tertoreh luka dari sebuah nama

haruskah kutoreh sebuah nama
serta mengharap segala luka
tertutup senyum-tawanya..

::pastinya kehadiran mu merungkai seribu kesedihan::

Puisi terpilih.....


Puisi terpilih
Belum tentu cantik
Jika maknanya tidak dapat dihidu
Baris baitnya membutakan perasaan
Walau temanya melukis gambaran indah
Dan terukir puitis di hati

Puisi terpilih
Belum tentu terbaik
Jika kesudahannya tidak berhujung
Baris baitnya melekakan minda
Walau permulaannya mendendangkan kebenaran
Dan tercipta atas imaginasi tinggi

Puisi terpilih
Sebenarnya puisi yang dilahirkan
Dalam hati yang tulus dan benar
Atas izin-Nya................

:: Malam yang sejenak
Sama juga siang yang seketika
Kita perlu petah menitinya
Selagi nafas belum terhenti.....

May 31, 2011

Lets read A B C D . . . . . .

BOY: A, B, C
GIRL: What?

BOY: Always Be Careful

GIRL: ahan then?

BOY: D, E, F, G

Girl : ??

BOY: Don't Ever Forget That

GIRL: ForGet That

BOY: I'm H, I

Girl: What H, I ?

BOY: Happilly Inlove
GIRL: so

BOY: J, K, L, M, Just Keep Loving Me

GIRL: and how about N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z ?

BOY: No Other Person Quite, Reasonable, Shall Treat U Very Well Xcept me You'll
Zee


men from mars , women from venus


there are things, that men dont understand about women..
and so do us, things that we can never understand men...
still, men and women can get married and sum are lucky to be together since then till now...
sum are not.. for those who not...
dont blame ur self or ur partner,
coz u never really understand ur partner
at the 1st place...

May 15, 2011

Kembali bercahaya....


Dear Diary,
im back on track! berkat kesabaran aku... alhamdulillah semuanya kembali seperti asal... my love came back... and my days filled with happiness n love.... no doubt that i love him and he is too...

Dear MIF,

thanks so much for coming back and for ur forgiveness, i promised tat i will never ever break ur heart again... its time for us to continue ape tujuan kita dlu... to be as one.... mendengar kembali kata2 syg dan pangilan manja yang dulu selalu abg pangil... feels like im the happiest girl ever..
cant wait to meet u and to be with u... to be ur only one... as u said..

Dear Diary,

the only thing i want now is to be happy with him eternaly.


InsyaAllah..... amin....

May 9, 2011

Entry yang ke-100 : Aku sayang Dia :

Ok..actly takde nak tulis ape pn....
dgn entry ini..maka ckup la entries aku kat blog ni yang ke 100.... hohohoho *org lain dah beratus2 dah,,,tp, ada ak kesah??? hahahah

ermm jst nk bgtau yang i love my sayang sooo muchhhh! love him so much oke... no one but him can make me feel happy.....

malas lah nk tulis lagi.. oke la..takat ni jek

* nak balik rumah nk tdo..leteyyyy keje beb

May 8, 2011

Kisah Gadis Itu : Mengapa semuanya terjadi?

Di suatu ketika

abang: Hey pompuan, cepat sikitla! ingat kau sorang je ke nak guna bilik air, aku pun nak mandi jugak..berangan lah tu

adik : kakak ni sibukla, orang nak tengok kartunla..beli la TV sendiri

Mak: Abang, tolong temankan adik nak cari buku dia, abang: ah..malasla mak, biarla dia pergi sendiri, bukan dia takde kaki nak berjalan

Mak: ni apa masak nasi macam ni? bubur ke nasi ni? berapa banyak air kakak letak ni?..ayah kau marahla macam ni..haii, memang tak boleh harap langsunglah ada anak dara macam ni

Ayah: Ayah sibukla kakak, takpela, kakak dah menang anugerah tu kira baguslah, ayah tak dapat datangla, ajak mak ke abang pergi tengok

Di suatu ketika

Lelaki ajnabi: Tiap kali saya bangun je dari tidur, awak la orang pertama yang muncul dalam fikiran saya

Lelak iajnabi : Siapa yang dapat awak memang lelaki yg sangat beruntung, awak cantik, lembut, sporting...

Lelak ajnabii: Eh, saya tak kisahla, awak punya pasal saya mati pun takpe, baru je 20 minit saya tunggu, saya faham jalan jem, jangan la risau ya

Lelaki ajnabi: (SMS)I miss you so much

Lelaki ajnabi: (SMS) Jaga diri bebaik taw..

Lelaki ajnabi: (SMS)awak, awak sayang saya tak?..

Lelaki ajnabi: Mengenali diri awak merupakan perkara paling indah dalam hidup saya awak tau tak

Di suatu ketika yang lain pula

Ayah: Anak tak mengenang budi! Kau conteng arang kemuka bapak kau ni..mana aku nak letak muka aku ni ha? Aku hantar sekolah ugama pun tak menjadi apa-apa langsung pada kau..Hisshhh..kalau aku ikutkan hati aku ni…!!

Mak: Kenapa la kakak buat macam ni, tak ingat Tuhan ke? Tak ingat mak ayah ke? *Selama ni apa yang kurang kami bagi pada kakak? * kakak kan solat..

Abang: Halau je dia keluar dari rumah ni..memang tak guna punya pompuan..biar jadi jalang je terus

Adik: Mengandung tu macam yang ada baby dalam perut tu ke?

*Selama ni apa yang kurang kami bagi pada kakak? *

1. Kasih sayang,

2. Rasa Hormat dan Dihargai

3. Pujian , Perangsang dan Semangat

Kesimpulan dan Peringatan:

Sayangi, hormati dan hargai saudara perempuan kamu dan anak perempuan kamu. Bersikap adil dan berperikemanusiaan pada mereka. Kepada ibubapa, pupukkan semangat ‘We are one team/ Kami adalah sebuah pasukan’ dalam jiwa anak-anak. Bajai nilai-nilai dan semangat membela dan toleransi sesama anak lelaki dan perempuan. INI BUKAN bermaksud memanjakan mereka berlebih-lebihan. Tetapi bersikap adil dan bertindaklah sebagai manusia islam yang beriman.

Kebanyakkan remaja perempuan yang datang dari latarbelakang keluarga yang harmoni, perhatian, dan kasih sayang yang terisi dengan adil, tidak akan mudah CAIR dengan pujuk rayu lelaki ajnabi kerana diri mereka tidaklah dahagakan perhatian, pujian dan penghargaan kerana segalanya itu telah pun mereka perolehi dari kalangan keluarga sendiri

.

May 6, 2011

dugaan Nya..

dear Dairy,

ntah nape keblakangn ni aku asyik pk kan tentang sesuatu yang amat merisaukan aku...
soal kesihtan aku.... aku tak tahu pada sape aku patut luahkan...
pada dia ?? hurmm lansung tak hiraukan aku.. aku takut kalau2 dia tak blh trma...

May 5, 2011

Terasa rindu pada kegembiraan...


Dear Diary,

It's been almost 2 months aku dan dia dingin..
tiada kata sayang.. tiada ucapan rindu...
masih lama lagikah aku perlu dihukum sedemikian?
aku amat merindui dia.. suara dia.. panggilan manja dari dia...

Terasa rindu aku pada kegembiraan...
terasa sedih aku pada kerinduan ni...

acap kali aku memohon maaf dari dia..
tp mungkin semuanya tak kan kembali seperti dulu??

Dear Dairy,

sampaikan pada nya yang aku rindukan dia...
tapi dalam masa yang sama..aku keliru....
aku tak nak susahkan dia lagi...

aku perlu berpijak dibumi yang nyata...
aku perlu terima semua ni.. walaupun berat..

teramat aku sygkan dia...
tapi aku tak nampak kemana arah akhirnya kami nanti...

Ya Allah...
berikan lah hamba Mu ini petunjuk....

aku tak ingin 2 tahun itu sia2 saja tanpa ada improvement...
ia bukan 1 jangka masa yang pendek... sepanjang waktu itu hanya nama dia dalam hati aku..
cuma skali khilaf aku pada dia...sbgai manusia biasa..aku tak lari dari melakukan kesilapan..
dan kesilapan itu berpunca dari dendam aku kpada insan yang bernama lelaki jugak....

pelik... berdendam dgn lelaki tapi bercinta pn dengan lelaki jugak....
hurmmm tah lah.... aku harus padamkan api dendam aku kalau tak..
akhirnya akan membakar diri aku sndiri....

~ ingin aku akhiri semua ini dgn menjadi yang halal pada mu -MIF ~

Apr 24, 2011

selalu terjadi..salah faham....

x faham dan x mengerti....
seringkali terjadinye salah faham...
macam mana nak jelaskan pun dah tak tahu dah....
btl2 tak faham....

adoiiiiiiiiiiiiiiiiiiii lah...kenapa???? kenapaa??? iskkkkk pening3

Today's mood: NAK MARAH !



Dear Dairy,

oke... sukacita memaklumkan... hari ni..aku rasa ...cam nak marah org...
cam nak patah kan tengkuk org....
cam nak bunuh org pn ada gak...
mujur msia ni ada undang2 je...
kalau tak dah lama aku lancar kan serangan misil aku kat org yang aku geram neh...

Dear Dairy,
nape aku marah sgt??? hahahahhaah sebab...sebab aku marah laaa...sebab aku rasa cam hampeh....tp aku tak boleh nak lepas kan kemarahan aku ni pada sesape.....
aku marah tp tak dapat nak luahkan kat sape.... just mampu tulis lam neh jew.... tu je yang mampu....

arrggghhhhhhhhhhhhhhhhhhh aku benci diri aku sndiri...i hate myself... aku benci aku benci aku benciiiiii!!!!!!!!!!!!!!!!!

aku benci diri aku sebab terlalu mudah percayakan dan sayangkan org... aku benci...i hate myself!

Apr 20, 2011

Mimpi ... Betul atau mainan tidur?

Dear diary, only u can understand me.. only u can listen to me.. only u that i can share with...

Org slalu kata, yang mimpi itu mainan tido..betul ke? mgkin betul mungkin tidak... kadang2 mimpi juga boleh jadi kenyataan dgn izin Dia.... di sini sy letakkan antara contoh2 mimpi dan tafsirannya...

Tafsiran Mimpi Menurut Islam
Mimpi Berkaitan Peristiwa Atau Kejadian
1.Bermimpi menunaikan solat alamatnya akan sempurna kerja di dunia dan akhirat.
2. Bermimpi berlaku perang sabil atau anda akan menunaikan haji alamatnya dosa
anda akan diampunkan dunia dan akhirat

3. Bermimpi memasuki masjid haram atau melakukan tawaf di baitulallah alamatnya
anda akan mendapat pahala dan nikmat akhirat dan jika seseorang itu berada
dalam kesakitan ia akan segera sembuh

4. Bermimpi beri sedekah atau zakat fitrah anda akan berasa suka cita dan aman
bahagia

5. Bermimpi memohon doa kepada Allah Taala atau membaca qur'an di rumah anda alamatnya anda akan terlepas daripada bahaya atau sempurna sesuatu pekerjaan yang dilakukan

6. Jika bermimpi membaca qur'an dengan suara yang lanjut alamatnya panjang usia
anda
7. Jika bermimpi berpuasa alamatnya anda akan mendapat kekayaan atau menjadi

orang yang berpakat besar
8. Jika bermimpi diri anda dalam keadaan bersujud alamatnya anda akan bertapa
9. Bermimpi sembahyangkan jenazah memberi alamat anda akan mendapat pahala

di dunia dan akhirat

10. Jika bermimpi melihat pelita atau sesuatu yang menyala menandakan pekerjaan
yang anda lakukan tidak dapat dilakukan oleh orang lain Bermimpi diri atau
rumah anda terbakar menandakan anda akan mendapat ilmu kebajikan di dunia
dan akhirat

11. Jika bermimpi melihat jalan masuk ke kebun atau sesuatu kawasan alamatnya
anda akan mendapat berita yang gembira

12. Jika bermimpi melihat jalan yang lurus memberi alamat anda akan melakukan
segala suruhan Allah Taala Jika bermimpi melihat jalan ke pekan memberi
petunjuk anda akan mendapat keuntungan yang besar

13. Jika bermimpi melihat jalan yang sempit alamatnya anda akan mengalami
kesukaran


Kita perlu paham yang mimpi itu mmg berlaku... Disini sy sharekan sedikit research sy yang sy dapatkan di website, untuk lebih lanjut..blh la baca kat bawah ni :)

Mimpi, semua orang kenal dengan yang namanya mimpi, termasuk saya dan Anda yang saat ini sedang membaca postingan ini.

Contoh sederhana, ketika Anda membayangkan kelak dimasa depan Anda ingin memiliki rumah, mobil atau bercita-cita ingin menjadi orang terkenal, biasanya tindakan atau perbuatan seperti itu bisa disebut mimpi. “aku bermimpi suatu saat nanti akan ….” ya! seperti itulah ungkapannya.

Contoh lainnya : ”Tadi malam saya bermimpi mendapatkan banyak buku bacaan tentang sukses dimasa muda, di mimpi itu saya mendapatkan buku dengan cuma-cuma, tapi pas terbangun ternyata di tempat tidur saya terdapat buku-buku bacaan yang tadi malam saya baca”, nah ilustrasi tersebut bisa kita sebut MIMPI.

Dengan dua contoh diatas kira-kira Anda bisa memahami bahwa sebutan MIMPI biasanya di tujukan untuk dua hal tersebut.

Dengan demikian pengertian MIMPI secara sederhana bisa kita simpulkan seperti ini :

Mimpi = keinginan, cita-cita, harapan dan khayalan untuk suatu hal yang ingin terjadi di masa depan

Mimpi = Gambaran aktivitas atau kejadian yang terjadi pada saat seseorang tidur.

Adapun Wikipedia mengartikan mimpi sebagai berikut :

Mimpi adalah pengalaman bawah sadar yang melibatkan penglihatan, pendengaran, pikiran, perasaan, atau indra lainnya dalam tidur, terutama saat tidur yang disertai gerakan mata yang cepat (rapid eye movement/REM sleep).

Dalam sharing kali ini, saya ingin mencoba mengajak pembaca memahami lebih jauh mengenai mimpi berdasarkan islam, karena tidak ada suatu ilmu yang kadar kepastiannya melibihi ilmu islam (ilmu yang berdasarkan kepada firmah Allah yang terdapat di Al-qur’an.

Beberapa ayat alquran yang menyebutkan perihal mimpi :

Dan (ingatlah), ketika Kami wahyukan kepadamu: “Sesungguhnya (ilmu) Tuhanmu meliputi segala manusia.” Dan Kami tidak menjadikan mimpi yang telah Kami perlihatkan kepadamu, melainkan sebagai ujian bagi manusia dan (begitu pula) pohon kayu yang terkutuk dalam Al Quran. Dan Kami menakut-nakuti mereka, tetapi yang demikian itu hanyalah menambah besar kedurhakaan mereka. (QS. Al-Israa : 60)

Maka tatkala anak itu sampai (pada umur sanggup) berusaha bersama-sama Ibrahim, Ibrahim berkata: “Hai anakku sesungguhnya aku melihat dalam mimpi bahwa aku menyembelihmu. Maka fikirkanlah apa pendapatmu!” Ia menjawab: “Hai bapakku, kerjakanlah apa yang diperintahkan kepadamu; insya Allah kamu akan mendapatiku termasuk orang-orang yang sabar.” (QS. Ashshaaffaat: 102)

Dan demikianlah Tuhanmu, memilih kamu (untuk menjadi Nabi) dan diajarkan-Nya kepadamu sebahagian dari ta’bir mimpi-mimpi dan disempurnakan-Nya nikmat-Nya kepadamu dan kepada keluarga Ya’qub, sebagaimana Dia telah menyempurnakan nikmat-Nya kepada dua orang bapakmu[743] sebelum itu, (yaitu) Ibrahim dan Ishak. Sesungguhnya Tuhanmu Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana. (QS. Yusuf : 6)

Dari beberapa ayat diatas bisa kita cermati, bahwa mimpi adalah suatu perkara yang dikenal dalam islam, dan lebih dari itu Allah subhanahu wata’la memberikan beberapa kelebihan kepada nabiNya, yaitu kemampuan untuk menta’wil atau menterjemahkan maskud dari mimpi. salah satunya kepada nabi Yusuf ‘alaihi salam, yang kita kenal memiliki mu’jizat menafsirkan mimpi.


Mimpi jugak boleh dikategorikan dlm 2 bentuk.. Mimpi baik dan Mimpi Buruk...

1. Mimpi Baik,

Yaitu mimpi yang dirasakan oleh si pemimpi berupa sesuatu yang baik bagi dirinya, bukan berupa kesedihan, atau hal-hal yang dirasakan menyedihkan, membuat gundah dan gelisah.
Dan juga ada yang mengatakan mimpi baik cirinya tidak di dahului oleh khayalan atau pikiran sebelum tirdur, mimpi benar-benar datang sendirinya. dan tidak terkait dengan kejadian sebelum si pemimpi tertidur.
Mimpi baik datangnya dari Allah Subhanhu wata’ala, dan seyogyanya bagi kita yang mengalami mimpi baik memanjatkan puji dan syukur kepada Nya, dan juga menceritakan mimpi baik ini kepada orang yang dianggap baik. sebagai mana kutipan hadits :
Apabila sesorang dari kamu memihat suatu mimpi yang menyenangkan maka sesungguhnya mimpi itu hanyalah dari Allah swt, maka hendaknya ia memuji Allah swt (bertauhid) atas mimpinya dan hendaknya ia memberitahukannya (HR. Bukhari)

2. Mimpi Buruk,

yaitu mimpi yang dirasakan tidak baik oleh si pemimpi, biasanya mimpi yang menyebabkan rasa sedih, takut, khawatir berlebihan, gundah dan gelisah.
Mimpi buruk ini datangnya dari syaitan, sebagai musuh utama manusia, syaitan hendak memberikan gangguan dari berbagai arah, salah satunya dari mimpi.
Oleh karenanya Jika seseorang mengalami mimpi yang tidak disukai, disunnahkan melakukan lima perbuatan. Yaitu, mengubah posisi tidur, meludah ke kiri sebanyak tiga kali, memohon perlindungan kepada Allah dari godaan setan yang terkutuk, bangun dan shalat, dan tidak menceritakan mimpinya kepada siapa pun.
Dan apabila ia melihat tidak demikian dari yang tidak menyenangkannya maka sesungguhnya mimpi itu hanyalah dari syaitan, maka hendaklah ia memohon perlindungan (ta’awwudz kepada Allah swt) dari keburukannya dan janganlah menuturkannya kepada seseorang, maka mimpi itu tidak membahayakannya (madharat).” (HR : Bukhari)


Bagi sy, apa pun mgkin selagi kita mempercayai yang Dia maha berkuasa melakukan segalanya.... sbgai seorg manusia, kita perlu terma dengan redha dan stiap apa yang berlaku...sememangnye ada hikmah disebalik...

Wallahu’alam....