Search This Blog

Jul 20, 2016

Cracks that wont heal..

apa yang aku nak sampaikan ialah..

kau tengok orang tu gembira tak semestinya dia sedang melalui hari2 yang menggembirakan..

mungkin dia tengah menahan diri dari menangis dan tahan sebak..

dia cover dengan senyuman, dan gelak ketawa..

tapi mungkin ada satu masa dia masam je muka kusam..

lagi nak hadap dengan kerenah orang-orang sekeling yang kadang-kadang memang tak hirau pun pasal masalah kau.. mereka dan attitude mereka.. apa kau boleh buat? sabar.. just sabar dan telan je..

kau tak payah buat muka kesian, tak payah cite sgt msalah kau sebb mereka-mereka tu bukan tahu pun dan tak nak tahu pun masalah kau even masalah kau tu melibatkan kewarasan minda separa sedar...they dont give a shit about it..

dah la dibebani dengan perkara yang kau sendiri takde solution.. wait..bkn takde solution tapi perkara yang perlukan extra time utk solution tu.. tapi kau tak punya masa..

kau nak sendirian je.. kau nak time untuk bersendiri tapi kau tak dapat time tu sebab kau kena bergaul kau kena keluar jumpa orang.. kalau taknak dicop depressed..

kau simpan rahsia..pendam sorang2.. orang tak tahu.. kau tak boleh aspect pll will notice.. kau cederakan ciri kau sendiri sebab terlalu tertekan.. kau memberontak..

kau takde keberanian nak move foward..kau menyesal dengan previous time wasted when ure young.. kau menyesal dengan keputusan kau dulu2.. kau fikir theres no place in this world for you.. litterarily..

u will start to think , "have i lost my mind?"

ure about to actually..

kau frust.. byk benda yang buat kau frust.. tapi kau tak boleh nak let it out.. what shud u do then? what?

it's not about what u dont have.. it's all about what u already have.. it's what u had is the issue..

tahun depan..apa yang menanti kau?? masih sama atau masih ada cahaya kebebasan menanti..



*2016 did a terribly year for me so far..

May 18, 2016

Jiwa Kosong


Tempoh berjauhan 395 hari x 3 = 1185 hari

kos balik Melaka setiap minggu sabtu ahad RM20 pegi + RM20 balik = RM40/week

1 month = 4 weeks x rm40/week = RM 160/month

1 year = 12 months x RM160 = RM1920/year

3 years x RM1920/year = RM5760 total

Belum kira yang balik drive sendiri husband hantar/ambil. Minyak, tol and time.

The most wasted thing is TIME. Only two freakin day with your spouse apa sangat boleh buat?? Nak kemas rumah, do the laundry pun tak sempat...

Bagi yang mampu, that amount maybe small matter je.. celah gigi je.. tapi bagi aku semua yang di atas adalah pengorbanan yang perlu dilalui demi kelangsungan hidup...

Ya.. akan ada yang kata.. "alahh org lain lagi susah dari ko..pjj sorang semenanjung sorang kat sabah, anak 12, laki bini kena bejauhan, gaji pun ciput je, ko ni kira untung la putrajaya melaka jee ponnnn... " lagi " ko takde la seksa sgt, orang lain pregnant sorang2 spouse masing-masing sorg kat malaysia sorg kat london" katanya... 

Walaweyh .. mulut2 camni yang buat aku rasa mcam nak bagi penyepak je kat mulut tak reti nak jaga tu... Ok, nak kata aku meroyan kat FB or Instagram every sunday? well then just unfriend je lah kalau dah rasa semak sgt.. kalau segan nak unfriend, unfollow post jee.. tak susah pun... And bila aku terpaksa balik rumah melaka every weekend, kau cakap aku ni takde life..asyk balik melaka.. Alahaiii please la.. my husband is my Life la saka... "dah tahu kena berjauhan dengan suami/family kenapa terima jugak kerja ni" ohh hello.. u think aku ni psikik..boleh predict future macam mana? Ive planned my wedding since im in private sector which is my actual plan is to quit job at kelantan and move to melaka then find a job there.. But i was lucky, rezeki aku dapat job sekarang yang aku jawat ni... I was thinking to reject the offer at the first place but my mom and family insist. Gaji tak besar mana pun..but with a feeling that i was lucky enough to get the offer out of thousands that applied, so i accepted it. And im very thankful for that. 

Haritu 16/02/2016 keluar news kat TV3 pasal "Guru Berduka" pasal masalah pertukaran ada sampai 5 tahun berjauhan dengan anak 4 masih tak dapat tukar... Aku malas nak fikir tp kena fikir jugak sebab bukan guru je yang mengalami masalah tu.. Its an unsolved cases yang semakin kritikal.. ada sampai bercerai berai, rumah tangga bergolak dek kerana pasangan berjauhan mula berlaku curang dan sebagainya..Nauzubillahi minzaliq.. Orang2 atasan tahu pasal tu? minoriti je kot yang amik tahu agaknya.. Orang-orang yang menguruskan pertukaran tu kenalah telus jugak.. ni tak..

I no longer have motivation untuk teruskan kehidupan berseorang at my current place i stayed. My motivation is dead and im so empty til i started to hate everyone. Deep into my heart i was jealous with ppl who got transferred easily even baru lagi. I know its not right dan berdosa pikir dan mempunyai perasaan mcm tu..tapi im a human too ya know..  i have feelings.. i cant focus on my work, my job and my responsibilities as an employee..so, what's left for me?? An EMPTY SOUL.

i WANT to QUit.

Mar 16, 2016

HidayahMu

Lirik Hidayahmu - Ippo Hafiz

Langit terbentang, lapang hatimu
Disaat kau lihat kebesarannya
Menanti waktu, silih berganti
Disaat kau mengharapkan kasihnya
Cahaya yang suram terlihat didepan
Saat kau mencari keredhaanNya

Kau biarkan masa berlalu
Dan biarkan tangis tawamu
Menemankan sepi malam
Dengan rasa cintanya

Hilangkanlah segala resahmu
Kuatkanlah pintu hatimu
Agar bisa kau peroleh
Hidayah darinya

Kau biarkan masa berlalu
Dan biarkan tangis tawamu
Menemankan sepi malam
Dengan rasa cintanya

Hilangkanlah segala resahmu
Kuatkanlah pintu hatimu
Agar bisa kau peroleh
Hidayah darinya

Hilangkanlah segala resahmu
Kuatkanlah pintu hati dirimu
Yang bisa peroleh
Hidayah darinya

Dec 31, 2015

Dilwale - Janam Forever Janam

Assalamualaikum...

December went fast and we already at the end of the year. My wish for new year of 2016 is non other than be bless by Allah with happy marriage, healthy health, happy family and my most desire wish is to have "the bun in my oven" hehe i mean baby.. Inshaa Allah.. Semoga dipermudahkan juga pertukaran aku pulang ke Melaka.


Janam is Forever.
Forver be mine.. haa jiwang giteww... It is actually a song tittle for a song in Dilwale. A film act by Shah Rukh Khan and Kajol.. my favorite hindustani actor and actress.. Well, I havent seen the movie yet but i will hehe. Some of my friends said it was okay , ada yang cakap the best dan tak kurang juga yang compare dengan satu lagi filem lakonan Salman Khan iaitu Bajrangi Bhaijaan. Kedua-dua filem tu ditayangkan serentak plak tu.. tapi bagi aku, cite bajrangi tu byk pedoman dan teladan ..agak sarat berbanding dengan Dilwale coz obviously dilwale tu is a love movie with light actions i guess. Cukup untuk tengok tanpa perlu pikir apa2..


Basstt!! hehe Cukup !!! tak yah susah2 fikir pasal jalan cite ke apa...buat sesak kepala je.. Dalam ini actlly aku nak share pasal lagu dia.. yes! Lagu dalam cite dilwale tu.. Janam Janam.. i fell for this song..seriously.. aaa.. sedap untuk halwa telinga taktala melayan jiwang malam-malam ke hehehe.. Macam biasa penyanyi dia punya suara..makaihhh sedappp macam cheesecake.. apa2 pun jom kita layan lagu ini... Siap dengan English translation okayhhhhh meh sama2 nyanyi...

Terimalahhhh.....






Janam Janam Lyrics  

Janam janam janam
Forever..
Saath chalna yunhi
Walk by my side
Kasam tumhe kasam
Promise me
Aake milna yahin
that you will meet me again
Ek jaan hai bhale
We are two bodies
Do badan ho juda
but our hearts beat as one
Meri hoke hamesha hi rehna
Be mine, forever
Kabhi na kehna alvida
Do not leave me ever

Meri subah ho tumhi
You are my dawn
Aur tumhi shaam ho
You are my twilight
Tum dard ho
For you, my heart aches
Tum hi aaraam ho
and only you can
allay the pain
Meri duaaon se aati hai
I have only
one wish ever
Bas yeh sada
Be mine, forever
Meri hoke hamesha hi rehna
Do not leave me ever
Kabhi na kehna alvida
Do not leave me ever

Aha ha ha.. Aa ha.. ha.. hoo..

Meri hoke hamesha hi rehna
Be mine, forever

Kabhi na kehna alvida
Do not leave me ever

Oho..o..

Teri Baahon Mein Hai Mere Dono Jahaan
Both my worlds are there in the embrace of Your arms
Tu Rahe Jidhar Meri Jannat Wahi
Wherever You reside, my heaven is right there
Jal Rahi Hai Agar Jo Ye Do Tarfa
If this flame (of love/desire) is burning, then it is burning from both the directions
Na Bujhe Kabhi Meri Mannat Yahi
I pray that may this flame never get extinguished

Tu Meri Aarzoo, Main Teri Aashiqui
You are my desire, I am Your love
Tu Meri Shaayari, Main Teri Mosiqui
You are my poem/words, I am Your music/tune

Talab Talab Talab Bas Teri Hai Mujhe
I am thirsty only for You
Nason Mein Tu Nasha Banke Ghulna Yunhi
In my veins, always remain this way like an intoxicant 
Meri Mohabbat Ka Karna Tu Haq Ye Adaa
Fulfil this desire of my love
Meri Hoke Hamesha Hi Rehna
Always remain being mine
Kabhi Na Kehna Alvida
Never say good bye

Meri Subah Ho Tumhi Aur Tumhi Shaam Ho
You are my morning as well as my evening
Tum Dard Ho Tum Hi Aaraam Ho
You are my pain as well as my relief
Meri Duaaon Se Aati Hai Bas Ye Sadaa
My prayers are just shouting this out
Meri Hoke Hamesha Hi Rehna
Always remain being mine
Kabhi Na Kehna Alvida… Alvida…
Never say good bye

Ohoo…
Na Na Na Na Na…






*courtesy of Youtube

Dec 18, 2015

Bulan akhir tahun 2015

Assalamualaikum ....

Alhamdulillah.. pada 14 Dec 2015 yang lepas, genap usia aku 27 tahun.. wlaupun hujung2 baru ckup umor 27 hehe.. Rasa dah makin tua plak.. tinggal lagi 3 tahun je to the three series ahakss...
Harini baru ada mood nak talk about my birthday...

Rancang..
Kita hanya rancang, tapi Allah yang Maha Menentukan. Well, this year my birthday fell on Monday. Jadi, things werent like what ive planned.. Tapi takpe lah kan, nak ambik cuti, cuti dah tak banyak.. hehehe..

Sweet surprise . .
As usual on weekend i'll be home kat melaka.. He's acting normal and been busy with his job and so on. Hari sabtu malam, husband just cakap nak keluar gunting rambut je.. aku pecaya la sebab dia keluar pakai baju tido je..hehe selekeh la kiranya... Lama jugak lah tunggu ingat lepas gunting rambut dia lepak dengan kawan.. Tunggu punya tunggu, TIBA-TIBA *sound effect lagu beethoven* hahaha dia muncul dengan sebijik kek.. hahaha *aku mcm dah boleh jangka tapi tak beharap sgt tapi still sweet for me*

Lama dia keluar rupanya pegi cari kek..alahaii syg.. dia beli fruit kek..sebab dia cakap healthy sikit..hahaha jahat betul..ingatkan belila cheese kek ke kan.. hehehe takpelah, asalkan kek aku makan je..lalalalalala...

So, aku dengan muka serabai biasa lah mesti nak jugak gamba kenang-kenangan..kalau tak..tak sahh hahaha... maka jadilah gamba di bawah. ini....

terharu..muka nak nangis tapi cover.. sayu teringatkan pejalanan hidup yang terpksa berjauhan...seksa !!! Love you so much Mr Mohd Fuzi Hassan
*nak cepat sampai pakai tudung terbalik hahaha


Terlalu cinta...
Terima kasih abg sebab selalu jaga by, sebab selalu buat by happy sampai pipi dah kembang semangkuk dah ni... Love you till Jannah, InshaaAllah...
Nanti by nak claim adiah lain plak yerr..hehehe


p/s: by tau abg slalu stalk blog by ni .. muehehehehe